Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ (Ένα έργο που οφείλεται στο Μαρούσι), άρθρο από τον Κωνσταντίνο Σολδάτο

0

 

Με ικανοποίηση, πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να εντάξει, προς χρηματοδότηση, την επέκταση της Λ. Κύμης, μέχρι την εθνική οδό. Το έργο αυτό θα έχει μήκος 4 περίπου χλμ, τα 3 από τα οποία, θα είναι υπόγεια σήραγγα.

Προφανώς, η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα συμβάλει, σημαντικά, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των βορείων προαστίων. Θα προσφέρει κυκλοφοριακή ανάσα σε όλη την ευρύτερη περιοχή, αφού θα εκτρέψει μεγάλο μέρος της διαμπερούς κυκλοφορίας, εκτός του αστικού ιστού. Το γεγονός, μάλιστα, ότι τα ¾ της όλης διαδρομής θα είναι υπόγεια σήραγγα, καθιστά το έργο φιλικό για το περιβάλλον και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, στους δήμους Ηρακλείου, Πεύκης, και Λυκόβρυσης, από τους οποίους θα διέρχεται.

Η είδηση για την επέκταση της Λ. Κύμης έφερε, ανακλαστικά, στη μνήμη μας, ένα ερωτηματικό που απασχολεί τους δημότες του Αμαρουσίου, χωρίς να έχει δοθεί μια πειστική απάντηση, έως τώρα:   Γιατί δεν προβλέφθηκε κανένα καλυμμένο τμήμα στη διαδρομή της Αττικής Οδού, στο Μαρούσι, όπως έγινε σε αντίστοιχους γειτονικούς δήμους;

Όσοι κάνουν χρήση αυτού του σημαντικού, για το λεκανοπέδιο, οδικού άξονα, ίσως δεν το γνωρίζουν, αλλά πάνω από τις σήραγγες της Μεταμόρφωσης, του Ηρακλείου των Βριλησσίων και του Χαλανδρίου, υπάρχουν αλάνες πρασίνου και εγκαταστάσεις αναψυχής για τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Στην περίπτωση, όμως, του Αμαρουσίου, δεν προβλέφθηκε κανένα καλυμμένο τμήμα, παρά το γεγονός ότι η Αττική οδός το διασχίζει για 4 ολόκληρα χιλιόμετρα. Το αποτέλεσμα αυτής της  «παράλειψης» το βιώνουν, καθημερινά οι κάτοικοι του Ψαλιδίου, του Αγίου Θωμά, των Εργατικών Κατοικιών, του Πολύδροσου και του Σωρού που γειτνιάζουν με τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο.

Δεν είναι χρόνος να ζητάμε ευθύνες ή να ψάχνουμε υπαίτιους γι αυτή την παράλειψη. Είναι, όμως, ο χρόνος να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, δημότες και δημοτική Αρχή, την, έστω και των υστέρων, αποκατάσταση της αδικίας.

Η κάλυψη της Αττικής οδού είναι ένα έργο που είναι τεχνικά εφικτό και υλοποιήσιμο. Θα πρέπει να προγραμματισθεί με τα έργα επέκτασης της Αττικής Οδού και σε συνεργασία με την παραχωρησιούχο εταιρία, στο πλαίσιο της εταιρικής της ευθύνης,  απέναντι στην πόλη του Αμαρουσίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κάλυψη του τμήματος της Αττικής Οδού από την οδό Ηλέκτρας μέχρι την οδό Κηφισίας, θα έδινε στην πόλη, πάνω από 800 στρέμματα πολύτιμου πρασίνου και θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Έφτασε η στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες!

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει θέσει, αρκετές φορές, το ζήτημα κάλυψης της Αττικής Οδού. Μάλιστα, το έτος 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής τη χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, έχει διακηρύξει, επανειλημμένα, το όραμά του για «μια πόλη με καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής». Στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του δήμου για την περίοδο 2020 – 2023,   πρωταρχική  θέση έχει «η βελτίωση της ποιότητας του ακουστικού και ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος», το οποίο επηρεάζεται, κυρίως, από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους μεγάλους οδικούς άξονες. Αναμένουμε, λοιπόν, από τη Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου να επαναφέρει το αίτημα της κάλυψης της Αττικής Οδού. Στην απόφαση αυτή θα είμαστε όλοι δίπλα της.

Η Περιφέρεια Αττικής θα πρέπει να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μελέτης του έργου, είτε από τα κονδύλια του ΠΕΠ Αττικής είτε από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Δεν ξεχνάμε ότι, ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Πατούλης, ως πρώην Δήμαρχος Αμαρουσίου είχε εκφράσει, σε κάθε τόνο, το αίτημα κάλυψης της Αττικής Οδού, ως οφειλόμενο έργο για το Μαρούσι.

Είναι η ώρα λοιπόν, οι δημότες Αμαρουσίου να διεκδικήσουμε την οφειλόμενη αποκατάσταση της «παράλειψης».

Να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες περιβάλλοντος και περισσότερο χώρο πρασίνου.

Να απαιτήσουμε την κάλυψη της Αττικής Οδού και στο Μαρούσι!

 

(*) Ο κ. Κωνσταντίνος Σολδάτος είναι Πρόεδρος

     του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαλιδίου

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας