Αφιέρωμα: 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Βιογραφία Αθ. Διάκου

0

Στο σημερινό αφιέρωμα, εξετάζουμε τη ζωή και τη δράση του Αθανάσιου Διάκου, του οποίου ο μαρτυρικός θάνατος εμψύχωσε παραπάνω τους εξεγερμένους Έλληνες.

Αθανάσιος Διάκος

Γεννήθηκε Αθανάσιος Γραμματικός το 1778 στη Φωκίδα. Προερχόμενος από πολυμελή οικογένεια, ο πατέρας του τον έστειλε δόκιμο σε γειτονικό μοναστήρι για την εκπαίδευσή του. Στα 17 έγινε μοναχός και σύντομα χειροτονήθηκε διάκος. Σύμφωνα με το θρύλο, εγκατέλειψε την ιερατική ζωή όταν σκότωσε έναν Τούρκο αγά μετά από καβγά για την εμφάνιση του νεαρού ιερέα.

Ο Διάκος κατέφυγε στα βουνά κι εντάχθηκε, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, εντάχθηκε στο σώμα του οπλαρχηγού Σκαλτσά. Το 1814 βρέθηκε να υπηρετεί στο στρατό του Αλή Πασά στα Γιάννενα με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, ο οποίος το 1820 τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία. Με την αποχώρηση του Ανδρούτσου από τη Λιβαδειά, ο Αθανάσιος ανέλαβε καπετάνιος στο αρματολίκι.

Στις 27 Μαρτίου 1821 ο Διάκος πρωτοστάτησε στην κήρυξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα και μέχρι την 1η Απριλίου οι Επαναστάτες κατέλαβαν τη Λιβαδειά. Στις 4 Απριλίου ύψωσαν την ελληνική σημαία στο κάστρο και τη θέση Ώρα.

Στις 17 Απριλίου ο ενισχυμένος τουρκικός στρατός υπό τους Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ βρίσκεται έξω από τη Λαμία με σκοπό να καταστείλουν την επανάσταση. Οι αγωνιστές αποφασίζουν να υπερασπιστούν τη θέση τους κόβοντας τις διόδους του Σπερχειού (Αλαμάνα) ώστε να σταματήσουν την προέλαση των Τούρκων πριν τα Σάλωνα και τη Λιβαδειά.

Στις 23 Απριλίου ο οθωμανικός στρατός επιτέθηκε με μανία στο ελληνικό μέτωπο. Οι εξεγερμένοι πολέμησαν ηρωικά κι ο Διάκος τραυματίστηκε και συνελήφθη. Μετά τη μεταφορά του στη Λαμία, ο Ομέρ Βρυώνης αναγνώρισε την αξία του αντιπάλου του και του πρότεινε να συνεργαστεί μαζί του. Ο Διάκος αρνήθηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο δια ανασκολοπισμού ως παραδειγματική τιμωρία.

Κατά την παράδοση, πριν ξεψυχήσει ο Διάκος, αυτοσχεδίασε τους γνωστούς στίχους

«Για ιδές καιρό που διάλεξε
ο χάρος να με πάρει
τώρα π’ ανθίζουν τα κλαδιά
και βγάζει η γης χορτάρι».

Οι Τούρκοι πέταξαν το άψυχο σώμα του αγωνιστή σε ένα χαντάκι, φυλασσόμενο επί τρία μερόνυχτα. Όταν οι φρουροί έφυγαν, βγήκαν Χριστιανοί και τον έθαψαν. Στο σημείο ταφής του σήμερα βρίσκεται η προτομή του.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας