Επιτέλους η ΕΕ αποφασίζει να κινηθεί για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που χαρακτηρίζουν την 5η Βιομηχανική Εποχή και οπωσδήποτε επηρεάζει και θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο όλη την κοινωνική και οικονομική ζωή του πλανήτη.
Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να κάνει δειλά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και πολύ καλά έκανε και συνυπέγραψε την κοινή θέση παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.
Επίσης ο υπεύθυνος ΓΓ “Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης” είναι εξαιρετικά καταρτισμένος και συνειδητοποιημένος για τις επερχόμενες εξελίξεις που μπορούν να επέλθουν από την καλή εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί του όπου επισήμανα την ανάγκη για ταχύτατη διακυβερνητική οργάνωση, που να αφορά την καλή και ελεγχόμενη εφαρμογή της “τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)” στην παραγωγική διαδικασία, στο κυβερνητικό έργο, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην εκπαίδευση, στην άμυνα, στην υγεία, στην δικαιοσύνη, στον πολιτισμό αλλά και σε κάθε τομέα της κοινωνική ζωής του τόπου.
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Η σημερινή διάρθρωση του “Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης” είναι εξόχως ανεπαρκής στον τομέα αυτό, ειδικότερα στους τομείς των υφυπουργείων/ διακυβερνητικής συνεργασίας και εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης.
Για να εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε όλα τα υπουργεία, υφυπουργεία και γενικές γραμματείες, και να υπάρξει και το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να βασίζεται σε μια ευέλικτη δομή που επιτρέπει την συνεργασία, την διαλειτουργικότητα, την βέλτιστη κατανομή πόρων και διαθεσιμότητα μέσων και δυνατοτήτων, τον πολιτιστικό μετασχηματισμό, την καινοτομία και την αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Το σχέδιο εκτελεστικής διακυβερνητικής δομής που προτείνω και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοντέλο για την Ελλάδα βασίζεται στις εξής αλλαγές και νέες ρυθμίσεις:
- Ανάθεση καθηκόντων Εθνικού Συντονιστή ΑΙ στον σημερινό ΓΓ Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης. – Θα είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων που αφορούν την ΑΙ σε όλα τα υπουργεία και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της κυβέρνησης, του ιδιωτικού ερευνητικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
- Εθνικό Συμβούλιο ΑΙ: Θα αποτελείται από κατάλληλους εκπροσώπους όλων των υπουργείων, ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και από κατάλληλους επιστήμονες και εκπροσώπους της Κοινωνίας’.
- Μετάβαση σε “Υπουργείο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού”
Αυτό το υπουργείο θα είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για την ΑΙ αλλά και για τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους τομείς.
α) Υφυπουργείο Τεχνητής Νοημοσύνης ΑΙ: Θα συντονίζει τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που αφορούν την ΑΙ σε όλα τα υπουργεία.
β) Υφυπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Θα αναλάβει την ψηφιακή μεταμόρφωση όλης της δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών, τόσο σε διακυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.
- Επιτελικές Μονάδες ΑΙ σε Κάθε Υπουργείο
Κάθε υπουργείο θα διαθέτει μια επιτελική μονάδα ΑΙ, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των τεχνολογιών ΑΙ στους τομείς αρμοδιότητας του.
Η Δομή της Επιτελικής μονάδας θα περιλαμβάνει:
α) Διεύθυνση ΑΙ: Θα συντονίζει τις δραστηριότητες ΑΙ στο υπουργείο και θα συνεργάζεται με τον Υφυπουργείο ΑΙ.
β) Ειδικός Επιστημονικός τομέας ΑΙ: Θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και εφαρμογή συγκεκριμένων έργων και πρωτοβουλιών.
- Εθνικό Κέντρο Δεδομένων
Θα είναι υπεύθυνο για την συλλογή, τήρηση, ανάλυση και διαχείριση των δεδομένων που απαιτούνται για την εφαρμογή της ΑΙ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης. Η Δομή του ΕΚΔ θα περιλαμβάνει:
α) Τμήμα Ανάλυσης Δεδομένων: Θα αναλύει δεδομένα για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικών.
β) Τμήμα Ασφάλειας Δεδομένων: Θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων.
- Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (πέραν του Κέντρου Καινοτομίας του Υπουργείου Άμυνας)
Θα είναι υπεύθυνο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της ΑΙ και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.
Η Δομή του να είναι:
α) Τμήμα Έρευνας: Θα συντονίζει ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
β) Τμήμα Καινοτομίας: Θα υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών ΑΙ.
- Ανεξάρτητη Εποπτική Αρχή για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ως Εθνικός Οργανισμός εποπτείας του ρυθμιστικού Πλαισίου και της ηθικής εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης: Να αποτελείται από νομικούς, κοινωνιολόγους, εργατολόγους, και ειδικούς στην βιοηθική της Τεχνητής Νοημοσύνη ΑΙ, με κανονιστικής είτε καθαρά εποπτικής, ελεγκτικής και γνωμοδοτικής υφής αρμοδιότητες, και με έκδοση εκτελεστών διοικητικών πράξεων.
- Εθνικό Σχέδιο Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο να είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση και την κατάρτιση εργαζομένων στον τομέα της ΑΙ.
Η Δομή του να περιλαμβάνει:
α) Τμήμα Εκπαίδευσης, για να αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα για όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης.
β) Τμήμα Κατάρτισης, το οποίο να προσφέρει δυνατότητες επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση σε εργαζόμενους.
- Δημιουργία μίας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Τεχνητής νοημοσύνης
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Η προτεινόμενη εκτελεστική δομή από την “Κοινωνία Αξιών” βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση, που επιτρέπει την αποτελεσματική, ταχεία εφαρμογή των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), με ελεγχόμενο και ρυθμιζόμενο τρόπο σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης.
Σκοπό έχει να είναι ευέλικτη, διαφανής και συνεργατική, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας, της βιωσιμότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της παραγωγικής αποτελεσματικότητας και της ανθρωποκεντρικής διακυβέρνησης.