ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΣΜΟΣ- ERDOGANISM- άρθρο του Υποναύαρχου ε.α. Στέλιου Φενέκου

0

Ο 20ος αιώνας είδε την άνοδο πολιτικών ρευμάτων με την κατάληξη -ισμός (-ism) τα οποία συνδέθηκαν με στυγνούς ηγέτες και με απάνθρωπες και εγκληματικές συμπεριφορές.

Ξεκίνησε με τον εθνικισμό, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Μεγάλες Κεντρο-Ευρωπαϊκές Δυνάμεις, οδήγησαν όλο τον κόσμο στον χειρότερο πόλεμο που είχε δει στην νεώτερη ιστορία του, συνεχίσθηκε με τον φασισμό του Μουσολίνι, τον κοινωνικό Δαρβινισμό, τον Aryanism και τον Ναζισμό του Χίτλερ, τον Japanism (Ιαπωνικό ιμπεριαλισμό) του “Razor Tojo” και τον Σταλινισμό του Στάλιν.

Όλες αυτές οι πολιτικές παρεκτροπές βασίσθηκαν σε μία αντίληψη εθνικής υπεροχής ενός έθνους, μίας ράτσας, μίας ιδεολογίας και υλοποιήθηκε στυγνά από απάνθρωπους αυταρχικούς ηγέτες.

Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα ένας άλλος ηγέτης χώρας επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα νέο –ισμό (-ism), με σκοπό την οθωμανική ανασύσταση και κυριαρχία και με βάση τον θρησκευτικό ριζοσπαστισμό, τις απειλές, τις στρατιωτικές εισβολές και τις επιθετικές ενέργειες προς τις γειτονικές χώρες, την απάνθρωπη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής με την εργαλειακή χρήση εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών.

Αδιαφορεί και παραβιάζει τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Τουρκικού λαού, διώκει και φυλακίζει τους πολιτικούς τους αντιπάλους, ψεύδεται και διαστρεβλώνει τα γεγονότα, παραβιάζει και παρερμηνεύει το διεθνές δίκαιο, καταπατάει τα δικαιώματα και την κυριαρχία των γειτονικών χωρών και αδιαφορεί για τις ζωές των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων τους οποίους αναγκάζει να εγκαταλείψουν τα εδάφη και τις εστίες τους στις περιοχές της Συρίας όπου εισέβαλε με τις εγκληματικές παραστρατιωτικές ορδές του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν συνδέει άμεσα το όνομά του με τα στυγνά αυτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως δικαίως τον κατηγόρησε η πρώην Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε, η οποία άσκησε διώξεις για τα εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η Κάρλα Ντελ Πόντε πρώην μέλος της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία δήλωσε δημόσια ότι ο Ερντογάν πρέπει να παραπεμφθεί για εγκλήματα πολέμου στη Συρία και γιατί χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για διαπραγματευτικό σκοπό.

Μόλις μερικές μέρες πριν, σε έκθεσή του στον ΟΗΕ, ο Πάολο Πινέιρο πρόεδρος της επιτροπής για την Συρία ανέφερε πως Ρωσία και Τουρκία ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Συρία και αναφέρει συγκεκριμένη λίστα με ονόματα. Επίσης ότι οι παραστρατιωτικοί που ελέγχονται από την Τουρκία, διέπραξαν βιαιοπραγίες και λεηλασίες σε Κουρδικές περιοχές που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου

Δικαίως λοιπόν ο Ερντογάν εγκαθιδρύει τον όρο «Ερντογανισμός-Entorganism» ως την νέα εθνο-θρησκευτική στυγερή και απάνθρωπη προσωποπαγή πολιτική καταπίεσης και αποπροσανατολισμού του λαού της ίδιας του της χώρας και διάπραξης εγκλημάτων εις βάρος γειτονικών λαών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας