Η τελευταία προσπάθεια, του Σταύρου Μ. Θεοδωράκη

0

Αγαπητοί φίλοι, γείτονες και συνδημότες

Δηλώνω ανήσυχος.

Έχω καθαρή εικόνα των εξελίξεων στο πεδίο της πανδημίας και της προόδου του εμβολιαστικού προγράμματος και είμαι ανήσυχος.

Για να τελειώσει η δοκιμασία της πανδημίας, για να επανέλθει η κανονικότητα και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, πρέπει να εμβολιαστούμε το ταχύτερο και να παροτρύνουμε τους διπλανούς μας να κάνουν το ίδιο.

Αυτό και κάνω.

Είναι τραγικά όσα ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, πως όλοι οι συμπολίτες μας ηλικίας μεταξύ 60-80 ετών, που νόσησαν βαριά ή/και έχασαν τη ζωή τους το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, ήταν ανεμβολίαστοι αν και θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί … για σκεφτείτε το.

Τραγικό !

Είναι απολύτως ανησυχητικά όσα μας λένε οι επιστήμονες που έχουμε ορίσει να μας συμβουλεύουν … οι γιατροί μας. Το 4ο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών και θα είναι το τελευταίο επειδή θα αποκτήσουμε πλέον όλοι ανοσία, είτε τεχνητή επειδή θα εμβολιαστούμε είτε φυσική επειδή θα νοσήσουμε. Με άλλα λόγια όσοι αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν θα βρεθούν μπροστά στη σφοδρότητα του επόμενου κύματος που θα προκαλέσει η μετάλλαξη δέλτα και θα νοσήσουν.

Δηλώνω λοιπόν ανήσυχος και δεν θα κουραστώ να υποστηρίζουμε πως το εμβόλιο αποτελεί αποδεδειγμένα το αποφασιστικότερο όπλο που διαθέτει η ανθρωπότητα κατά της Covid-19.

Ο κίνδυνος από τον εμβολιασμό, για όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με τον κίνδυνο θανάτου από την ασθένεια, χωρίς να υπολογίζουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες που καταλείπει η ασθένεια.

Με βρίσκουν σύμφωνο οι πρόσφατες αποφάσεις του Πρωθυπουργού που αφορούν την πολιτική πειθαναγκασμού των συμπολιτών μας που αρνούνται ή διστάζουν, να εμβολιαστούν όπως και οι πολιτικές εξαναγκασμού ειδικών κατηγοριών συμπολιτών μας σε σχέση με το είδος της υπηρεσίας που παρέχουν.

Με χαροποιεί η απόφαση της κυβέρνησης να μη καταφύγει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Θα ήταν λάθος. Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα δεν επιβάλουν την υπέρβαση των ορίων που θέτει ο νομικός πολιτισμός μας.

Σέβομαι το δικαίωμα όλων να ορίζουν το σώμα τους.

Σέβομαι την επιλογή συμπολιτών μου να μην εμβολιαστούν, αποδέχομαι η πολιτεία να τους περιθάλψει όταν θα νοσήσουν, όπως κάνει πάντα και όσο θα μπορεί στην κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Μα δεν αποδέχομαι να ρυθμίζουν τη ζωή μου.

Αξίζει όμως να κάνω μία ακόμη προσπάθεια να τους μεταπείσω.

Την τελευταία προσπάθεια … ο χρόνος τρέχει, η κλεψύδρα αδειάζει.

Παραθέτω λοιπόν στη συνέχεια μερικά από αυτά που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, δεν είναι παρά προϊόν εκλαΐκευσης όσων ανέφερε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την επίσημη ενημέρωση της Δευτέρας 12 Ιουλίου 2021

 • Ο εμβολιασμός «φρενάρει» και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων ενώ τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήρια παραγωγής νέων πιο δραστικών μεταλλάξεων .
 • Ο εμβολιασμός μειώνει δραστικά την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη, αποτρέπει όμως πρακτικώς πλήρως τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση.
 • Οι εμβολιασμένοι με την πρώτη μόνο δόση, πρέπει να είναι προσεκτικοί, η πρώτη δόση του εμβολίου τους προστατεύει μερικώς μόνο από την μετάλλαξη δέλτα, μετά την δεύτερη δόση όμως η προστασία τους είναι πρακτικώς απόλυτη.
 • Το «μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα», δεν ισχύει.
  Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό μας δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται.
 • Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. Ατυχώς οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Μακάρι στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον να υπάρξει φάρμακο. Αλλά ο ιός είναι εδώ τώρα. Είναι το παρόν.
 • Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών.
 • Εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους και επιτρέπεται, μάλλον επιβάλλεται και για θηλάζουσες. Το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρέφονταν με την κατάποση στο στομάχι του μωρού.
 • Πρέπει καθημερινά να το θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι άτομα ανεμβολίαστα.
 • Υπάρχουν και οι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας», αυτοί που έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Κάνουν λάθος και ίσως είναι αργά για αυτούς όταν το διαπιστώσουν.
 • Οι νέοι έχουν λόγους να εμβολιαστούν.
  Ο κίνδυνος από τη νόσηση τους είναι πράγματι μικρός αλλά υπαρκτός και θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι και σε αυτούς υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα, άρα και αυξημένο κίνδυνο από τη νόσηση.
  Δεν είναι όμως μόνο αυτό, το επόμενο επιδημικό κύμα θα μεταδοθεί στους ηλικιακά ευάλωτους ανεμβολίαστους κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας. Υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι, ναι με δική τους ευθύνη και οι νεαρές ηλικίες καλούνται να τους προστατεύσουν, καλούνται να κάνουν και για αυτούς όσα δεν έκαναν οι ίδιοι για την προστασία τους αυτή είναι η αλήθεια.

Οι νέοι λοιπόν, σύμφωνα με όσα μας είπε η κα Παπαευαγγέλου, έχουν αρκετούς λόγους να εμβολιαστούν και ένα ακόμα θα προσθέσω εγώ.
Έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν πως μπορούν να πάρουν τη χώρα στην πλάτη τους … το έχει άλλωστε μεγάλη ανάγκη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας