Επιστροφή στην καθημερινότητα, άρθρο υπό Αρτ. Μέγα

0

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΑ

 

Οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη με ταχύτητες παροιμιώδης.

Το καλοκαίρι με τις διακοπές που δίνει τη δυνατότητα και είναι αναγκαιότητα να φεύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα, την εργασία, τις αυξανόμενες ανάγκες που μας επιβάλλει ο σημερινός τρόπος ζωής.  Όλοι σχεδόν πήγαν διακοπές. Άλλοι στα χωριά τους, άλλοι σε νησιά ή σε βουνά και απόλαυσαν τη θάλασσα ή το βουνό.  Άλλαξαν παραστάσεις. Νέες εμπειρίες. Κάθε εποχή έχει την ομορφιά της. Η εναλλαγή αυτή είναι αναγκαία και για ψυχολογικούς λόγους.

Η καθημερινότητα δημιουργεί τη ρουτίνα, τα ίδια και τα ίδια και μία ανάγκη φυγής. Το καλοκαίρι μας δίνει αυτή τη δυνατότητα αλλαγής και χαλάρωσης. Ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι μετά την πανδημία του κορονοϊού και τον εγκλεισμό μας για λόγους προστασίας είχαμε την ανάγκη της απόδρασης. Ευτυχώς το κράτος υπήρξε αρωγός στην απόδραση έστω και για λίγες ημέρες εγκρίνοντας ένα σεβαστό ποσόν για τις διακοπές των ασθενέστερων οικονομικώς οικογενειών.

Οι διακοπές με την οικογένεια, η ξεκούραση, η αλλαγή παραστάσεων, η γνωριμία με άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους έχει τεράστια σημασία για την ψυχική υγεία του λαού, πλούσιου η φτωχού. Και ευτυχώς η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής θέσεως με τα πανέμορφα νησιά μας, τις απέραντες παραλίες που φέρνει, φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς από όλα τα μέρη της γης.

Φέτος ιδιαίτερα το είχαμε ανάγκη. Καθημερινά τα λιμάνια μας έσφυζαν από ζωή. Εκατοντάδες κόσμος στις αποβάθρες περίμεναν με υπομονή την επιβίβασή τους στο μεγάλο καράβι που θα τους πήγαινε στον προορισμό τους. Τροχήλατες βαλίτσες, σακ βουαγιάζ, καπέλα, γυαλιά και στο χέρι η μάσκα που πρέπει να φορεθεί στο χώρο που θα βρούμε να καθίσουμε.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» όσο και το πρόγραμμα «Κοινωνικός τουρισμός» και τα ειδικά προγράμματα για να στηριχθούν τουριστικές περιοχές που επλήγησαν από βροχοπτώσεις ή πυρκαγιές έδωσαν τη δυνατότητα να ανακάμψουν οικονομικά.

Όμως το καλοκαίρι πέρασε και έδωσε τη θέση του στο Φθινόπωρο. Γυρίσαμε στις εστίες μας. Ανανεωμένοι, με γεμάτες τις μπαταρίες του σώματος, της ψυχής και του μυαλού. Γεμάτοι αναμνήσεις ευχάριστες θα πορευτούμε στο δρόμο της ζωής για να υποδεχτούμε έναν δύσκολο χειμώνα από πλευράς οικονομικής και υγιεινής γιατί δεν απαλλαχτήκαμε από τον ιό και από τις απειλές της γείτονος με ακραίους λόγους εμποτισμένους από μίσος για την ανωτερότητά μας ως λαός.

Είμαι τακτική επισκέπτρια της περιοχής Θησείου και Μοναστηρακίου. Μία που έμεινα φέτος το Μαρούσι λόγω της εκδόσεως του δεύτερου βιβλίου μου επισκέφτηκα δύο φορές την περιοχή του Θησείου. Κατέβηκα με το αυτοκίνητο, σε μία μικρή πάροδο το άφησα και πήγα πεζή κατά μήκος της οδού Αθηνάς και της πλατείας Αβησσυνίας.

Ο κόσμος, περισσότεροι ξένοι, πηγαινοέρχονται παρατηρώντας τις πραμάτειες τις εκτεθειμένες στα πεζοδρόμια. Στην είσοδο ο κράχτης προσκαλεί τους περιπατητές να εισέλθουν εντός του καταστήματος γιατί εκεί υπάρχουν τα καλά εμπορεύματα.

Ποικιλία εμπορευμάτων. Ρουχισμού, υποδήσεως, οικιακών συσκευών, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά. Κάτω στο δρόμο ποικιλία εκθεμάτων πολλών μεταχειρισμένων μικρών και μεγάλων αντικειμένων. Σκύβουν, παίρνουν στο χέρι το αντικείμενο, το περιεργάζονται και αν τους αρέσει αρχίζει η διαπραγμάτευση.

Παρακολουθώ τη στιχομυθία πωλητή- αγοραστή.

– Πωλητής:  αυτό που κρατάς κύριε είναι 200 χρόνων.  Εντάξει απαντά o μέλλων αγοραστής, πόσο το δίνεις; Δύο κόκκινα απαντά ο πωλητής εννοώντας 20 ευρώ. τελικά ο αγοραστής το πήρε 5 ευρώ γελώντας.

Δεν σκόπευα να αγοράσω κάτι, γιατί δεν είδα κάτι ενδιαφέρον. Κατέληξα σε ένα σουβλατζίδικο. Παράγγειλα ένα σουβλάκι κοτόπουλου και ένα αναψυκτικό. Κάθομαι στην καρέκλα και γεύομαι το καλοψημένο έδεσμα. Πληρώνω και φεύγω.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας