ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου 4η Φεβρουαρίου

0

Υπο Αρτέμιδος Μέγα

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

4η Φεβρουαρίου

Είναι γνωστό στους πάντες ότι ο καρκίνος «Η Μάστιγα του αιώνα» όπως αποκαλείται από τον ιατρικό κόσμο, οδηγεί στο θάνατο στη χώρα μας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

               Το 1958 ιδρύθηκε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία από τους Γεώργιο Κατσαφάδο και Αλέξανδρο Τζατζόπουλο και άλλους 53 επιστήμονες μετά από την προτροπή και καθοδήγηση του μεγάλου Έλληνα Επιστήμονα Γεώργιου Παπανικολάου. Στόχος της η καταπολέμηση του καρκίνου στη χώρα μας

               Σήμερα η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει πρόεδρο τον ογκολόγο  κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο. Τα γραφεία της Εταιρείας είναι στην οδό Τσόχα 18-20 των Αμπελοκήπων.

Συχρόνως ιδρύθηκαν και σύλλογοι προς ενίσχυση του έργου της Αντικαρκινικής Εταιρείας. Το 1990 με προεξάρχουσα την κ. Γιούλη Τριχίλη ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων κυριών της Αντικαρκινικής της οποίας είμαι μέλος και συμμετέχω στις διάφορες εκδηλώσεις, εράνους κ.τ.λ.

Ο Σύλλογος μας κάλεσε να παρευρεθούμε στην εκδήλωση της Αντικαρκινικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του κεντρικούκτιρίου του Κέντρου Πολιτισμού «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ». Το πρόγραμμα περιελάμβανε: «εισαγωγή» με ομιλητή τον πρόεδρο της Αντικαρκινικής, ογκολόγο κ. Ε. Φιλόπουλο. Εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού.

Χαιρετισμό της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη πρέσβυρας Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας, χαιρετισμό από την Α.Ε. ,τον Πρόεδρο της Δημοκρατίς κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Κεντρικό ομιλητή τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και ασφάλειας τροφίμων κ. Vytenis Andriukaitis. Τον κ. Παναγιώτη Μπεχράκη Διευθυντή Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, εξέχοντα ιατρό.

Συμμετείχαν οι κ.κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Γ. Γραμματέας της European Network of smoking & Tobacco Prevention και ο δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας κ. Χρήστος Μιχαηλίδης.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Φιλόπουλος επεσήμανε τα εξής:

Ο αγώνας κατά του καρκίνου είναι στην ουσία ένας αγώνας για μια καλύτερη ζωή.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι υπόθεση ζωής και αφορά όλους μας. Παράλληλα είναι το ερέθισμα για να ασκηθούμε στην πρακτική της αλληλοβοήθειας και της στήριξης όσων πάσχουν, και έχουν την ανάγκη μας. Αλλά και όταν η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της πρέπει να γνωρίζουμε πως να ζούμε καλά γιατί καρκίνος δεν σημαίνει ότι ο ασθενής είναι καταδικασμένος.

Επεσήμανε και με ειδικά slides που προβλήθηκαν ότι ο πλέον διαδεδομένος καρκίνος είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με την έγκαιρη διάγνωση μιας απλής μαστογραφίας.

Ο καρκίνος, ως γνωστόν, δεν προσβάλλει μόνο ενήλικες αλλά και παιδιά.

Στην Αθήνα υπάρχουν, ιδρύθηκαν από τον Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ δυο παιδικά Νοσοκομεία στην περιοχή των Αμπελοκήπων, πλησίων των παιδικών Νοσοκομείων Αγλαΐας Κυριακού.

Στα Νοσοκομεία αυτά αντιμετωπίζονται με άριστα αποτελέσματα επεμβάσεις σε καρκίνους παιδικούς με χορήγηση μυελού των οστών και άλλων μορφών. Ο κ. Μπεχράκης επεσήμανε ότι ο καρκίνος του πνεύμονος οφείλεται στο κάπνισμα ενεργητικό και παθητικό.

Αν και υπάρχει νόμος για την απογόρευση του καπνίσματος και τις συνέπειές του δεν συμορφώνονται οι καπνίζοντες.

Στην Αθήνα παρέχουν νοσηλεία για ενήλικες καρκινοπαθείς Δημόσια Νοσοκομεία.

Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» στον Πειραιά, το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων. Το καλύτερο Νοσοκομείο των Βαλκανίων που περιθάλπει εκατοντάδες νοσούντες κατ’ έτος. Επίσης υπάρχουν και δεκάδες ιδιωτικές κλινικές. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, το Υγεία, το Θεαγένειο κρατικό της Θεσαλονίκης και πολλά άλλα μικρής εμβέλειας Ιατρικά Κέντρα.

Η Αντικαρκινική Εταιρεία διαθέτει και 2 κινητές μονάδες μαστογραφίας οι οποίες συνολικά εξυπηρέτησαν δωρεάν 70.000 γυναίκες σε όλη την Ελλάδα.

Μετά τη συζήτηση και λύση αποριών από τους αρμόδιους ιατρούς η εκδήλωσε έληξε με προσφορά αναψυκτικών και εδεσμάτων από το μπουφέ.

Αναχωρήσαμε από το χώρο με το μικρό πουλμανάκι που μας έφερε και μας αποβίβασε στην οδο Φιδιππίδου.

Μια βραδιά πλήρης εμπειριών για δράση!!

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας