Αφιέρωμα: 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Βιογραφία Μακρυγιάννη

0

Μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της Επανάστασης δεν είναι άλλη από το Γιάννη Μακρυγιάννη.

Γιάννης Μακρυγιαννης

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς αγωνιστές της Επανάστασης. Γεννήθηκε Ιωάννης Τριαντάφυλλος το 1797 στο χωριό Αβορίτη, τρεις ώρες δρόμο από το Λιδωρίκι. Ο πατέρας του, κλεφταρματολός, δολοφονήθηκε μετά από συμπλοκή με Τούρκους και με παρότρυνση της μητέρας του ο Γιάννης απέκρυπτε το επώνυμό του. Το προσωνύμιο «Μακρυγιάννης» δόθηκε από τους συγχωριανούς του, για το ψηλό του ανάστημα.

Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και λίγες μέρες μετά την έναρξη της Επανάστασης συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Άρτα. Δραπέτευσε σύντομα και συνέχισε τη δράση του. Τον Αύγουστο συμμετείχε στη μάχη του Σταυρού και στο τέλος της χρονιάς στην πολιορκία της Άρτας ενώ τον επόμενο χρόνο πολέμησε στη μάχη του Πέτα.

Στη διάρκεια των εμφυλίων πολέμων συντάχθηκε με τον Κουντουριώτη και το 1824 προήχθη σε χιλίαρχο κι ύστερα σε αντιστράτηγο και στρατηγό. Με την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο το 1825, ο Μακρυγιάννης ως πολιτάρχης της Αρκαδίας ενίσχυσε την άμυνα του Νεοκάστρου αλλά η συνεισφορά του δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τον τουρκικό στρατό. Ο θάνατος του Γκούρα το 1826 φέρνει το Μακρυγιάννη στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας την άμυνα της Ακρόπολης. Τραυματίζεται βαρύτατα κατά την πολιορκία που ακολουθεί αλλά ανακάμπτει και λαμβάνει μέρος στη μάχη της Αναλάτου.

Επί Καποδίστρια ανέλαβε Γενικός Αρχηγός της Εκτελεστικής Δυνάμεως της Πελοποννήσου αλλά σύντομα ήρθε σε ρήξη με τον κυβερνήτη. Παράλληλα είχε ξεκινήσει τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του, που υπήρξαν πολύτιμη πηγή για το χρονικό της Επανάστασης. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια συντάχθηκε με τους «Συνταγματικούς» και χαιρέτισε την άφιξη του Όθωνα. Δεν άργησε βέβαια να συγκρουστεί με την αντιβασιλεία, και για την εισήγηση παραχώρησης συντάγματος που έκανε παύθηκε από δημοτικός σύμβουλος και τιμωρήθηκε με κατ’οίκον περιορισμό.

Στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, στην οποία συμμετείχε σθεναρά ο Μακρυγιάννης, ο νεαρός βασιλιάς αναγκάστηκε να παραχωρήσει σύνταγμα. Το 1852 ωστόσο ο οπλαρχηγός κατηγορήθηκε για συνωμοσία εναντίον του Όθωνα, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε θάνατο. Η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά και τελικά του απονεμήθηκε χάρη το 1854, οπότε κι αποφυλακίστηκε. Πέθανε στις 27 Απριλίου 1867.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας