Αφιέρωμα: 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Βιογραφία Νικολάου Σκουφά

0

Το ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ τιμά στα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης με ένα ημερήσιο αφιέρωμα στη μνήμη των αγωνιστών του 1821. Στη συνέχεια του αφιερώματος, θα παρουσιάσουμε τη ζωή του συνιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαου Σκουφά.

Νικόλαος Σκουφάς

Γεννήθηκε Νικόλαος Κουμπάρος στην Άρτα το 1779. Το προσωνύμιο «Σκουφάς» το απέκτησε αργότερα λόγω του επαγγέλματός του ως πιλοποιός. Το 1813 μετανάστευσε στη Ρωσία όπου ασχολήθηκε με εμπορικές δραστηριότητες μέσω των οποίων γνώρισε τους Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ. Οι τρεις τους δημιούργησαν τη Φιλική Εταιρεία στις 14 Σεπτεμβρίου 1814 κι επιδόθηκαν στην προετοιμασία του Αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Ο Σκουφάς ανέλαβε τη διάδοση και κατήχηση των μελών, τα οποία ήταν ομογενείς στη Ρωσία. Στη Μόσχα οι ιδέες των Φιλικών δε βρήκαν μεγάλη απήχηση, κι έτσι προτάθηκε να μεταφερθούν στην Κωνσταντινούπολη που υπήρχαν περισσότεροι Έλληνες κι άρα οι συνθήκες για τη διάδοση του μηνύματός τους θα ήταν ευνοϊκότερες. Επιπλέον, οι Φαναριώτες θα ήταν σε θέση να στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια των Φιλικών. Όντως, το 1818 οι τρεις συνιδρυτές βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη όπου και ξεκίνησε εντατικά η προπαρασκευή το Αγώνα.

Ο Σκουφάς πίστευε ακράδαντα ότι η Πελοπόννησος αποτελούσε την ιδανικότερη περιοχή να μεταφερθεί η Φιλική Εταιρεία και να ξεκινήσει η Επανάσταση, συναντώντας τη δυσπιστία των άλλων δύο. Δεν πρόλαβε να δει το όραμά του να πραγματοποιείται καθώς η υγεία του ήταν ήδη βεβαρημένη και πέθανε στις 31 Ιουλίου 1818 στην Κωνσταντινούπολη όπου και κηδεύτηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας