Αφιέρωμα: 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Βιογραφία Μπουμπουλίνας

0

Το αφιέρωμα του ΑΘΜΟΝΙΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ δε θα ήταν ολοκληρμένο αν δε γινόταν μνεία στην ατρόμητη Καπετάνισσα από τις Σπέτσες, τη Μπουμπουλίνα.

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Με καταγωγή από την Ύδρα, γεννήθηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης το 1771. Ο πατέρας της, ο υδραίος πλοιοκτήτης Σταυριανός Πινότσης, είχε συλληφθεί από τους Οθωμανούς για συμμετοχή στα Ορλοφικά. Τη βάφτισε ο Μανιάτης πολέμαρχος Μουρτζινός. Όταν η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε, μετακόμισαν στις Σπέτσες. Η Λασκαρίνα παντρεύτηκε στα 17 τον πρώτο της άντρα, Δημήτριο Γιάννουζα, με τον οποίο έκανε τρία παιδιά. Ο άντρας της σκοτώθηκε από αλγερινούς πειρατές το 1797. Ξαναπαντρεύτηκε το Δημήτριο Μπούμπουλη το 1801. Ο δεύτερος άντρας της σκοτώθηκε επίσης μετά από συμπλοκή με αλγερινούς το 1811 και η Μπουμπουλίνα έμεινε δεύτερη φορά χήρα, με μια τεράστια περιουσία.

Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819, αποτελούσε τη μοναδική γυναίκα που εντάχθηκε στους κόλπους της. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης, η Μπουμπουλίνα είχε ήδη φτιάξει το δικό της εκστρατευτικό σώμα, το οποίο εξόπλιζε, ενώ παράλληλα είχε αρχίσει τη ναυπήγηση του πλοίου «Αγαμέμνων», το οποίο συμμετείχε στις ναυτικές επιχειρήσεις. Συμμετείχε στον αποκλεισμό του Ναυπλίου κι ανεφοδίαζε τους υπερασπιστές του Άργους. Κατά τη διάρκεια μιας τουρκικής εφόδου, σκοτώθηκε ο ένας γιος της από τον πρώτο της γάμο.

Έπειτα έλαβε μέρος στον αποκλεισμό της Μονεμβασιάς και την πολιορκία κι άλωση του Ναυπλίου. Στα πρώτα δύο χρόνια της Επανάστασης, η Λασκαρίνα είχε ήδη δαπανήσει όλη της την περιουσία. Η ελληνική κυβέρνηση της παραχώρησε έναν κλήρο γης στο Ναύπλιο κι εγκαταστάθηκε εκεί το 1824. Ο δεύτερος εμφύλιος, κατά τον οποίο η κυβέρνηση Κουντουριώτη φυλάκισε πολλούς από τους οπλαρχηγούς, βρήκε τη Μπουμπουλίνα στο πλευρό του Κολοκοτρώνη κι έτσι εκδιώχθηκε από το Ναύπλιο.

Το Φεβρουάριο του 1825 ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο και η καπετάνισσα, που πλέον είχε αποσυρθεί στις Σπέτσες, θέλησε να κινηθεί εναντίον του. Δεν πρόλαβε όμως, καθώς σκοτώθηκε μετά από αψιμαχία. Ο γιος της κλέφτηκε με την κουνιάδα του ετεροθελούς αδερφού της, Λάζαρου Ορλόφ, και κατέφυγαν στο σπίτι του Γιάννουζα. Η οικογένεια της Ευγενίας Κούτσα έφτασε λίγο αργότερα αναζητώντας τη και με τη συμπλοκή που ακολούθησε, η Μπουμπουλίνα πυροβολήθηκε (25 Μαΐου).

Μετά το θάνατό της, η Ρωσία της απέδωσε τον τίτλο της ναυάρχου, ενώ το πλοίο «Αγαμέμνων» δωρίστηκε στο ελληνικό κράτος από τους απογόνους της, το οποίο κι έγινε ναυαρχίδα του στόλου. Πυρπολήθηκε από το Μιαούλη κατά τις ταραχές της Ύδρας το 1831.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας