ΕΝΤΟΝΗ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ ΚΙΝΑΣ Για την παράνομη κλοπή του συριακού πετρελαίου! Του Χρήστου Φωτιάδη

0

ΕΝΤΟΝΗ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ ΚΙΝΑΣ για την παράνομη κλοπή του συριακού πετρελαίου!

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για κλοπή πετρελαίου. «Τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής που σταθμεύουν στη Συρία λεηλατούν τους πόρους της χώρας», υποστήριξε το Πεκίνο, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος που προκλήθηκε σκόπιμα από την Ουάσιγκτον και η παράνομη κλοπή του πετρελαίου έχουν φέρει τη χώρα στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν κλήθηκε να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές στα συριακά μέσα ενημέρωσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μετέφεραν πρόσφατα μεγάλη ποσότητα λεηλατημένου συριακού πετρελαίου στο Ιράκ.

«Μας εντυπωσιάζει η απροκάλυπτη και κατάφωρη λεηλασία της Συρίας από τις ΗΠΑ… Τέτοιου είδους ληστοκρατία επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση και την ανθρωπιστική καταστροφή», είπε, επικαλούμενος στοιχεία της συριακής κυβέρνησης που αποδεικνύουν ότι πάνω από το 80% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου της Συρίας βγήκε λαθραία από τη χώρα από τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής, στο πρώτο εξάμηνο του 2022!

«Το επίπεδο της απληστίας των ΗΠΑ στην κλοπή πόρων από τη Συρία είναι εξίσου εντυπωσιακό με τη “γενναιοδωρία” τους στη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας προς άλλες χώρες (σαφής η αναφορά στην Ουκρανία!), συχνά ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είτε δίνουν είτε παίρνουν, οι ΗΠΑ βυθίζουν άλλες χώρες σε αναταραχή και καταστροφή και καρπώνονται τα οφέλη για να διατηρούν]την ηγεμονία τους και να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της λεγόμενης “τάξης που βασίζεται σε κανόνες” των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Στα μέσα Ιανουαρίου, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 53 βυτία φορτωμένα με κλεμμένο συριακό πετρέλαιο μεταφέρθηκε από την συριακή επαρχία Χασάκα σε αμερικανικές βάσεις στο ιρακινό έδαφος, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μαζί με Κούρδους μαχητές που έχουν εδώ και καιρό αμερικανική υποστήριξη. Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι 60 επιπλέον φορτηγά μετέφεραν λαθραία κλεμμένο πετρέλαιο και σιτάρι στο Ιράκ νωρίτερα τον ίδιο μήνα.

«Το δικαίωμα του συριακού λαού στη ζωή καταπατείται αδίστακτα από τις ΗΠΑ. Με ελάχιστο πετρέλαιο και τρόφιμα, ο συριακός λαός παλεύει ακόμη πιο σκληρά για να περάσει τον σκληρό χειμώνα», πρόσθεσε ο Γουάνγκ, συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να λογοδοτήσουν για την κλοπή πετρελαίου»!

Οι αμερικανικές δυνάμεις στάλθηκαν για πρώτη φορά στη Συρία το 2014, σε συνεργασία με ενσωματωμένους Κούρδους μαχητές, στο πλούσιο σε πετρέλαιο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Αν και ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι η ανάπτυξη επικεντρώθηκε μόνο στην καταπολέμηση των τρομοκρατών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, η Ουάσιγκτον είχε από καιρό παρέμβει στον πόλεμο της Συρίας, στέλνοντας αμέτρητες αποστολές όπλων, εφοδίων και χρημάτων σε ακραίους τζιχαντιστές που προσπαθούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση στη Δαμασκό από το 2013.

Μεταγενέστερα ρεπορτάζ το 2020 αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε εγκρίνει μια συμφωνία μεταξύ μιας αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας και των κουρδικών αρχών που ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία, «για την ανάπτυξη και εξαγωγή αργού πετρελαίου της περιοχής» – μια σύμβαση που καταδικάστηκε αμέσως ως παράνομη από τη Δαμασκό, που κατηγορεί την Ουάσιγκτον για τη λεηλασία των πόρων της με την καθοριστική συμμετοχή 900 Αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν παράνομα στη χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας