Αφιέρωμα: 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Βιογραφία Λ. Λογοθέτη

0

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με έναν αγωνιστή που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός παρά τη μεγάλη συνεισφορά του στον Αγώνα, το Λυκούργο Λογοθέτη.

Λυκούργος Λογοθέτης

Γεννήθηκε Γεώργιος Παπλωματάς το 1772 στο Καρλόβασι της Σάμου. Το όνομα με το οποίο έγινε γνωστό του αποδόθηκε για την αγάπη του για τη δικαιοσύνη και το αξίωμα του λογοθέτη που κατείχε κατά τον καιρό που έζησε στη Μολδοβλαχία.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εντάχθηκε στο περιβάλλον των Φαναριωτών και σύντομα έγινε «γραμματεύς των Πατριαρχείων». Η δικτύωσή του τον οδήγησε στις παραδουνάβιες ηγεμονίες ως γραμματέα και στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Υψηλάντη κι αργότερα του Αλέξανδρου Σούτσου, με τον οποίο επέστρεψε στην Κων/πολη. Η σκέψη του όμως ήταν στο νησί του κι έτσι επέστρεψε το 1805.

Ενεπλάκη στις πολιτικές διαμάχες των προεστών της Σάμου και των φατριών που απέκτησαν πλούτο και δύναμη από τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Ο Λογοθέτης συντάχθηκε με τους δεύτερους και κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κυνηγήθηκε από τους Οθωμανούς. Όταν συνελήφθη, εξορίστηκε στο Άγιον Όρος για δυο χρόνια.

Το 1819, κι ενώ κατοικεί στη Σμύρνη με την οικογένειά του, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία κι ορίστηκε «τοποτηρητής της Αυτού Εκλαμπρότητος», Αλέξανδρου Υψηλάντη. Λίγο πριν την έναρξη της επανάστασης διορίστηκε από τον τελευταίο αρχηγός των επαναστατικών δυνάμεων της Σάμου.

Η επανάσταση στο νησί κηρύχθηκε στις 8 Μαΐου 1821. Ο Λογοθέτης απέκρουσε με επιτυχία το στόλο του Καρά Αλή στις 4 Ιουλίου κι ο Δ. Υψηλάντης τον διόρισε αρχιστράτηγο της Σάμου. Τον επόμενο Μάρτιο έγινε απόβαση Σαμιωτών στη Χίο, όπου ο λαός ήταν έτοιμος να επαναστατήσει. Ο Λογοθέτης ανέθεσε αμέσως υψηλά πόστα σε τοπικό επίπεδο σε ανθρώπους της εμπιστοσύνης του. Η αντίδραση των προεστών και η δική του αυταρχική συμπεριφορά συνετέλεσαν στην ελλιπή οργάνωση της άμυνας του νησιού με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να αποβιβαστούν και να το κυριεύσουν με επιτυχία. Η σφαγή της Χίου χρεώθηκε ολοκληρωτικά στο Λογοθέτη, ο οποίος και κλήθηκε ενώπιον της επαναστατικής κυβέρνησης στο Ναύπλιο, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε.

Απελευθερώθηκε αρκετά σύντομα μετά από παρέμβαση του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά κι επέστρεψε στη Σάμο και συμμετείχε αποφασιστικά στη ναυμαχία του Γέροντα τον Αύγουστο του 1824.

Μετά την απελευθέρωση, και με απόφαση του Ιωάννη Καποδίστρια, διορίστηκε μέλος του «Πανελληνίου» και πληρεξούσιος της Σάμου στη Δ’ Εθνοσυνέλευση. Όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής δε συμπεριέλαβαν τη Σάμο στην επικράτεια του νέου ελληνικού κράτους, ο Λογοθέτης παραιτήθηκε από τα αξιώματά του κι επέστρεψε στη Σάμο να ξεκινήσει αγώνα για αν ανατρέψει αυτή την απόφαση. Το μόνο που κατάφερε ήταν να ανακηρυχθεί η Σάμος αυτόνομη ηγεμονία φόρου υποτελής στο Σουλτάνο. Ο Λογοθέτης έφυγε κυνηγημένος για το Ναύπλιο και μετά για την Αθήνα.

Επί Όθωνα έγινε συνταγματάρχης στη Βασιλική Φάλαγγα και μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 ψήφισε το πρώτο σύνταγμα του νέου ελληνικού κράτους. Το 1845 διορίστηκε γερουσιαστής ενώ το 1847 του απονεμήθηκε ο τίτλος του υποστράτηγου της Βασιλικής Φάλαγγας. Πέθανε πλήρης των ημερών το Μάιο του 1850.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας