Επείγοντα ουρολογικά προβλήματα-άρθρο του Ειδικού Ουρολόγου Γεωργίου Δ. Παπαλέξη

0

Πυρετός με δυσουρία

Συνήθως από διημέρου ο ασθενής παραπονείται για δυσκολία στην ούρηση με συχνουρία. Στη συνέχεια ανεβάζει θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών Κελσίου.

Αυτή η κατάσταση λέγεται οξεία προστατίτιδα και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή. Προέρχεται από είσοδο μικροβίων στον οργανισμό από την ουρήθρα συνήθως, με αποτέλεσμα να δημιουργεί φλεγμονή στον προστάτη. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται εύκολα και έχει καλή πρόγνωση.

Πυρετός με πόνο στα νεφρά

Ο ασθενής αντιλαμβάνεται κάποια ενόχληση σε ένα από τα 2 νεφρά του, που αργότερα γίνεται πόνος και συνοδεύεται από πυρετό που συνήθως είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου και πολλές φορές με έντονα ρίγη τα οποία φτάνουν σε σημείο που μπορεί να προκαλέσουν και πανικό στον ασθενή.

Κάποιες φορές συνοδεύεται και από δυσουρικά ενοχλήματα. Η κατάσταση αυτή λέγεται οξεία πυελονεφρίτιδα. Οφείλεται σε φλεγμονή των νεφρών από κάποιο μικρόβιο και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή.

Κoλικός του νεφρού (Έντονος πόνος στον νεφρό).

Είναι η κατάσταση κατά την οποίαν ο ασθενής δεν μπορεί να βρει ησυχία σε καμία θέση λόγω του ισχυρού πόνου στο νεφρό. Ο πόνος είναι τόσο μεγάλος που μπορεί να προκαλέσει τάση για έμετο ή και εμετό.

Συνήθως ο ασθενής πανικοβάλλεται κι αναζητά επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Συνήθως οφείλεται σε κάποια μικρή η μεγαλύτερη πέτρα που βρίσκεται στο νεφρό και κατεβαίνει διαμέσου του ουρητήρα προς την κύστη.

Αντιμετωπίζεται με ισχυρά παυσίπονα.

Σε ιδιαίτερες καταστάσεις που δεν υποχωρεί και με τα παυσίπονα τότε γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο με λήψη ορών. Σε περίπτωση πού ανεβάσει ο ασθενής πυρετό, σημαίνει ότι υπάρχει απόφραξη του νεφρού. Τότε η κατάσταση χαρακτηρίζεται επείγουσα και χρήζει τοποθέτησης pig-tail (μικρός λεπτός καθετήρας για την παροχέτευση των ούρων από το νεφρό προς την κύστη) με εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Αιματουρία (αίμα στα ούρα).

Είναι ένα σύμπτωμα που πάντα πίσω από αυτό κρύβεται μία αιτία. Γι’ αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση αιματουρίας να γίνεται λεπτομερής έρευνα, ωσότου αποκαλυφθεί το αίτιο που την προκαλεί. Η αιματουρία πρέπει να διακρίνεται από την ουρηθορραγία η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά έξοδος αίματος από το έξω στόμιο της ουρήθρας σε χρόνο μακριά από την ούρηση.

Την αιματουρία την διακρίνουμε σε μικροσκοπική, όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια αποκαλύπτονται με το μικροσκόπιο, και μακροσκοπική, όταν τα ούρα πάρουν κόκκινο χρώμα.  Η αιματουρία είναι δυνατό να είναι α)διαλείπουσα, με διάφορα πάντοτε χρονικά μεσοδιαστήματα β) συνεχής, που διαρκεί από ώρες ή χρόνια ακόμα.

Οι κυριότερες παθήσεις που προκαλούν αιματουρία είναι α) Κακώσεις β) φλεγμονές γ) καρκίνοι δ) λιθίαση ε) παράσιτα.

Ο ασθενής σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό ώστε να βρει οπωσδήποτε το αίτιο που προκαλεί την αιματουρία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποκλειστεί η κακοήθεια.

Η διερεύνηση της αιματουρίας γίνεται με α) Κυστεοσκόπηση β) υπέρηχο γ) κυτταρολογική ούρων ή και αξονική.

Συστροφή όρχεως

(Συστροφή σπερματικού τόνου και κατά συνέπεια της σπερματικής αρτηρίας, με αποτέλεσμα την νέκρωση του όρχεως σε μικρό χρονικό διάστημα).

Έντονος πόνος σε έναν από τους δύο όρχεις που δεν υφίεται με παυσίπονα. Πολλές φορές η διάγνωση δεν είναι εύκολη, αφού την μπερδεύουμε με την επιδυδιμίτιδα.

Επιδυδιμίτιδα (Φλεγμονή της επιδυδιμίδος)

Έντονος πόνος σε έναν από τους δύο όρχεις που συνοδεύεται με πυρετό και συγχρόνως αναγνωρίζεται και διόγκωση του πάσχοντος οργάνου.

Επίσχεση ούρων

Η πλήρης αδυναμία ούρησης που συνοδεύεται με έντονο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Χρειάζεται να τοποθετηθεί καθετήρας για  ανακούφιση του ασθενούς.

 

Γεώργιος Δ. Παπαλέξης

Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας

 ΙΑΤΡΕΙΟ

Θεμιστοκλέους 1, Μαρούσι

ΤΗΛ.2106129960

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας