Νεφρολιθίαση (Πέτρες στα νεφρά) -άρθρο του Ειδικού Νεφρολόγου Παύλου Καιϊσίδη

0

Νεφρολιθίαση ονομάζεται η παρουσία λίθων στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος. Αιτία της είναι η συσσώρευση αδιάλυτων αλάτων στα ούρα, η οποία οδηγεί στο σχηματισμό λίθων.

Συναντάται συχνότερα στους άνδρες, ενώ τα συνηθέστερα αίτια σχετίζονται με άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, οι ασθένειες του λεπτού εντέρου, η υπερασβεστουρία, η υπερουρικοζουρία, η ουρολοίμωξη, η ουρική αρθρίτιδα και η κυστινουρία. Η διατροφή έχει καθοριστική σημασία, καθώς η αυξημένη κατανάλωση ζωικού λίπους και αλατιού συμβάλλουν στην ανάπτυξη λίθων. Το ίδιο ισχύει και για τη μειωμένη πρόσληψη υγρών. Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ενώ είναι πιθανό να ευθύνονται και ορισμένα φάρμακα όπως η βιταμίνη D ή τα διουρητικά.

Η πάθηση είναι ασυμπτωματική όταν ο λίθος δεν μετακινείται και δεν επηρεάζει την πορεία των ούρων, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις συναντάμε την κλασική εικόνα του κωλικού νεφρού. Πρόκειται για ένα οξύ πόνο στη νεφρική -οσφυϊκή χώρα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις που οφείλεται στην κίνηση του λίθου και σε σπασμό του ουρητήρα. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι ο ασθενής δεν μπορεί να βρει μια ανακουφιστική θέση και κινείται συνέχεια. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από αιματουρία, ναυτία, εμέτους και  δυσουρικά ενοχλήματα.

Η θεραπεία του οξέος επεισοδίου είναι φαρμακευτική και περιλαμβάνει κυρίως  αντιφλεγμωνώδη και σπασμολυτικά φάρμακα. Σε επίπεδο πρόληψης κυρίαρχη θέση έχει η αύξηση του προσλαμβανόμενου ύδατος. Τέλος,  ανάλογα με τη σύσταση του λίθου μπορεί να γίνει τροποποίηση της διατροφής ή και να δοθεί φαρμακευτική αγωγή.

 

Καϊσίδης Παύλος

Ειδικός Νεφρολόγος

Επιστημονικός Υπεύθυνος Νεφροϊατρικής Αμαρουσίου

Πουρνάρα 3-5 Μαρούσι ΤΗΛ 2106198000

ΙΑΤΡΕΙΟ Λεωφόρος Ειρήνης 21, Πεύκη ΤΗΛ 2106142425

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας