Αφιέρωμα: 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Βιογραφία Λόρδου Μπάυρον

0

Το αφιέρωμα του ΑΘΜΟΝΙΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης δε θα ήταν ολοκληρωμένο αν δεν υπήρχε αναφορά στο μέγα φιλέλληνα, το Λόρδο Μπάυρον.

Λόρδος Μπάυρον

Γεννήθηκε Τζωρτζ Γκόρντον Μπάυρον, 6ος βαρόνος Μπάυρον, το 1788 στο Λονδίνο. Υπήρξε ηγετική μορφή του ρομαντισμού και, ως γνωστός φιλέλλην, έδωσε τη ζωή του για την Ελλάδα.

Ο Μπάυρον υπήρξε ιδιαίτερα πετυχημένος και δημοφιλής ποιητής ενώ είχε γράψει και κάποια θεατρικά έργα. Παρότι ευγενικής καταγωγής, έζησε αρκετά σπάταλη ζωή με αποτέλεσμα συχνά να βρίσκεται σε μεγάλο χρέος. Τον Ιούλιο του 1809 ξεκίνησε μια «περιοδεία» στη νότια Ευρώπη με το φίλο του, Τζον Χόμπχαουζ, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε και στην Ελλάδα. Έφτασε στην Αθήνα το βράδυ των Χριστουγέννων του 1809 και φιλοξενήθηκε στο σπίτι της αδερφής του Έλληνα υποπρόξενου της Αγγλίας.

Στην Αθήνα έμεινε 3 μήνες, έχοντας την ευκαιρία να επισκεφθεί όλες τις ιστορικές τοποθεσίες της Αττικής. Τον Απρίλιο του 1810 έπλευσε στη Σμύρνη και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε δύο μήνες. Κατά το ταξίδι της επιστροφής του στην Αγγλία, αποβιβάστηκε στην Κέα κι από εκεί επέστρεψε τελικά στην Αθήνα. Κατέλυσε στη Μονή των Φραγκισκανών κι είχε τη δυνατότητα να εκδράμει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ειδικά στην Πελοπόννησο.

Το 1811 επέστρεψε τελικά στην Αγγλία όπου συνέχισε να παράγει πνευματικό έργο και, αποκτώντας ολοένα και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, φυσικά να ζει ακόμα πιο σπάταλα. Για να γλιτώσει από τα χρέη του παντρεύτηκε την ευγενικής καταγωγής  Αναμπέλλα Μίλμπανκ το 1814 και μαζί της απέκτησε μια κόρη, το μόνο νόμιμο από τα παιδιά του. Ο γάμος σύντομα έληξε κι ο Μπάυρον έπεσε σε δυσμένεια στην αγγλική καλή κοινωνία. Με τα χρέη του να έχουν μεγαλώσει πολύ και τη δημοτικότητά του στο ναδίρ, τον Απρίλιο του 1816 εγκατέλειψε οριστικά την Αγγλία.

Ξεκίνησε μια δεύτερη περιοδεία στην Ευρώπη, περνώντας μεταξύ άλλων από τις Βρυξέλλες, τη Γενεύη και την Ιταλία, όπου και υποστήριξε το κίνημα των Καρμπονάρων που αγωνίζονταν την απελευθέρωση από την Αυστριακή κυριαρχία. Βρισκόμενος στη Γένοβα το 1823, κι έχοντας συνδέσει το όνομά του με την αυτοδιάθεση των λαών, τον επισκέφθηκε μια ελληνική αντιπροσωπεία επαναστατών για να ζητήσει τη συνδρομή του στον Αγώνα. Πράγματι, ο Μπάυρον δέχτηκε και λίγο αργότερα αναχώρησε για την Ελλάδα.

Αρχικά βρέθηκε στην Κεφαλλονιά και στη συνέχεια μετέβη το Μεσολόγγι στις 4 Ιανουαρίου 1824, όπου ήρθε σε επαφή με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Ο ποιητής, ως επικεφαλής του «Φιλελληνικού Κομμιτάτου» στήριξε οικονομικά τον Αγώνα, δημιούργησε στρατό και βοήθησε στην οχύρωση του Μεσολογγίου. Στις 25 Ιανουαρίου διορίστηκε αρχιστράτηγος και θα ηγείτο της εκστρατείας στη Ναύπακτο, η κατάληψη της οποίας θα οδηγούσε στην κατάρρευση των φρουρίων στο Αντίρριο και το Ρίο.

Το Μάρτιο οι Δημογέροντες τον αναγνώρισαν ως πολίτη του Μεσολογγίου. Η υγεία του ωστόσο επιδεινώθηκε και τελικά ο Μπάυρον πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα, 19 Απριλίου 1824, αφήνοντας πίσω ένα εκτενές έργο που ύμνησε την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας