Ένα από τα αγαπημένα μου σπορ ήταν πάντα το windsurfing. Για πολλά χρόνια δεν έχανα ευκαιρία κάθε φορά που φυσούσε δυνατά και χαλούσε ο καιρός να πάω στην θάλασσα για να δοκιμάσω τις αντοχές και τις ικανότητές μου.
Και πάντα συνδύαζα τον τρόπο που σκεπτόμουν και διαχειριζόμουν το μεταβαλλόμενο συνεχώς θαλάσσιο πεδίο, παρομοιάζοντάς το με τις αλλαγές και τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην προσωπική κι επαγγελματική ζωή μας.
Σήμερα όπου οι μεταβολές είναι ταχύτερες, περισσότερο δριμείες και καθοριστικές ίσως για την ζωή μας, χρειάζεται να έχουμε όλα τα στοιχεία που κάνουν κάποιον καλό surfer.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ
Η αλλαγή σήμερα εξελίσσεται σαν τα κύματα, πραγματικά δεν σταματά ποτέ. Μπορεί να είναι μεγάλη ή μικρή, γρήγορη ή αργή, αλλά είναι συνεχής.
Κανένα από τα κύματα δεν είναι ακριβώς ίδια, και αυτό είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν το surfing τόσο διασκεδαστικό.
Χρειάζεται συνεχής σωματική και πνευματική εγρήγορση, συναισθηματικές πνευματικές και σωματικές αντοχές και οπωσδήποτε προετοιμασία, προνοητικότητα, προβλεπτικότητα, μελλοντική σκέψη στον ορατό ορίζοντα, προσαρμογή και επιθυμία για μάθηση και βελτίωση (τεχνικής και υλικού).
Αλλά παρά τις αλλαγές υπάρχουν και προβλέψιμα στοιχεία και επαναληψιμότητα στα κύματα.
Τα κύματα σχηματίζονται, κυλούν, φτάνουν στο αποκορύφωμά τους και σπάνε. Συχνά, η διαφορά μεταξύ μίας επιτυχημένης υπέρβασης τους και μιας ολοκληρωτικής συντριβής είναι η ικανότητά μας να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά του κάθε συγκεκριμένου κύματος όσο σχηματίζεται, η εξέλιξή του ως την κορυφή και η καταστροφική δίνη του όταν σκάει και αρχίζει ξανά να σχηματίζεται.
Tα στοιχεία του είναι αυτά που χαρακτηρίζουν και τις αλλαγές τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε στο σημερινό περιβάλλον, εξισορροπώντας την δυναμική τους, η οποία μπορεί να είναι ακόμη και καταστροφική αν πιαστούμε απροετοίμαστοι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η συνηθισμένη αναφορά για τις αλλαγές γίνεται με όρους κινδύνου (π.χ. ιστορικά σε όλες τις αλλαγές η αρχική συνήθης αντίδραση ήταν φοβία για τους κινδύνους που έφερνε στις εγκαθιδρυμένες κοινωνικές δομές, στις συνήθειες, στο κατεστημένο, στην καθημερινότητα, κλπ).
Όπως έχει πει και ο Buzzy Trent, πρωτοπόρος του surfing στην Χαβάη-Καλιφόρνια και Χονολουλού:
“Τα μεγάλα κύματα δεν μετριούνται σε πόδια, αλλά στην κλίμακα του φόβου που προκαλούν.”
Εάν ολιγωρήσεις και καθυστερήσεις να προσαρμόσεις την σανίδα και προσεγγίσεις με λάθος πορεία το κύμα είτε βρεθείς με λάθος πλευρά, αυτό θα μπορούσε να είναι οδυνηρό κι επικίνδυνο.
Αν όμως αξιοποιήσεις την δυναμική των αλλαγών του και το εκμεταλλευτείς σωστά, τότε η αλλαγή μπορεί να αποτελέσει πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ενισχυτική στις ικανότητές σου και στην προετοιμασία και προβλεπτικότητα, ενθαρρυντική και ακόμα και διασκεδαστική.
Οι καλοί surfers, ακόμη και όταν πέφτουν και αποτυγχάνουν, ενασκούνται καλύτερα για την επόμενη φορά, γιατί:
“Η πτώση είναι ένα υποτιμημένο προσόν.” (Laird Hamilton (άλλος διάσημος surfer και αθλητής)
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δυστυχώς δεν μας προετοιμάζει για τις αλλαγές που επέρχονται ταχύτατα στην κοινωνική κι επαγγελματική ζωή μας.
Πάντα αφίσταται των εξελίξεων και ακολουθεί καθυστερημένα.
Η έρευνα, η κριτική σκέψη, η μελλοντική σκέψη, η ενίσχυση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, η ευελιξία και προνοητικότητα, η εξωστρέφεια και η επικοινωνία, η ομαδική δημιουργική δουλειά και η κουλτούρα συνεργασίας είναι θεμελιώδη συστατικά ενός εκπαιδευτικού συστήματος που προετοιμάζεται και μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις αλλαγές (ακόμη και να τις προβλέπει και να προηγείται).
Οι τελευταίες αλλαγές που έγιναν σε αυτό αν και σε κάποιο βαθμό είναι θετικές, εν τούτοις τελικά έγιναν με όρους συμβιβασμού (βλέποντας και κάνοντας), μετρώντας με φόβο το κύμα και όχι αξιοποιώντας την σωστή πλευρά της δυναμικής του.