Η Ελλάδα 2.0 διακόσια χρόνια μετά από την Επανάσταση, άρθρο του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, Βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών

0

Αυτή την εβδομάδα η Εφημερίδα “ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ” έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενεί τόσο στην έντυπη έκδοσή της όσο και στην ηλεκτρονική σελίδα της ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Βουλευτή Βόρειου Τομέα Αθηνών κου Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Δημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο αυτούσιο

Ένα χρόνο πριν, η Ανθρωπότητα και η χώρα μας ζούσε, ήδη, τις πρώτες δύσκολες εβδομάδες της εμφάνισης μίας πραγματικής καταστροφής, του κορωνοϊού που είχε έρθει στις ζωές μας. Ένα φαινόμενο άγνωστο στη γενιά μας δημιούργησε πάμπολλες δυσκολίες, όχι μόνο στην δημόσια υγεία -το σημαντικότερο- αλλά και στην οικονομία. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση προσπάθησε με κάθε διαθέσιμο μέσο να στηρίξει όλους τους Έλληνες πολίτες. Από την αρχή είχε ξεκαθαριστεί πως αφενός δεν θα υπήρχαν πειραματισμοί που μπορεί να στοίχιζαν πολλές ανθρώπινες ζωές και αφετέρου πως δεν θα αφηνόταν κανείς πίσω. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα στήριξης όλο αυτό το χρονικό διάστημα ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Με το πρόγραμμα εμβολιασμού να προχωρά και με το καλοκαίρι να έρχεται, φαίνεται, πως αυτή η συμφορά μένει σιγά-σιγά πίσω μας. Τώρα, λοιπόν, οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον, την επόμενη μέρα, για να ανακτήσουμε ό,τι χάσαμε και να αποκτήσουμε ακόμη περισσότερα. Να προβούμε, δηλαδή, σε μία, εν πολλοίς, παγκόσμια ανοικοδόμηση.

Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ονομάστηκε «Ελλάδα 2.0» επειδή σηματοδοτεί μία πραγματική εθνική επανεκκίνηση στην εποχή μετά την πανδημία. Κατ΄ευτυχή δε συγκυρία συμπίπτει με την συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή επιδιώκει να συμβάλει στην αλλαγή παραδείγματος, όχι μονάχα στην ελληνική οικονομία αλλά και στους θεσμούς. Τούτο δύναται να επιτευχθεί αφενός με την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων και προσέλκυσης επενδύσεων και αφετέρου συγκροτώντας ένα εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο οικονομικό μοντέλο. Επιπλέον, η «αλλαγή παραδείγματος», συνίσταται σε μία μετάβαση, έναν μετασχηματισμό που ισορροπεί την κοινωνική συνοχή με την οικονομική αποτελεσματικότητα.

Ως προς τους πόρους αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου, αυτοί φθάνουν τα 57 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τέσσερις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το «Ελλάδα 2.0» είναι η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η απασχόληση και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί πως το μείγμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητο για την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση αυτών των πόρων.

Ανακοινώθηκαν μία σειρά από εμβληματικές επενδύσεις, οι οποίες μπορούν, πραγματικά, να μεταμορφώσουν την Ελλάδα και να επιδράσουν καταλυτικά στην καθημερινότητα των πολιτών. Ορισμένες από αυτές συνδέονται με την πράσινη ανάπτυξη, όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ», οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Σε μία εποχή που τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής εντείνονται ολοένα και περισσότερο, είναι απαραίτητο όχι μόνο να διατηρήσουμε «πνεύμονες πρασίνου» αλλά και να καταστήσουμε την οικονομία μας όσο το δυνατόν περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επενδύσεις που συνδέονται με την ψηφιοποίηση και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σε αυτό το πεδίο η πανδημία αποτέλεσε πραγματικά καταλύτη επιτάχυνσης. Το gov.gr ξεπέρασε τις 94.000.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές από την έναρξη πιλοτικής λειτουργίας (beta) ενώ οι αρχικές 501 ψηφιακές υπηρεσίες ανέρχονται σήμερα στις 1.138. Κανείς, όμως, δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Προχωρούμε στην δημιουργία υποδομών για το νέο, ταχύτερο δίκτυο 5G, στην ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών και στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου (στην υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τον ΕΦΚΑ, τις πολεοδομίες, κ.α.), δίνοντας έμφαση στην εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών. Αν κάτι αποδείχτηκε από τον έναν χρόνο λειτουργίας του gov.gr, είναι πως τέτοιου είδους αλλαγές έχουν άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινότητα όλων μας. Όσοι πολίτες πραγματοποίησαν έστω μία από αυτές τις 94 εκ. συναλλαγές πιστοποιούν την παραπάνω εκτίμηση.

Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία ενισχύουν την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων, ελληνικών και ξένων. Επιπλέον, προωθούνται περαιτέρω οι συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα σε νέα έργα υποδομών, όπως οι σιδηρόδρομοι και τα έργα άρδευσης. Έμφαση δίνεται, επιπλέον, στην κατάρτιση και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, απαραίτητο προσόν στην ψηφιακή εποχή στην οποία ζούμε. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί μέσα στις τόσες επενδύσεις και το πρόγραμμα ενίσχυσης της αγροδιατροφής ως μέσο αναβίωσης του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.

Όλες οι παραπάνω επενδύσεις αυξάνουν το ΑΕΠ και ενισχύουν την οικονομία από μόνες τους. Σε συνδυασμό, εν τούτοις, με ένα πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορούν να αυξήσουν ακόμη πιο θεαματικά το δημοσιονομικό και όχι μόνο αποτύπωμα. Η κυβέρνηση δεν περιορίζεται στην επένδυση τεράστιων χρηματικών πόρων αλλά και στην εμπέδωση και υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων με σκοπό την πραγματική αλλαγή του παραδείγματος του οικονομικού σκέπτεσθαι. Οι μεταρρυθμίσεις ακολουθούν την ίδια λογική της πράσινης ανάπτυξης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κατάρτισης.

Μεταξύ άλλων, στον τομέα του περιβάλλοντος, απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προωθείται η ηλεκτροκίνηση, μεταρρυθμίζεται ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός και δημιουργούνται υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς των δύο χιλιάδων κατοίκων σε τουριστικές περιοχές.

Επιπλέον, η δημόσια διοίκηση αλλάζει πρόσωπο, γίνεται πιο φιλική στον πολίτη και εστιάζει, πλέον, στις δικές του ανάγκες και διευκολύνσεις κατά την καθημερινή συναλλαγή μαζί του. Σε αυτό συντείνει και η ανάπτυξη του δικτύου 5G και η προώθηση στη μετάβαση των νέων γρήγορων ευρυζωνικών συνδέσεων.

Σε όλα τα παραπάνω μπορούν να αναφερθούν και πολλές άλλες προσπάθειες, όπως η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την διευκόλυνση του επιχειρείν και την υποστήριξη των επενδύσεων. Η μεταρρύθμιση του εργασιακού νόμου για την ευρύτερη υιοθέτηση της τηλεργασίας και της προσέλκυσης εργαζομένων από το εξωτερικό, οι οποίοι θα εργάζονται εξ αποστάσεως. Η ψηφιακή εξυπηρέτηση της τηλεϊατρικής μέσω του 5G. Και η ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού και περιεχομένου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όλες οι ανωτέρω αναφορές δίνουν μονάχα μερικά στοιχεία από τις δεκάδες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο. Αποδεικνύουν αυτό το δίπολο επένδυσης και μεταρρύθμισης το οποίο είναι ζωτικό, ώστε να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας το εν λόγω σχέδιο μπορεί να αποδώσει ως και 7% ανάπτυξη του ΑΕΠ εως το 2026. Επιπλέον, αξίζει να υπογραμμιστεί πως οι σχετικοί δείκτες της απόδοσης των πόρων με τη συνοδεία μεταρρυθμίσεων είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Το νέο σχέδιο αποτελεί ένα όραμα για τα επόμενα χρόνια. Τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή ενώ παράλληλα θα εξηγείται αναλυτικότερα ανά τομέα και στις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που αφορά. Είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί μία κουλτούρα συναίνεσης γύρω από τα «μεγάλα» αυτού του προγράμματος και η αντιπολίτευση να συμβάλλει δημιουργικά με ενισχυτικές προτάσεις. Πρόκειται για ένα ταμείο που απευθύνεται, κυρίως, στα παιδιά μας, απέναντι στα οποία έχουμε χρέος να παραδώσουμε μία χώρα με αξιώσεις για το μέλλον και με μία δυναμική οικονομική προοπτική.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας