Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΥ, γράφει ο ΙΑΝΟΣ

0

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών με αποκορύφωμα τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου έδειξαν περίτρανα ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προβεί σε δομικές αλλαγές στην λειτουργία κρατικών μηχανισμών εντούτοις η κουλτούρα που φαίνεται ότι επικρατεί στην λειτουργικότητα όχι μόνο αυτών των μηχανισμών αλλά και στη δομή της κοινωνίας μας και του πολιτικού κατεστημένου παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες και δείχνει αντανακλαστικά παντελώς ερασιτεχνικά…

Το πολιτικό μας σύστημα και δυστυχώς με την ανοχή της κοινωνίας μέρος της οποίας άλλωστε είναι και το ίδιο, παρά τα συνεχή λάθη του παρελθόντος, αδυνατεί να συλλάβει τα διδάγματα και να προετοιμάσει το μέλλον προκειμένου τα ίδια λάθη να μην επαναληφθούν.

Φορείς και λειτουργικές δομές της κοινωνίας μας που κανονικά θα έπρεπε να θεωρούν τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητά τους μέρος μιας δεδομένης και αυτόνομης λειτουργικότητας , βολεύονται να λειτουργούν κάτω από μια γενικότερη θολούρα αρμοδιότητας , αναρμοδιότητας , περιορισμένης αρμοδιότητας , συναρμοδιότητας και πάει λέγοντας….

Από την άλλη δυστυχώς η πολιτική εξουσία με δεδομένη την έλλειψη συνέχειας , βολεύεται  και εκείνη  καθώς η κάθε αλλαγή εξουσίας παραδοσιακά μηδένιζε το κοντέρ ευθύνης και έτσι οι επόμενοι ξεκινούσαν με μια μορφή ιδιότυπου καθαγιασμού ως άσπιλοι και αμόλυντοι μέχρι και κείνοι νομοτελειακά να υποπέσουν στα ίδια λάθη.

Και ο λογαριασμός βέβαια, πάντα στην κοινωνία, που μπορεί να επαναστατεί γιατί κάποια υποχθόνια κέντρα εξουσίας κάπου σε κάποια μέρη του κόσμου βουλεύονται το κακό της επιβάλλοντάς της  ‘’ύποπτα’’ εμβόλια και παραβιάζοντας  το αναυθέρετο δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης , ωστόσο με μεγάλη ευκολία δέχεται στωικά την καταστροφή του περιβάλλοντος και το κάψιμο του σπιτιού της ….

Το έχουμε ξαναγράψει σε αυτήν τη στήλη ότι ο σύγχρονος νεοέλληνας απαιτεί τον καλύτερο ηγέτη , το πλέον  αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα , την πιο σύγχρονη διοίκηση , αγνοεί όμως το τι πραγματικά του αξίζει…

Ωστόσο, επειδή αυτούς έχουμε και επειδή αυτοί είμαστε οφείλουμε με κάθε τρόπο κάτι να κάνουμε. Οι μήνες που έρχονται θα είναι δύσκολοι και η πατρίδα μας θα αντιμετωπίσει πιθανόν πρωτόγνωρες  προκλήσεις… Αν η κοινωνία μας καθυστερεί να ωριμάσει κάποιες μονάδες θα πρέπει να κάνουν τη διαφορά γιατί το διακύβευμα σε κάποια πράγματα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας ….

Αν το πολιτικό μας σύστημα αδυνατεί να συνεννοηθεί για τα ουσιώδη πράγματα τουλάχιστον οι έχοντες την ευθύνη της εξουσίας θα πρέπει να δώσουν λύσεις με τους κατάλληλους ανθρώπους.

Αν είναι κάτι που αντιληφθήκαμε όλοι αυτό το διάστημα είναι η τεράστια δυναμική του απρόβλεπτου. Μπορεί ορισμένες  επιτυχίες σε διάφορα μέτωπα να φαίνονται θετικές στα πεπραγμένα μιας κυβέρνησης και οι διάφορες  οικονομικές εξαγγελίες να ακούγονται όμορφα, ωστόσο αρκεί μια στιγμή να ανατρέψει τα πάντα.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές έδωσαν ένα αχρείαστο μάθημα στην παρούσα κυβέρνηση περί της δυναμικής του απρόβλεπτου στερώντας της δυστυχώς ένα θετικό momentum που η ίδια φαινόταν ότι είχε κερδίσει.

Η αδυναμία της να προβλέψει το απρόβλεπτο και να ζυγίσει τις πραγματικές της δυνατότητες, της χρέωσαν δυστυχώς ένα μεγάλο και οδυνηρό λάθος για όλους μας. Βεβαίως η κλιματική αλλαγή που τόσο ακούστηκε τελευταία ήταν μια αντικειμενικά δύσκολα προβλέψιμη παράμετρος , οι τεράστιες θερμοκρασίες, οι εμπρηστές, πιθανά μεγάλα συμφέροντα, ασύμμετροι παράμετροι, ξένοι πράκτορες ….Όλα τα παραπάνω τα ακούσαμε το διάστημα που πέρασε….

Για μια κοινωνία που θέλει να έχει μέλλον , και για μια κυβέρνηση που θέλει να κάνει τη διαφορά όλα αυτά πρέπει να είναι προβλέψιμα. Στην πολιτική και στη ζωή γενικότερα το αποτέλεσμα μετράει….

Το υπάρχον σύστημα πυρόσβεσης στην πατρίδα μας για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ανεπαρκέστατο και πλήρως ξεπερασμένο κύρια στη δομή και λειτουργία του και πολύ λιγότερο στην υλικοτεχνική του υποδομή.

Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός αναβάθμισε την θέση του ανώτερου πολιτικού προϊστάμενου για θέματα καταστροφών και πολιτικής προστασίας διορίζοντας ως υπουργό τον Χρήστο Στυλιανίδη.

Δυστυχώς ξανά και πάλι εδώ, το πολιτικό μας σύστημα δεν μπόρεσε να συνεναίσει σε ένα πρόσωπο και για ένα θέμα τόσο ζωτικής σημασίας για τον τόπο.

Δεν είμαστε ειδήμονες να κρίνουμε περί της καταλληλότητας του ατόμου, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι ο κύριος Στυλιανίδης διαθέτει ένα πλουσιότατο βιογραφικό, διετέλεσε επίτροπος στην Ε.Ε., ειδικός συντονιστής για τον Έμπολα με επιτυχία στο έργο του, ενώ έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στο Στρασβούργο. Παράλληλα είναι γνώστης των σχετικών δομών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και με πολύ καλές διασυνδέσεις.

Ο νέος υπουργός καλείται να αλλάξει τα πάντα και με κάθε τρόπο. Μακάρι να του δοθεί η δυνατότητα και να το πετύχει…

Η νέα δομή της δασοπυρόσβεσης και της πολιτικής προστασίας θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί επιτέλους γιατί ούτε το φιλότιμο, ούτε ο αυτοσχεδιασμός μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε ξανά, είναι νομοτελειακό και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Συμφέροντα και ασύμμετροι παράγοντες υπήρχαν και πάντα θα υφίστανται .

Στην νέα δομή της πολιτικής προστασίας η καινούργια διοίκηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αρμοδιότητες , να εκμεταλλευτεί την γνώση και την εμπειρία όπου υπάρχει, να κάνει χρήση στις νέες τεχνολογίες , να δώσει ευθύνες στην αποκέντρωση, να δώσει έμφαση στην εξειδίκευση και την σύγχρονη εκπαίδευση.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που αναπόφευκτα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον όλων μας. Η ευθύνη είναι στα χέρια των αρμοδίων , η υποχρέωση είναι στα χέρια όλων μας.

Καλή επιτυχία σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας