ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ-ΕΠΙΚΑΙΡΑ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ Υπό Αρτέμιδος Μέγα

0

Γράφει η Άρτεμις Μέγα

Βουνό     –    Θάλασσα

Ζούμε σε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα. Εκατοντάδες νησιά στο Αιγαίο-Ιόνιο φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι Έλληνες και ξένους. Από το κέντρο της Αθήνας σε 30’ μπορούμε να βρεθούμε στις παραλίες του Σαρωνικού και περίπου τον ίδιο χρόνο χρειαζόμαστε για να βρεθούμε στις παραλίες του Βορειοανατολικού χώρου. Μαραθώνα, Βραυρώνα, Αρτέμιδα και στις παραλίες του λεκανοπεδίου και στον Πειραιά.

Δεκάδες γραφεία λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής που σε μεταφέρουν στις κοντινές παραλίες για ν΄απολαύσεις ένα θαλασσινό μπάνιο και σε γυρίζουν από το σημείο που σε παρέλαβαν αντί μικρού τιμήματος. Σε αυτή τη λύση καταφεύγουν εκατοντάδες κάτοικοι όλων των περιοχών του λεκανοπεδίου.

Οι εργαζόμενοι μετά το πέρας της εργασίας τους μεταβαίνουν με τα δικά τους αμάξια στις κοντινές πλάζ για το μπάνιο τους. Πολλοί Δήμοι και ιδιαίτερα τα ΚΑΠΗ, φροντίζουν για τις καλοκαιρινές αποδράσεις των μελών τους.

Ο Δήμος Αμαρουσίου κάθε καλοκαίρι μισθώνει πούλμαν που μεταφέρουν τους ενδιαφερόμενους στις παραλίες για ένα ημερήσιο μπάνιο με πολύ μικρό αντίτιμο και διοργανώνουν 10ήμερες αποδράσεις συνήθως στην Αιδηψό και σε άλλες λουτροπόλεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους ΚΑΠΗ για να κλείνουν θέσεις στα πούλμαν.

Άλλοι κάτοικοι του Άστεος διαλέγουν βουνό για τις διακοπές τους.

Η Πελοπόννησος, η Εύβοια τα δεκάδες νησιά προσφέρονται για τις διακοπές μας.

Επί τη ευκαιρία επισκέφθηκα τον εξαίρετο δερματολόγο κύριο Δημήτρη Δούσση που μου έδωσε οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε κατά τους θερινούς μήνες για την προστασία μας από τον ήλιο.

ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Η χώρα μας είναι προικισμένη με εξαιρετικές φυσικές ομορφιές φωτισμένες από τον ξεχωριστό ήλιο της Ελλάδας.

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και ευεξίας για όλους μας αλλά η υπερβολική έκθεση αντίθετα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Συγκεκριμένα το υπεριώδες μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας μετά από χρόνια και παρατεταμένη έκθεση δημιουργεί πρόωρη γήρανση στο δέρμα, εγκαύματα και είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου του δέρματος. Το μελάνωμα αποτελεί τον πλέον κακοήθη καρκίνο του δέρματος. Συνήθως εμφανίζεται στη βάση ενός μελαγχρωματικού σπίλου (=μαύρης ελιάς) που προϋπάρχει ή μπορεί να είναι κι εντελώς καινούριος.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, στο σχήμα, στο μέγεθος μιας ελιάς πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα για εξέταση σε ειδικό γιατρό.

Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι ρουτίνα η εξέταση όλων των σπίλων του σώματος. Είναι πλάνη ότι η αφαίρεση μιας αρχούμενης κακοήθειας στο δέρμα μπορεί να σώσει τη ζωή.

Η ιδιαίτερη προσοχή για την έκθεση στον ήλιο χρειάζεται από την βρεφική ηλικία μέχρι κυρίως το τέλος της εφηβείας.

Αργότερα στην ενήλικη ζωή μας μπορούμε να χαιρόμαστε τον ήλιο λαμβάνοντας λογικά μέτρα.

Όπως:-Εκθέτουμε διαδοχικά (σταδιακά) το δέρμα μας στον ήλιο ξεκινώντας από λίγα λεπτά και προσθέτοντας 5 λεπτά κάθε μέρα.

-Χρησιμοποιούμε αντηλιακό γαλάκτωμα ή κρέμα το οποίο ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας. Δείκτη προστασίας 20 και άνω.

-Φοράμε ελαφρά βαμβακερά ρούχα ανοικτού χρώματος και καπέλο.

-Να μη ξεχνάμε ότι με την αντανάκλαση μαυρίζουμε και στη σκιά και επίσης οι υπεριώδεις ακτινιβολία φτάνει μέχρι και το μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

-Να κολυμπάμε κοντά στην ακτή ώστε αν κάτι μας συμβεί να έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε  ή να καλέσουμε βοήθεια.

– ποτέ δεν μπαίνουμε στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι ή κάποια αδιαθεσία!-

 

Καλά μπάνια