Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ, γράφει ο ΙΑΝΟΣ

0

 

Έχοντας εντρυφήσει οι περισσότεροι από εμάς  στην μόδα αυτού του ιδιότυπου ηλεκτρονικού ζάπινγκ γινόμαστε αποδέκτες καθημερινά ειδησεογραφικών γεγονότων από αυτά τα περίφημα sites που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο.

Ακούω λοιπόν τελευταία και διαβάζω σε πολλά από αυτά τα διάφορα sites, ότι ο περίφημος πρόεδρος της νεοαναθεωρητικής Τουρκίας βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, ότι έχει ανοιχτεί σε διάφορα μέτωπα από τα οποία δεν φαίνεται να κερδίζει τίποτα, παρά μόνο φθορά, ότι η οικονομία της γείτονος βρίσκεται ένα βήμα πριν τον γκρεμό και την αγκαλιά του γνωστού σε εμάς  IMF.

Επιπλέον δημοσκοπικά βρίσκεται για πρώτη φορά πίσω από τον νυν δήμαρχο της Πόλης, ο οποίος φαίνεται να προαλείφεται ως ο νέος σταρ της τουρκικής πολιτικής , ότι οι Ευρωπαίοι είναι εξαγριωμένοι εναντίων του και γενικά ότι μάλλον την έχει άσχημα και ότι το άστρο του είναι προς τη δύση του.

Και κει που περιμέναμε ότι αυτός ο  tough guy όπως τον αποκάλεσε ο αμερικανός πρόεδρος να αρχίσει να ‘ξεφορτώνει’ και η τουρκική οικονομία να καταρρέει, το πράγμα δείχνει να σταθεροποιείται, ενώ εκτός  συνόρων να κερδίζει τόσο στη Λιβύη, όπου ο δικός του  Αλ Σάρατζ , μάλλον το γύρισε και πήρε στο κυνήγι τον άλλον, τον δικό μας, τον Χάφταρ, ενώ και στη Συρία η λογική που λέει ότι ‘ όπου μπαίνει η Τουρκική σημαία δεν βγαίνει’ δείχνει κάθε άλλο παρά να αποδυναμώνεται αφού οι τούρκοι μεταφέρουν συνέχεια βαρύ οπλισμό και ενισχύουν τις θέσεις που έχουν καταλάβει….

Παράλληλα πρόσφατα μάθαμε ότι οι φίλοι μας οι Αλβανοί με τον γραφικό τους πρόεδρο, ο οποίος ασφαλώς, δηλώνει μαθητής και υποτακτικός θαυμαστής  του τούρκου, είναι διαθέσιμοι να του παραχωρήσουν και λιμάνια για πολεμικές του βάσεις, ενώ ο σεΐχης Αλ Θάνι του Κατάρ, φαίνεται να στηρίζει με πολύ μεγάλη χαρά τον τούρκο αδερφό του, διευκολύνοντάς τον με κάποια δις που τα χρειάζεται άμεσα, ενώ μην ξεχνάμε ότι όλα τα χρυσαφικά της άμοιρης και ταλαίπωρης Λιβύης βρίσκονται σε τουρκικές τράπεζες, προφανώς για μεγαλύτερη ασφάλεια….

Περαιτέρω παράθεση των εξελίξεων, θεωρώ πως μάλλον αμηχανία και εκνευρισμό δημιουργεί σους περισσότερους από εμάς , που αδυνατούμε μάλλον να κατανοήσουμε την λογική της προσέγγισης των γεγονότων από ορισμένους , γιατί η δική μας προσέγγιση άλλα πράγματα δείχνει…. Ότι δηλαδή εμείς στην απέναντι πλευρά κυνηγάμε μάλλον την σκιά μας….

Και για να γίνουμε πιο σαφείς, μόλις πριν λίγων μηνών ανακαλύψαμε την περίπτωση Halifa Haftar, του Λίβυου στρατάρχη που ηγείται των δυνάμεων του λεγόμενου εθνικού στρατού της Λιβύης LNA ήδη από το 2015 ενώ από το 2019 έχει εξαπολύσει επίθεση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης ενάντια στο φιλοτουρκικό καθεστώς του αντιπάλου του Αλ Σάρατζ.

Να σημειώσουμε εδώ πως το καθεστώς του τελευταίου είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και μεγάλο αριθμό χωρών, μεταξύ αυτών …και η Ελλάδα!

Να πάμε στην περίπτωση του Κατάρ, παρακολουθούμε εδώ και καιρό ένα ιδιαίτερο θερμό ειδύλλιο να εκτυλίσσεται μεταξύ του κράτους του Κατάρ και της νεοοθωμανικής Τουρκίας του Ερντογάν.

Το Κατάρ σε αντίθεση με το μέγεθός του ( μικρότερο σε έκταση από την Κρήτη) δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα αφού είναι η χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο!!

Στηρίζει οικονομικά το τουρκικό καθεστώς με πακτωλούς εκατομμυρίων, οι τουρκικές επιχειρήσεις, έχουν εδώ και χρόνια,  πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία του συγκεκριμένου κρατιδίου, ενώ τουρκικές στρατιωτικές βάσεις λειτουργούν εκεί, σε αυτό το βορειοανατολικό κέρας της Αραβικής χερσονήσου,  ήδη από καιρό.

Για την περίπτωση της Αλβανίας τι να πούμε, οι κυκλωτικές κινήσεις της τουρκικής διπλωματίας δείχνουν ξεκάθαρα ποιόν θεωρεί πραγματικό της αντίπαλό. Αξιωματικοί του αλβανικού στρατού φοιτούν σε στρατιωτικές ακαδημίες της γείτονος ενώ ο στρατός της οργανώνεται σύμφωνα με τις επιταγές και τα προστάγματα της νατοϊκής Τουρκίας. Αλβανικά σχολεία χτίζονται με τουρκικά κονδύλια αλλά και την υποχρέωση τα αλβανόπουλα να μαθαίνουν την τουρκική γλώσσα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ένα σκόπιμα αναβαθμισμένο σύνδρομο της μετά Χότζα εποχής περί του νότιου εχθρού του ‘γκρέκου’ που θέλει να τους καταλάβει, στρώνουν το χαλί της δημιουργίας του βασικού δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής Αλβανίας σχετικά με τον τούρκο αδελφό και τον έλληνα εχθρό.

Και εδώ τώρα είναι να τρελαίνεται κανείς !!

Πώς είναι δυνατό σε μια χώρα όπως η Αλβανία που ο μισός της σχεδόν πληθυσμός  εργάζεται, αλλά και εξαρτάται οικονομικά από την Ελλάδα να βρίσκεται στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας ….

Πως γίνεται αυτή η χώρα στην οποία έχουμε ιστορικά δικαιώματα αφού πάνω από 250.000 ομογενείς Έλληνες αποτελούν το κυρίαρχο πληθυσμιακό τμήμα της νοτίου Αλβανίας και η συνολική οικονομία της να εξαρτάται κυρίως από την Ελλάδα, να έχουμε απολέσει σε τέτοιο βαθμό τον έλεγχο αυτής της χώρας , έναντι μάλιστα του ενός και σταθερού αντιπάλου και εχθρού της πατρίδας μας ;;

Πως γίνεται σε μια χώρα όπως η Λιβύη όπου παραδοσιακά είχαμε σταθερά ελεγχόμενες και επωφελείς σχέσεις ( ουδέποτε βέβαια στο σημείο που θα έπρεπε) να έχουμε εξοβελιστεί πλήρως και να κυνηγάμε τώρα το φάντασμα, ενός μάλλον  αμφιλεγόμενου τύπου, όπως η περίπτωση Χάφταρ ;;

Στην μετά Καντάφι εποχή φαίνεται πως η Ελληνική διπλωματία απλώς ‘ζούσε στον κόσμο της ‘….

Η παντελής έλλειψη οργανωμένης στρατηγικής της Ελληνικής διπλωματίας μας έφερε στο σημείο να αναγνωρίσουμε την σημερινή ανθελληνική και ‘νόμιμη’ υποτίθεται, κυβέρνηση Σάρατζ, και να απλοποιήσουμε έτσι το έργο των τούρκων, οι οποίοι σήμερα εύλογα μπορούν να λένε: ‘ …μα και εσείς τον έχετε αναγνωρίσει…’!!

Και όλα αυτά μέχρι που υπογράφτηκε αυτό το ‘περίφημο ‘  τουρκολυβικό σύμφωνο όταν και πήραν τα μπατζάκια μας φωτά και τρέχουμε….

Τι να πούμε για το Κατάρ….

Σας μεταφέρω προσωπική εμπειρία όταν προ τριετίας βρέθηκα στην πρωτεύουσα Ντόχα, του πολύ ενδιαφέροντος αυτού κρατιδίου, για το οποίο πριν από κάποιες δεκαετίες, ο κόσμος δεν ήξερε ούτε καν το όνομά του.

Όλα αυτά βέβαια , πριν οι περιφερόμενοι Βεδουίνοι της περιοχής ανακαλύψουν τι κρυβόταν κάτω από τα πόδια τους και μετατραπεί αυτή η αφιλόξενη περιοχή με τα ψαροχώρια , στο μεγαλείο των δισεκατομμυρίων κάτω από το εμβληματικό brand name της Qatar Petroleum …..

Εκεί λοιπόν στα περίχωρα της πόλης της Ντόχα σε μια περιοχή που οι αρχές την έχουν ονομάσει Religion Complex και ουσιαστικά είναι έρημος, είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Καττάρων της ορθοδόξου εκκλησίας κ.Μακάριο.

Όταν τον είδα η πρώτη του κουβέντα ήταν ‘… κάτι άλλο περίμενες να δεις ε;..’ Και πραγματικά ο άνθρωπος αυτός σκονισμένος μέσα στα ράσα του ήταν κάτι διαφορετικό από αυτό που θα περίμενε κανείς για την περίπτωση ενός αρχιεπισκόπου.

‘Προσπαθούμε να οργανωθούμε μου είχε πει …τρέχω με τους μαστόρους, καμία βοήθεια από την μητέρα πατρίδα, θέλουμε να φτιάξουμε την εκκλησία και προσπαθούμε με την βοήθεια μεμονωμένων ιδιωτών να κάνουμε κάτι γιατί το επίσημο ελληνικό κράτος μας έχει ξεχάσει …

… αυτό όμως που με θλίβει είναι ότι ετούτοι εδώ οι άνθρωποι , οι Κατταριανοί, είχαν πραγματικά πολύ καλή άποψη για μας τους Έλληνες και κάναμε ότι μπορούσαμε για να χαλάσουμε την εικόνα μας …..

…..Είχαμε συμφωνήσει μαζί τους να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις ήδη από το 2000 με δημιουργία αντίστοιχων πρεσβειών και αθετήσαμε το λόγο μας γιατί κρίναμε ότι ήταν πιο σύμφορο για την Ελλάδα η αναβάθμιση των σχέσεων με μια κεντροαμερικανική χώρα …..( δεν θυμάμαι το όνομά της) …. Πάω σε διάφορες υπηρεσίες και συναντώ κρατικούς παράγοντες και όλοι με λοξοκοιτάνε λέγοντάς μου πως εσείς οι Έλληνες άλλα λέτε και άλλα κάνετε …..

…Και το κακό ξέρεις πιο είναι, μου είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος …. Ότι έχει γεμίσει ο τόπος τουρκικές επιχειρήσεις, οι Τούρκοι είναι παντού, μη νομίζεις ότι τρελαίνονται για αυτούς οι ντόπιοι, εμάς θέλανε, αλλά εμείς τους δώσαμε στους τούρκους … έτσι αποφάσισε ο Γιωργάκης …..’

Με αυτά και με άλλα αγαπητοί φίλοι αναγνώστες αλλά και με τις πιο σύγχρονες παλινωδίες της εξωτερικής μας πολιτικής, όπου από την μια δημιουργούσε υποτίθεται προοπτικές για Κατταριανές επενδύσεις στην Ελλάδα, και από την άλλη τις έδιωχνε, καταλαβαίνει κανείς την απόλυτη ασυνέχεια της σύγχρονης ελληνικής εξωτερικής διπλωματίας …

Τώρα θα μου πεις, σωστά, αλλά ξέρεις εμείς, κρίναμε πιο ωφέλιμο να είμαστε προσεχτικοί με αυτού του τύπου Αραβικών αναβαθμίσεων δεδομένου της σταδιακής αναβάθμισης των σχέσεών μας με το κράτος του Ισραήλ, έναντι προφανώς του συγκεκριμένου κρατιδίου και ο Γιωργάκης (για να μην τον αδικούμε), ήταν ο πρώτος που εγκαινίασε αυτή την στροφή στη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας …

Σωστό , αλλά το αποτέλεσμα μετράει, και το αποτέλεσμα ήταν ότι χάσαμε μάλλον οριστικά την ευκαιρία του Κατάρ, προσφέροντάς το μάλιστα στο εχθρό μας …..

Το αποτέλεσμα επίσης είναι, πως στα νότια της Κρήτης, και από το πουθενά, αφήσαμε να εξελιχθεί ένα τουρκικό προπύργιο.

Το αποτέλεσμα λέει, πως παρά την τεράστια υποτίθεται,  δυναμική μας στην νότιο Βαλκανική, αφήσαμε και πάλι τους Τούρκους να αλωνίζουν …. Και τώρα τρέχουμε ……

Τρέχουμε γιατί είμαστε πάντα πίσω από τα γεγονότα και γιατί σε αντίθεση με τους νεοοθωμανούς δεν είχαμε ποτέ μια ξεκάθαρη μακροχρόνια πολιτική με καθαρά εθνικούς  και υπερκομματικούς στόχους …

Οι Τούρκοι αυτοί ήταν, αυτοί είναι, και θα είναι και στην μετά Ερντογάν εποχή, όταν αυτή έρθει ….. Υπόψη, οι διάδοχοί του, το πιθανότερο είναι, πως θα είναι χειρότεροι από αυτόν…. 

Εκτιμούμε πολύ τον νυν αεικίνητο υπουργό εξωτερικών Δένδια που φαίνεται να διαθέτει πλάνο και στρατηγική, αλλά το αποτέλεσμα είναι εκείνο που τελικά θα τον κρίνει και εκείνον και μάλιστα φαίνεται, πως αυτό δεν θα γίνει σε μεγάλο βάθος χρόνου, καθώς τα δεδομένα διαφοροποιούνται και τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα.

Η παρακαταθήκη που παρέλαβε δυσμενής, και ήταν δυσμενής ( για να είμαστε δίκαιοι) και για την προηγούμενη κυβέρνηση καθώς δυστυχώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα ήταν πάντα ασυνεχές, κληροδοτούσε στους επόμενους τα δύσκολα και έκρυβε κάτω από το χαλί τις αστοχίες και τα προβλήματα….

Στη νέα κυβέρνηση όπως ξαναγράψαμε έλαχε μονόδρομη πορεία στην οποία υπάρχει μόνο ένα αποτέλεσμα, και αυτό δεν μπορεί να είναι παρά μόνο επιτυχές για την Ελλάδα. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις για το έθνος μας ….

Η νέα ελληνική διπλωματία πρέπει να έχει στόχο και μέθοδο που θα μπορεί να ελίσσεται στο τόσο ευμετάβλητο σκηνικό της περιοχής, να μην παρασύρεται από φανφάρες και να αποφεύγει τις αστοχίες ….. Χωρίς δηλώσεις και διάφορα τέτοια αλλά αθόρυβα και ουσιαστικά να φέρει το αποτέλεσμα ….

Έχουμε αργήσει απελπιστικά…. Μπορούμε όμως ακόμα ….

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος …… μπορούμε να το γυρίσουμε …

Γινόμαστε κάθε μέρα δυνατότεροι, σε όλα τα επίπεδα με αποφασιστικότητα και για το χειρότερο σενάριο …. Ας διδαχτούμε επιτέλους από τα λάθη μας και ας καταλάβουμε κάποτε τι εκπροσωπούμε και ποιών απόγονοι είμαστε…

Ο γράφων ούτε την υποδομή ούτε τη διάθεση για υποδείξεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει έχει ….. Ο Ιανός πιστεύει ότι εκφράζει τις ανησυχίες του μέσου Έλληνα πολίτη και την αγωνία μας να δούμε την πατρίδα να περνάει αλώβητη μέσα από τους υφάλους και το δύσκολο περιβάλλον που αυτή τη στιγμή πλέουμε …

Η άποψή μας είναι πως κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πως θα είναι του χρόνου η κατάσταση στην περιοχή μας.

Σίγουρο επίσης είναι, ότι πολλά πράγματα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται και ότι επίσης πολλά από αυτά που θα γίνουν δεν θα δημοσιευτούν και πιθανόν να  αποφασιστούν  σε κλειστές αίθουσες λίγων ατόμων…

Τα περί ανεξάρτητης ελληνικής πολιτικής ….. ούτε κουβέντα … θα το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή …. Διότι αυτό ήταν όνειρο αλλά δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα … ποτέ !

Όμως, αυτό λίγη σημασία έχει την συγκεκριμένη στιγμή, αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η ευέλικτη στρατηγική και το αποτέλεσμα.

Όχι πίσω από τα γεγονότα  και αν δεν μπορούμε να τα δημιουργήσουμε τουλάχιστον να τα προβλέπουμε και όχι να τρέχουμε συνεχώς πίσω από αυτά.

Δεν ποντάρουμε στην αποτυχία των σχεδίων του αντιπάλου, ούτε περιμένουμε πότε θα πέσει  ( γιατί αυτό ίσως να μη γίνει και ποτέ)…

Σχεδιάζουμε τη δική μας στρατηγική, προβλέπουμε τις κινήσεις του αντιπάλου, έχουμε έτοιμη την απάντησή μας και για το χειρότερο σενάριο, και στην καλύτερη, δημιουργούμε εμείς τις εξελίξεις στα γεγονότα …

Υπάρχουν κινήσεις που μπορούν να γίνουν, έξυπνα και αθόρυβα , κινήσεις ματ που να κάνουν άλλους να τρέχουν …

Καλή επιτυχία στην νέα Ελληνική διπλωματία … για το καλό όλων μας !!

ΙΑΝΟΣ

 

Υ.Γ.

Καθώς γράφονται όλα τα ανωτέρω, η πρώτη πολύ καλή εξέλιξη ήρθε από το μέτωπο της Ελληνικής διπλωματίας καθώς οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδος και Ιταλίας, Δένδιας και Ντι Μάιο υπέγραψαν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ΑΟΖ με βάση τα ισχύοντα στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Η συμφωνία παρά τις ελάχιστες ίσως ατέλειές της, είναι σίγουρα μια θετικότατη εξέλιξη με βάση τα δεδομένα της παρούσας κατάστασης και σίγουρα, συνιστά επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας και του έλληνα ΥΠΕΞ.

Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη και αναγνωρίζει  το δικαίωμα ΑΟΖ για τους Οθωνούς, το μικρό αυτό και έσχατο βορειοδυτικό άκρο της Ελληνικής επικράτειας με έκταση 10,8 km2 .

Υπόψη το Καστελλόριζο έχει έκταση 9,113 km2 .

Σε αναμονή της επόμενης κίνησης Ματ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας