Αφιέρωμα: 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Βιογραφία Νικηταρά

0

Το ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ συνεχίζει το αφιέρωμα στους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης με το Νικηταρά.

Νικηταράς

Ο Νικήταρας, ο ονομαζόμενος και «Τουρκοφάγος», ήταν αναμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες μορφές του Αγώνα. Ανηψιός του Κολοκοτρώνη από τη μεριά της μητέρας του, και με πατέρα αρματωλό, γεννήθηκε το 1782 στο χωριό Μεγάλη Αναστασίτσα Αρκαδίας. Μετά την εκτέλεση του αδερφού και του πατέρα του το 1805 κατέφυγε κυνηγημένος στη Ζάκυνθο όπου, όπως ο θείος του, προσεταιρίστηκε τους Ρώσους και θέλησε να πολεμήσει εναντίον του Ναπολέοντα.

Μυήθηκε κι εκείνος με τη σειρά του στη Φιλική Εταιρεία ενώ βρισκόταν στην Καλαμάτα. Βρέθηκε, μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα, στην απελευθέρωση της πόλης κι έλαβε μέρος στις μάχες του Βαλτετσίου και των Δολιανών, όπου αποδεκάτισε το στρατό του Κεχαγιάμπεη και πήρε το προσωνύμιο “Τουρκοφάγος”. Πολέμησε και στη Στερεά Ελλάδα με τον Ανδρούτσο και τον Καραϊσκάκη και συμμετείχε στην άλωση της Τριπολιτσάς, ενώ αποτελείωσε το στρατό του Δράμαλη δυο μέρες μετά τη μάχη των Δερβενακίων. Μετά την απελευθέρωση προσχώρησε στο ρωσικό κόμμα, όντας στο πλευρό του Καποδίστρια και διορίστηκε υπασπιστής του κυβερνήτη. Μετά τη δολοφονία του, ο Νικηταράς φυλακίστηκε «για συνωμοσία εναντίον του βασιλιά» αλλά δεν καταδικάστηκε ελλείψει στοιχείων. Η κράτησή του παρατάθηκε παρόλ’αυτά, και από τα βασανιστήρια η υγεία του κλονίστηκε και σχεδόν έχασε την όρασή του.

Αποφυλακίστηκε με επέμβαση του Μακρυγιάννη το Σεπτέμβριο του 1841 κι από τη φτώχια έγινε επαίτης, παίρνοντας μάλιστα ειδική άδεια επαιτείας. Το 1843, μετά την εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου, ο Όθωνας παραχώρησε σύνταγμα και απέδωσε στο Νικηταρά το βαθμό του υποστράτηγου, με μια πενιχρή σύνταξη. Το 1847 διορίστηκε μέλος της Γερουσίας και πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου 1849, πάμφτωχος. Τάφηκε δίπλα στον Κολοκοτρώνη στο Α’ Νεκροταφείο, όπως ήταν η επιθυμία του.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας