Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς τη δράση των Φιλικών, το καθημερινό αφιέρωμα του ΑΘΜΟΝΙΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης συνεχίζεται με τον πρωτεργάτη της προετοιμασίας του Αγώνα, Ρήγα Βελεστινλή (Φεραίο), το «βάρδο της ελευθερίας της βαλκανικής».
ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ
Γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας (αρχαία πόλη Φεραί) το 1757. Παρότι στο χωριό του ο Χριστιανικός πληθυσμός αντιμετώπιζε μα δύσκολη καθημερινότητα, ο ίδιος προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια και φοίτησε σε σχολείο στη Ζαγορά του Πηλείου. Εγκατέλειψε το Βελεστίνο το 1785 για την Κωνσταντινούπολη, όπου συνέχισε τις σπουδές του κι εντάχθηκε στο περιβάλλον των Φαναριωτών και κατόπιν το 1788 εγκαταστάθηκε στη Βλαχία όπου εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος. Το 1790 ταξίδεψε στη Βιέννη ως συνοδός και διερμηνέας του Βαρόνου του Λάνγκενφελντ. Κατά την περίοδο που έζησε στην πόλη, έκανε πολύ σημαντικές γνωριμίες.
Επέστρεψε στη Βιέννη το 1796 για να εκδώσει τα έργα του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν μια σειρά από Χάρτες (όπως η Χάρτα της Ελλάδας) κι ο «Θούριος». Επηρεασμένος από το Διαφωτισμό, ο Ρήγας οραματιζόταν μια πολυεθνική βαλκανική επικράτεια, με την Ελλάδα προεξάρχουσα, απαλλαγμένη από τον τουρκικό ζυγό. Για να το πραγματοποιήσει όμως αυτό, έπρεπε να προτρέψει όλους τους βαλκανικούς λαούς σε ξεσηκωμό.
Με αναπτερωμένες τις ελπίδες μετά τη γαλλική επανάσταση και την ήττα της Τουρκίας στο Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1790, επεδίωξε να ζητήσει τη στήριξη του Ναπολέοντα για το σκοπό του. Ετοιμαζόταν να περάσει με πλαστό διαβατήριο από τη Βιέννη στην Ελλάδα, με κιβώτια προκηρύξεων καμουφλαρισμένα ως εμπορεύματα, μέσω της Τεργέστης. Τα σχέδιά του όμως έγιναν γνωστά και μόλις βρέθηκε στην Τεργέστη, συνελήφθη και αργότερα παραδόθηκε στους Τούρκους.
Ύστερα από 40 μέρες βασανιστηρίων στο Βελιγράδι, ο Ρήγας κι οι συνεργάτες του στραγγαλίστηκαν στις 12 Ιουνίου 1798 και τα άψυχα σώματά τους ρίχτηκαν στο Δούναβη.
Η δράση του άναψε την πατριωτική φλόγα, η οποία στις δεκαετίες που ακολούθησαν άρχισε να καίει πιο δυνατά στις ψυχές των Ελλήνων κι ενέπνευσε πολλούς να ακολουθήσουν τα βήματά του.