Τα είδη των λιπαρών και τι να επιλέγουμε, γράφει η Ελευθερία Κατσαμάνη MSc (MedSc) Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

0

Τα λιπαρά διακρίνονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

  • Ακόρεστα λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα)
  • Κορεσμένα λιπαρά
  • Υδρογονωμένα λιπαρά (trans λιπαρά)

Τα ακόρεστα λιπαρά είναι ωφέλιμα λιπαρά, ενώ τα κορεσμένα και τα υδρογονωμένα είναι τα επιβλαβή λιπαρά για τον οργανισμό μας. Επομένως, τα κορεσμένα και υδρογονωμένα λιπαρά θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Τα ακόρεστα λιπαρά βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στις ελιές, στα λιπαρά ψάρια, στο αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς.

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στα λίπη από ζωικές τροφές, όπως στο λίπος του κρέατος και

των γαλακτοκομικών, στο βούτυρο, στην κρέμα γάλακτος, στα αλλαντικά.Τα υδρογονωμένα λιπαρά βρίσκονται στα κέικ, στα μπισκότα, στα γεύματα ‘fast food’.Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανεξάρτητα από το αν τα λιπαρά είναι ακόρεστα, κορεσμένα ή υδρογονωμένα, οι θερμίδες τους δεν διαφέρουν, γι’ αυτό και χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους, για αποφυγή αύξησης βάρους.

Τι να προσέχουμε…

  • Να αφαιρούμε την πέτσα και το λίπος από τα κρέατα (κατά προτίμηση πριν μαγειρευτούν).
  • Να προτιμάμε χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά (1 – 2% λιπαρά για γάλα και γιαούρτι).
  • Να αποφεύγουμε τα τηγανητά και να προτιμάμε άλλους τρόπους μαγειρέματος (πχ. ψητά, φούρνου, κατσαρόλας, βραστά, ατμού κλπ).
  • Να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο για το μαγείρεμα αντί άλλων λιπαρών.
  • Αποφεύγουμε τα  γλυκά εμπορίου που περιέχουν αρκετό βούτυρο ή κρέμα γάλακτος όπως κέικ, γλυκά με σφολιάτα, πάστες-τούρτες.
  • Να κοιτάμε τις ετικέτες των τροφίμων και να διαλέγουμε προϊόντα με λιγότερα λιπαρά και κυρίως αυτά με τα λιγότερα κορεσμένα και υδρογονωμένα λιπαρά.

Ελευθερία Κατσαμάνη MSc (MedSc)

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Λεωφόρος Ειρήνης 21 Πεύκη Αττικής.

Τηλ: 2111832811

Κινητό: 6941585838

www.diaitologos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας