Εμείς οι πολίτες της Ευρώπης, του Σταύρου Μ. Θεοδωράκη

0

Εμείς οι πολίτες της Ευρώπης πιστεύουμε ακράδαντα ότι η χρήση βίας και εξαναγκασμού για τη μεταβολή των συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Καταδικάζουμε λοπόν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει το πεπρωμένο της.

Με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη.

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την επίθεση και για όλες τις καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών που θα προκαλέσει και θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της.

Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες και  να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από την Ουκρανία.

Απαιτούμε από τη Ρωσία και τους ένοπλους σχηματισμούς που υποστηρίζονται από αυτή να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Εμείς οι πολίτες της Ευρώπης, εκφράζουμε τη θλίψη μας και τον αποτροπιασμό μας για την τραγική απώλεια ζωών και τα ανθρώπινα δεινά που προκαλεί η ρωσική επίθεση.  Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά των οποίων η ζωή έχει πληγεί από αυτή την επίθεση για την οποία δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία.

Επικροτούμε την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Ρωσία. Κυρώσεις που καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, τον έλεγχο των εξαγωγών. Γνωρίζουμε πως τα μέτρα αυτά θα έχουν βαριές επιπτώσεις για τη Ρωσία, μα πρέπει να τις υποστεί εξαιτίας της δράσης της και δεν παύουν να είναι μία ειρηνική πράξη που προβλέπεται στο Διεθνές Δίκαιο. Γνωρίζουμε επίσης πως τα μέτρα αυτά θα έχουν επιπτώσεις και στο δικό μας βιοτικό επίπεδο, το ξέρουμε και το αποδεχόμαστε, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να συμπαρασταθούμε στους Ουκρανούς συμπολίτες μας.

Εκφράζουμε ενωμένοι την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ουκρανίας, τον στηρίζουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο, αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τις προσπάθειές του να γίνει συγκάτοικός μας στην Ευρώπη, και ευχόμαστε να μην αργήσουμε να τον καλωσορίσουμε.

Εμείς οι πολίτες της Ευρώπης εργαζόμαστε για μια κοινωνία όπου τα άτομα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τον τρόπο που θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθειά μας.

Η αντίθεσή μας με τη Ρωσία του Πούτιν είναι απόλυτη, δεν είναι για μας παρά εκπρόσωπος του νέου αυταρχισμού, απειλεί τις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας που έχουμε επιλέξει να ζούμε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει στην εποχή που οι διαφορές των χωρών επιλυόταν με χρήση βίας, ο πόλεμος δεν είναι λύση για κανένα πρόβλημα, δεν θα επιτρέψουμε να καθορίσει ξανά τις τύχες μας.

Ξέρουμε πως οι εποχές που έρχονται δεν θα είναι ίδιες, ξέρουμε όμως και κάτι ακόμα, ο Πούτιν θα ηττηθεί, οι ιδέες του θα ηττηθούν,

Εμείς οι πολίτες της Ευρώπης θα προστατέψουμε τις αρχές και τις αξίες που επιλέξαμε να ζούμε, θα προστατέψουμε το μεγάλο μας σπίτι … την Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας