Στις εξόδους μας για φαγητό, συνήθως καταναλώνουμε τροφές με αρκετές θερμίδες. Αυτό αν γίνεται περιστασιακά δεν αποτελεί πρόβλημα. Αν όμως βγαίνουμε συχνά για φαγητό, πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τη διατροφική μας συμπεριφορά.
Ένα ισορροπημένο πιάτο, περιέχει αρκετή σαλάτα, 1 μερίδα κρέας ή ψάρι με ρύζι ή πατάτες και λίγο ψωμί ολικής άλεσης.
Τρώγοντας πρώτα τη σαλάτα, είναι πολύ πιθανό να περιορίσουμε την κατανάλωση άλλων τροφίμων με περισσότερα λιπαρά. Η σαλάτα μπορεί να είναι σε ωμή ή ψητή ή βραστή μορφή και να αποφεύγουμε τις σαλάτες που περιέχουν αλλαντικά.
Πολλές φορές στον κατάλογο των εστιατορίων, υπάρχει η επιλογή παιδικού μενού. Το μενού αυτό, δεν είναι μόνο κατάλληλο για παιδιά, αλλά και για ενήλικες, όταν δεν θέλουμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού.
Καλό είναι, να αποφεύγουμε τα τηγανητά ή παναρισμένα φαγητά, καθώς περιέχουν αρκετά λιπαρά. Αν παραγγείλουμε κρέας, να αφαιρούμε την πέτσα και το λίπος του.
Σε περίπτωση που θέλουμε σάλτσα ή σως (π.χ. λαδολέμονο) ή ελαιόλαδο στη σαλάτα, είναι προτιμότερο να μας τα φέρνουν στο τραπέζι ξεχωριστά, ώστε να ελέγξουμε εμείς την ποσότητα που καταναλώνουμε.
Όταν τρώμε με αργό ρυθμό και μασάμε καλά την τροφή, απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε και ελέγχουμε καλύτερα την ποσότητα που καταναλώνουμε.
Για ρόφημα, να προτιμούμε αυτά που δεν περιέχουν θερμίδες, όπως αναψυκτικό light, σόδα ή νερό. Αν όμως επιθυμούμε αλκοόλ, να αρκεστούμε στο 1 ποτήρι κρασί ή 1 μικρή μπύρα ή 40 ml τσίπουρο ή ούζο.
Ελευθερία Κατσαμάνη MSc (MedSc)
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Λεωφόρος Ειρήνης 21 Πεύκη Αττικής.
Τηλ: 2111832811
Κινητό: 6941585838