Αφιέρωμα: 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Βιογραφία Γ. Γκούρα

0

Στο σημερινό αφιέρωμα στους αγωνιστές του 1821, θα δούμε το βίο του Γιάννη Γκούρα, άλλοτε πρωτοπαλίκαρου του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ο οποίος θεωρείται μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης.

Γεννήθηκε το 1791 στη Γκουρίτσα Παρνασσίδας από φτωχή οικογένεια. Από νέος ακολούθησε το συγγενή του, Πανουργιά, στην ζωή των κλεφτών και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Με την κήρυξη της Επανάστασης, υπηρετούσε στο αρματολίκι του Ανδρούτσου, του οποίου ήταν πρωτοπαλίκαρο, και ξεκίνησε να στρατολογεί παληκάρια στην περιοχή του.

Με τους Γαλαξιδιώτες και τον Πανουργιά επιτέθηκε στις 27 Μαρτίου στα Σάλωνα και κατέλαβε το φρούριο. Στη συνέχεια πολέμησε στο Χάνι της Γραβιάς με τον Ανδρούτσο, όπου διακρίθηκε για την ανδρεία του. Παρότι δεν ήταν όλες οι μάχες στις οποίες συμμετείχε πετυχημένες, ο Γκούρας κι οι άντρες του συνέχισαν να παρενοχλούν τον Ομέρ Βρυώνη.

Τον Αύγουστο του 1821 αγωνίστηκε στα Βασιλικά, αναχαιτίζοντας τον τουρκικό στρατό. Από το 1822 διορίστηκε φρούραρχος της Ακρόπολης, θέση που κράτησε για δύο χρόνια. Τόσο ο Γκούρας όσο και οι άντρες του όμως χαρακτηρίζονταν από βίαιη συμπεριφορά κι αυταρχισμό.  Στον εμφύλιο συντάχθηκε με τους κυβερνητικούς, Κουντουριώτη και Κωλέττη, και στράφηκε εναντίον των παλιών του συντρόφων, των «αντικυβερνητικών» της Πελοποννήσου.

Η επικράτηση της κυβέρνησης Κουντουριώτη επί των αντιπάλων της οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερο διχασμό, με επιφανείς πολεμιστές από την Αχαΐα και την Ηλεία να καταδιώκονται και να εξευτελίζονται. Το 1825 ο Γκούρας διορίστηκε επικεφαλής των Στρατοπέδων της Ανατολικής Ελλάδας και συνέλαβε και φυλάκισε τον Ανδρούτσο στα Προπύλαια. Οι άντρες του τον βασάνισαν φριχτά και στο τέλος τον θανάτωσαν. Γνωρίζοντας την κατακραυγή που θα ακολουθούσε, διέδωσαν ότι ο οπλαρχηγός αποπειράθηκε να δραπετεύσει και γκρέμισαν το σώμα του από τα τείχη.

Με τη λήξη του εμφυλίου, ο Γκούρας επέστρεψε στην ενεργό δράση στο πεδίο της μάχης, συμμετέχοντας στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου και στην πορεία κλείστηκε στην Ακρόπολη κατά την πολιορκία της από τον Κιουταχή το 1826. Σκοτώθηκε από τουρκικό βόλι την 1η Οκτωβρίου και θάφτηκε μπροστά από τον Παρθενώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας