Ελλάδα-Κίνα – 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων! , του Χρήστου Φωτιάδη

0

Με μια άριστα οργανωμένη δεξίωση, η κινεζική πρεσβεία στην Ελλάδα γιόρτασε ταυτόχρονα την εθνική επέτειο (73 χρόνια από την επανάσταση) της Κίνας και τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα μας! Οι δύο χώρες μοιράζονται παρόμοια ιστορική κληρονομιά και κοινές αξίες ως αρχαίοι πολιτισμοί, ενώ αποτελούν πρότυπο διμερούς συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη. Όπως είπε πρόσφατα ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Σιάο Τζουντσενγκ, «οι φιλικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ιστορία μεγαλύτερη των 2.000 ετών, από την εποχή που συνδέονταν μέσω του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού»!

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών τα τελευταία χρόνια. Ο όγκος τους έχει εκτοξευθεί από περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε 12,15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Η Ελλάδα μάλιστα είναι σήμερα ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια, οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει νέα επιτεύγματα στη συνεργασία τους στους τομείς των Ολυμπιακών Αγώνων, του πολιτισμού, του τουρισμού και της εκπαίδευσης. Ειδική μνεία έκανε στην επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου, ενώ υπογράμμισε το σημαντικό μνημόνιο συνεννόησης για την προώθηση της Πρωτοβουλίας μιας ζώνης και ενός δρόμου (Belt and Road Initiative).

Στην μεστή ομιλία του, ο Κινέζος πρεσβευτής είπε μεταξύ άλλων: “Το 1972 η Κίνα και η Ελλάδα σύναψαν επίσημα διπλωματικές σχέσεις, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο φιλικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εγκαινιάζοντας μια ιστορική διαδικασία όπου δύο αρχαίοι πολιτισμοί της Ανατολής και της Δύσης προχωρούν χέρι-χέρι. Εδώ και μισό αιώνα, η Κίνα και η Ελλάδα εμμένουν πάντα στο ιστορικό όραμα τους, ακολουθούν τις τάσεις της εποχής, και στηρίζουν σταθερά η μια

την άλλη σε ζητήματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα και τα κύρια μελήματα τους. Έχοντας πίστη στην ιδέα του ανοίγματος και της αμοιβαίας ωφέλειας, χτίζουν από κοινού την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», προωθούν τη συνεργασία στο πλαίσιο του μηχανισμού της Κίνας με τις Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και διαδίδουν τη σοφία των αρχαίων πολιτισμών και το Ολυμπιακό πνεύμα, αποφέροντας απτά οφέλη στις δύο χώρες και τους λαούς τους.

Στην Κίνα έχουμε ένα ρητό που λέει «όταν όλοι μαζεύουν μαζί καυσόξυλα, η φλόγα θα είναι ψηλή». Και στην Ελλάδα, υπάρχει η παροιμία «κράτα με να σε κρατώ, να ανεβούμε το βουνό». Το γεγονός ότι οι κινεζοελληνικές σχέσεις μπορούν να επιδείξουν τα σημερινά επιτεύγματα και το ότι η φιλία μας μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, οφείλεται σε κάθε έναν φίλο που ενδιαφέρεται και στηρίζει τις σχέσεις Κίνας-Ελλάδας”!

Με αφορμή την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, απονεμήθηκαν τα Βραβεία Εξαιρετικής Συνεισφοράς σε ορισμένους από αυτούς τους φίλους, για να τους ευχαριστήσουν και να αναγνωριστεί η σημαντική τους συμβολή.

Ο κ.  Σιάο Τζουντσενγκ συνέχισε λέγοντας ότι «ως κοιτίδες του ανατολικού και του δυτικού πολιτισμού αντίστοιχα, η Κίνα και η Ελλάδα γνωρίζουν τον εαυτό τους και επιδιώκουν αυτοβελτίωση κάνοντας φίλους αντί να αναζητούν αντιπάλους· επιμένουμε και οι δύο στη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, έννοιες που θεωρούμε ως θεμέλια του διεθνούς δικαίου που στηρίζει τη διεθνή τάξη.

Οι χώρες μας προσβλέπουν στην οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα που επιτρέπει σε χώρες και λαούς με διαφορετικά συστήματα και διαφορετικές αξίες να συμβιώνουν ειρηνικά· υποστηρίζουμε την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων και την ανεξάρτητη διερεύνηση αναπτυξιακών οδών με βάση τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Προάγουμε επίσης τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, αναζητούμε κοινό έδαφος αφήνοντας τις διαφορές κατά μέρος και πιστεύουμε ότι μόνο το δίκαιο και η δικαιοσύνη, όχι η ισχύς και η βία, μπορούν να κρίνουν την ιστορία.

Καθώς βρισκόμαστε σε μια νέα ιστορική αφετηρία, ας αξιοποιήσουμε την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ως ευκαιρία για να εδραιώσουμε την παραδοσιακή φιλία μας, να επεκτείνουμε την έμπρακτη συνεργασία, να εμβαθύνουμε τις διαπροσωπικές και πολιτιστικές ανταλλαγές και ας ξεκινήσουμε μαζί την πορεία προς τα επόμενα λαμπρά 50 χρόνια της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας»!

Παρόντες στην όμορφη εκδήλωση ήταν η εκδότρια του Αθμόνιου Βήματος Εβίτα Ζέρβα και ο ειδικός συνεργάτης της εφημερίδας Χρήστος Φωτιάδης, που συνομίλησαν με κορυφαία στελέχη της πρεσβείας, ενώ δρομολογήθηκε και συνέντευξη του Κινέζου πρεσβευτή στην εφημερίδα μας!

Ιδιαίτερα θερμή ήταν και η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, παλιό μας γνώριμο από την μακροχρόνια παρουσία του στο Μαρούσι!

Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη και του κ. Χρ. Φωτιάδη (ειδικού συνεργάτη του Αθμόνιου Βήματος) είχε υλοποιηθεί η αδελφοποίηση του Αμαρουσίου και της κινεζικής πόλης Chaoyang, μια πρωτοποριακή ενέργεια!

Βράβευση του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη από την Πρεσβεία της Κίνας για τη συνεισφορά του στην ενίσχυση της Ελληνοκινεζικής φιλίας και της διμερούς συνεργασίας των 2 χωρών

Γ. Πατούλης: «Ελλάδα και Κίνα θα βαδίσουμε μαζί στο δρόμο της ανάπτυξης και της ειρήνης, με όραμα για το μέλλον και πολλαπλά οφέλη για τους λαούς μας»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν 37 διακεκριμένοι Έλληνες από τους χώρους της πολιτικής, της επιστήμης, του αθλητισμού και άλλους, για την συνεισφορά τους στην ενίσχυση της Ελληνοκινεζικής φιλίας.

Βραβείο απονεμήθηκε από τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ και στον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη για τη συμβολή του στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας και των διαπολιτισμικών ανταλλαγών. Πριν τη βράβευση προβλήθηκε βίντεο στο οποίο ο κ. Πατούλης παρέθεσε την ιδιαίτερες αναμνήσεις του από τις επισκέψεις του στην Κίνα και τις κοινές δράσεις που δρομολόγησε σε ιατρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο και εξέφρασε τις ευχές του για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων των 2 χωρών.

Με αφορμή τη βράβευση του σε δηλώσεις του ο Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Πρεσβεία της Κίνας και προσωπικά τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ για την τιμητική αυτή  βράβευση, που για εμένα αποτελεί το επιστέγασμα της στενής σχέσης που διατηρώ για πολλά χρόνια με κινέζους συναδέλφους, τόσο ως αυτοδιοικητικός, όσο και ως γιατρός.

Με τον φίλο κινεζικό λαό μας χωρίζει τεράστια χιλιομετρική απόσταση. Ωστόσο με δεδομένο ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κίνα αποτελούν σταυροδρόμια πολιτισμού και ιστορίας, έχει χτιστεί διαχρονικά μία γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ενώνει τους δύο μακραίωνους πολιτισμούς και «παντρεύει» στον τομέα της επιστήμης τη σύγχρονη Ελληνική Ιατρική με την παραδοσιακή ιατρική της Κίνας.

Φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας – μια σχέση που μετρά αιώνες παραδοσιακής φιλίας και που σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, με πολλά οφέλη για τους δύο λαούς.
Ελλάδα και Κίνα θα βαδίσουμε μαζί στο δρόμο της ανάπτυξης και της ειρήνης, με όραμα για το μέλλον».

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας