Επιχειρησιακός σχεδιασμός, Υπευθυνότητα και Πειθαρχία στη μάχη ενάντια στον Κορονοϊό- Γράφει ο Γ. Κεχρής

0
Γιάννης Κεχρής

Γενικός Χειρουργός - Εντατικολόγος 

Μέλος ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 

Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

Επιχειρησιακός σχεδιασμός, Υπευθυνότητα και Πειθαρχία στη μάχη ενάντια στον Κορονοϊό

H αντιμετώπιση της πανδημίας του CoViD-19 απαιτεί ενέργειες σε ατομικό και συλλογικό – εθνικό επίπεδο που αποσκοπούν στην επιβράδυνση του ρυθμού διασποράς του SARS-CoV-2 και στην προστασία των ευπαθών ομάδων και των επαγγελματιών υγείας.

Η επιβράδυνση της διασποράς θα δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει των αυξημένων απαιτήσεων της πανδημίας, κάτι που δε θα είναι εφικτό σε περίπτωση κορεσμού των υφιστάμενων δομών υγείας.

Η ατομική ευθύνη συνίσταται πρωτίστως στη συμμόρφωση με τις δύο βασικές συστάσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, την παραμονή στο σπίτι και τη σχολαστική υγιεινή των χεριών, μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη και στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Πίσω από την πρώτη βασική σύσταση «μένουμε σπίτι», την οποία υποστηρίζει η κοινή υπουργική απόφαση για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, κρύβεται ο βασικός κανόνας περιορισμού της διασποράς του ιού με την αποφυγή εισπνοής αναπνευστικών σταγονιδίων όταν βρεθούμε σε ακτίνα 2 μέτρων από έναν φορέα, συμπτωματικό η ασυμπτωματικό, που παράγει σταγονίδια με την εκπνοή, το φτάρνισμα ή τον βήχα.

Έτσι, το «μένουμε σπίτι» μεταφράζεται σε αποφυγή κάθε άσκοπης, μη απαραίτητης μετακίνησης εκτός σπιτιού. Αν είναι απαραίτητο να βγούμε εκτός σπιτιού αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστό ή ανοικτό χώρο και διατηρούμε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από οποιοδήποτε άτομο. Αν είναι απαραίτητο να πλησιάσουμε κάποιο άτομο σε μικρότερη απόσταση προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο αυτό και αποφεύγουμε την κατά πρόσωπο προσέγγιση και οποιαδήποτε επαφή.

Η δεύτερη σύσταση «πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας» στοχεύει στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού με την επαφή των δυνητικά μολυσμένων χεριών μας με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Έτσι, πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα κάθε φορά που ακουμπάμε ένα δυνητικά μολυσμένο αντικείμενο. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε επαφή των χεριών μας με το πρόσωπο ή την προστατευτική μάσκα αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τα χέρια μας είναι καθαρά και δεν έχουν ακουμπήσει κάποια δυνητικά μολυσμένη επιφάνεια ή τα ρούχα μας. Όταν επιστρέφουμε σπίτι, βγάζουμε τα παπούτσια και τα ρούχα μας και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν για μισή ώρα τουλάχιστον και πλένουμε ξανά τα χέρια μας.

Εξίσου σημαντικό για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου είναι να καλύπτουμε τον βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με το εσωτερικό του αγκώνα και όχι την παλάμη μας.

Αναφορικά με τη χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας, η χρήση της συστήνεται στους επαγγελματίες υγείας, στα άτομα που φροντίζουν ασθενείς με λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και στους ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού που επισκέπτονται Μονάδες Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παρόλα αυτά πολλοί συμπολίτες μας έχουν προμηθευτεί απλή χειρουργική μάσκα. Η χειρουργική μάσκα για να είναι όμως αποτελεσματική σε ότι αφορά τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου προϋποθέτει τον σωστό τρόπο εφαρμογής της. Αυτός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιλογή του σωστού μεγέθους, έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι, την εφαρμογή υγιεινής των χεριών πριν και μετά την τοποθέτησή της, την αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτησή της αλλιώς εφαρμογή υγιεινής των χεριών, την τοποθέτηση και αφαίρεσή της με συγκεκριμένη διαδικασία, την αποφυγή επαναχρησιμοποίησής της (είναι μιας χρήσης) και την αφαίρεση – αλλαγή της σε περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για λίγες ώρες.

Η προστασία των ευπαθών ομάδων (υπερήλικες άνω των 70, άτομα με καρδιακή, αναπνευστική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη κλπ) κρίνεται απαραίτητη, αφού αυτά τα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επιπλοκές και να καταλήξουν σε βαριά νόσο και θάνατο. Απαιτείται αυστηρή παραμονή στο σπίτι και αποφυγή κάθε επαφής τους με άλλα άτομα.

Η προστασία των επαγγελματιών υγείας, που σημειωτέο είναι η πληθυσμιακή ομάδα με την μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, είναι επίσης υψίστης σημασίας για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου σε νοσηλευόμενους ασθενείς και την αποτροπή της αποδυνάμωσης σε προσωπικό του συστήματος υγείας.

Είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια συγκυρία είναι επιβεβλημένη η παροχή από το κράτος του απαραίτητου εξοπλισμού για την εφαρμογή των Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) σε κάθε επαγγελματία υγείας του Δημόσιου ή του Ιδιωτικού τομέα όπως επίσης και η πιστή εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Σε αυτή την κρίσιμη υγειονομικά στιγμή για τη χώρα μας είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να παραμένουμε σπίτι όταν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος), εφόσον δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα. Δεν πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, αλλά επικοινωνούμε άμεσα με τον προσωπικό μας ιατρό.

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών προχωρήσαμε στην ενεργοποίηση της γραμμής υποστήριξης 1110, όλο το 24ωρο και χωρίς χρέωση, όπου εθελοντές ιατροί απαντούν άμεσα σε οποιαδήποτε ερώτημα σχετικά με την πανδημία και μπορούν να διασαφηνίσουν απορίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης και περιορισμού της διασποράς της νόσου, αλλά και να δώσουν οδηγίες σε άτομα που εμφανίζουν συμπτωματολογία.

Η «μάχη του CoViD-19» στη χώρα μας θα κριθεί κυρίως στον περιορισμό της διασποράς του SARS-CoV-2, αφού το αποτελεσματικό εμβόλιο θα αργήσει να δημιουργηθεί. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που απομένει πριν αυξηθεί το κύμα των κρουσμάτων για να θωρακίσουμε υγειονομικά τη χώρα μας, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει θωρακιστεί και πρέπει να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα με επιπλέον κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με το κατάλληλο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα χρειαστεί.

Παράλληλα όμως απαιτείται σωστός σχεδιασμός για την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης, την καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού των νοσοκομείων και την έγκαιρη προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Η μάχη είναι κρίσιμη. Πιστοί στον όρκο που δώσαμε, με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης και αυτή την φορά. Πρέπει να βγούμε νικητές με τις λιγότερες απώλειες και τα λιγότερα τραύματα. Απαιτείται συνεργασία, υπευθυνότητα και πειθαρχία από όλους μας.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας