Αφιέρωμα: 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Βιογραφία Μ. Μπότσαρη

0

Στις πολεμικές επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας διακρίθηκε για τη γενναιότητα και την ευρηματικότητά του ο Μάρκος Μπότσαρης.

Μάρκος Μπότσαρης

Ο μεγάλος οπλαρχηγός από το Σούλι γεννήθηκε το 1790. Όταν ο Αλή Πασάς κατέλαβε την περιοχή το 1803, η οικογένειά του υπέστη διώξεις και βρήκε καταφύγιο στην Κέρκυρα. To 1813 επέστρεψε στην Ήπειρο και μετά τη δολοφονία του πατέρα του το 1814, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Διορίστηκε αρχηγός της περιοχής από τον Αλή πασά το 1815, θέση που κράτησε ως το 1820 όταν τα Οθωμανικά στρατεύματα πολιόρκησαν τον τελευταίο.

Ο Μπότσαρης πολέμησε εναντίον του, έχοντας εξασφαλίσει την εγγύηση των Τούρκων ότι οι εξορισμένοι Σουλιώτες θα μπορέσουν αν επαναπατριστούν. Η υπόσχεση ωστόσο αθετήθηκε και το σώμα του οποίου ηγείτο ο Μπότσαρης τελικά ήρθε σε συνεννόηση και πολέμησε στο πλευρό του Αλή Πασά, ο οποίος στις 15 Ιανουαρίου 1821 υπέγραψε συμφωνία για τον επαναπατρισμό των Σουλιωτών. Οι πρώτες συγκρούσεις ήταν επιτυχημένες και με την κήρυξη της Επανάστασης ο οπλαρχηγός συμμετείχε στις μάχες στο Κομπότι της Άρτας αλλά και στην πολιορκία και άλωση της πόλης της Άρτας.

Στο ενδιάμεσο οι Τούρκοι είχαν συλλάβει την οικογένειά του. Ο Μπότσαρης κατέβηκε στην Πελοπόννησο να ζητήσει τη συνδρομή της προσωρινής κυβέρνησης για την απελευθέρωσή τους και καταφέρνει την ανταλλαγή τους με το χαρέμι του Χουρσίτ Πασά, που είχε αιχμαλωτιστεί στην Τριπολιτσά.

Επιστρέφοντας στη Στερεά Ελλάδα με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και συμμετείχε στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου τον Οκτώβριο του 1822. Με την ευστροφία του, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους κερδίζοντας χρόνο για τους πολιορκημένους να ενισχύσουν την άμυνα της πόλης.

Το καλοκαίρι του 1823 ο Μπότσαρης προσπάθησε να ανακόψει την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων προς τη Στερεά χρησιμοποιώντας τη στρατηγική του αιφνιδιασμού και το βράδυ της 8ης προς 9ης Αυγούστου οι εξεγερμένοι επιτέθηκαν στο τουρκικό στρατόπεδο στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου. Στη μάχη που ακολούθησε ο Μπότσαρης τραυματίστηκε ελαφρά αλλά συνέχισε να πολεμά. Στην προσπάθειά του να αιχμαλωτίσει τον Μουσταή πασά, πυροβολήθηκε θανάσιμα κι εξέπνευσε μερικές ώρες αργότερα.

Το σώμα του μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι κι η νεκρώσιμη ακολουθία συνοδεύτηκε από πορεία αιχμαλώτων και λαφύρων πολέμου. Η υστεροφημία του, δε, αποτυπώθηκε τόσο στην ελληνική δημοτική παράδοση όσο και στην Ευρωπαϊκή λογοτεχνία.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας