Αφιέρωμα: 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Βιογραφία Ανδρέα Ζαΐμη

0

Το σημερινό αφιέρωμα του ΑΘΜΟΝΙΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ για τους αγωνιστές του 1821 εξετάζει τηζωή του Ανδρέα Ζαΐμη, πρόκριτου απο τα Καλάβρυτα και μετέπειτα πρωθυπουργού, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον Αγώνα.

Ανδρέας Ζαΐμης

Καταγόταν από την επιφανή οικογένεια Ζαΐμη των Καλαβρύτων, μια από τις διαπρεπέστερες του Αγώνα της απελευθέρωσης, και γεννήθηκε το 1791 στην Κερπινή. Ο πατέρας του, Ασημάκης, ήταν ο πρώτος που σήκωσε το λάβαρο στην Αγία Λαύρα στις 18 Μαρτίου 1821.

Ο Ανδρέας μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Ανδρέα Λόντο, προεστό της Βοστίτσας, το 1819. Το γεγονός αυτό τον οδήγησε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στην Ιταλία και να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην προετοιμασία του ξεσηκωμού. Με την κήρυξη της Επανάστασης, συμμετείχε στο Αχαϊκό Διευθυντήριο που συνέταξε κι έστειλε στους προξένους των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων την προκήρυξη του ξεσηκωμού. Συμμετείχε στις πολιορκίες της Πάτρας και του Μεσολογγίου ενώ το Δεκέμβριο του 1821 συμμετείχε στην Α’ Εθνοσυνέλευση ως πληρεξούσιος της Πελοποννήσου.

Δραστήριος με πολιτικό νου, διετέλεσε επίσης πληρεξούσιος Καλαβρύτων στη Β’ Εθνοσυνέλευση το 1823 και στη Γ’ Εθνοσυνέλευση  της Επιδαύρου το 1826, από την οποία διορίστηκε αρχικά στην επιτροπή για την υπογραφή των πρακτικών και την σύνταξη του Πολιτεύματος, κι έπειτα πρόεδρος της «Διοικητικής Επιτροπής της Ελλάδος» (πρωθυπουργός με τα σημερινά δεδομένα), η οποία θα εξασφάλιζε και θα κατηύθυνε τη συνέχεια των πολεμικών επιχειρήσεων.

Επί Καποδίστρια διορίστηκε πρόεδρος του τμήματος εσωτερικών στο «Πανελλήνιο» και συμμετείχε στη Δ’ Εθνοσυνέλευση του 1829. Μετά τη δολοφονία του κυβερνήτη συμμετείχε στην επαναληπτική Δ’ Εθνοσυνέλευση ως πληρεξούσιος των Καλαβρύτων και από το 1833, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα, διετέλεσε ως το θάνατό του το 1840 σύμβουλος επικρατείας. Για τη συνεισφορά του στον Αγώνα τιμήθηκε από το Βαυαρό βασιλιά με παράσημα και με εντολή του τελευταίου κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος προς τιμήν του.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας