Συνέντευξη στον Μαρουσιώτη ιατρό Ιωάννη Γεωργόπουλο, υπεύθυνος της πρωτοποριακής εφαρμογής ανίχνευσης συμπτωμάτων κορωνοϊού

0

Η ηλεκτρονική ιατρική εφαρμογή DOCANDU  χρησιμοποιήθηκε από χιλιάδες άτομα την περίοδο των περιοριστικών μέτρων και της έξαρσης του κορωνοϊού για ανίχνευση πιθανών συμπτωμάτων, συμβουλή και καθοδήγηση του κόσμου, από απόσταση αλλά με υπευθυνότητα, συνέπεια, ασφάλεια και επιτυχία. Η εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών κατόρθωσε να πραγματοποιήσει 20.000 ελέγχους μέσα σε αυτό το διάστημα. Πρωτεργάτης αυτού του πρωτοποριακού επιστημονικού εργαλείου που τέθηκε στην υπηρεσία του πολίτη χωρίς κανένα κόστος, είναι ένας αξιόλογος μαρουσιώτης ιατρός, παιδοχειρούργος, γνωστός στη μαρουσιώτικη κοινωνία και από την εθελοντική δράση του ως Αρχηγός του 2ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Αμαρουσίου, ο κος Ιωάννης Γεωργόπουλος. Στη συνέντευξη που ακολουθεί και που παραχώρησε στην Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ, ο κος Ι. Γεωργόπουλος μας εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής, την χρησιμότητά της και την αποδοχή της από τον κόσμο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια γι΄αυτήν την πρωτοβουλία, για την προσήλωση και την ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Θα θέλαμε να μας πείτε πως προέκυψε αρχικά η ιδέα κατασκευής και υλοποίησης αυτού του προγράμματος και πως προέκυψε να ασχοληθείτε εσείς με αυτό; Ποιο ήταν το κίνητρό σας;

Η σκέψη μιας πλατφόρμας ψηφιακής υγείας, η οποία θα μπορούσε να φέρει «κοντά» τους γιατρούς με τους ασθενείς από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται, χωρίς ουσιαστικά να χρειάζεται φυσική παρουσία και ταυτόχρονα να δημιουργεί προϊόντα που εμπλουτίζουν και ενδυναμώνουν αυτή την σχέση, «γέννησε» τον Δεκέμβριο του 2016 την DOCANDU. Ουσιαστικά, εγώ ως παιδοχειρουργός και ο ο Δρ. Πέτρος Πανδής διδάκτωρ μηχανικός βιοτεχνολογίας και ψηφιακής καινοτομίας του Imperial College London, ενώσαμε το γνωστικό μας πεδίο για να δημιουργηθεί η πλατφόρμα, την οποία εξελίσσουμε συνεχώς στις απαιτήσεις της εποχής. Μάλιστα, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, αναπτύξαμε και προσαρμόσαμε ειδική πλατφόρμα ελέγχου κορωνοϊού την οποία υιοθέτησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Περιφέρεια Αττικής και πολλοί άλλοι φορείς και σύλλογοι.

Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε πως λειτουργεί η εφαρμογή, τι περιλαμβάνει και με ποιο τρόπο γίνεται ο έλεγχος και η χρήση της από τους πολίτες;

Ο πολίτης βρίσκει την πλατφόρμα μας στο www.docandu.com ή κατεβάζει το application στο κινητό του. Μέσω ερωτήσεων σχετικά με τα συμπτώματα του, το ιατρικό του ιστορικό και τις κοινωνικές επαφές του, η πλατφόρμα κάνει μια εκτίμηση του κινδύνου να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, και εντοπίζει αν ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Στην συνέχεια λαμβάνει προσωποποιημένες συμβουλές που βασίζονται στις οδηγίες των επίσημων κρατικών φορέων. Εφόσον εντοπιστεί αυξημένος κίνδυνος να έχει προσβληθεί από τον ιό συστήνεται επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό ή με ιατρό του τηλεφωνικού μας κέντρου. Για την υλοποίηση βασιστήκαμε σε δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα επιστημονικά έντυπα αλλά και στις διεθνείς και εθνικές οδηγίες. Συνεργαστήκαμε με γιατρούς και αναλυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημαντική ήταν και η υποστήριξη του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

Περάσαμε μόλις αυτήν τη μεγάλη υγειονομική κρίση, με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες, συνυπολογίζοντας και την αγωνία και την ανησυχία του κόσμου που επικοινωνούσε σ΄ αυτή την εφαρμογή. Μπορείτε να μας πείτε ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου; Υπάρχουν κάποια στατιστικά, όπως για παράδειγμα πόσοι άνθρωποι εξυπηρετήθηκαν, πόσα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν, πόσα από αυτά ήταν σοβαρά;

Η ανταπόκριση του κοινού για την πλατφόρμα της docandu «ελέγχος συμπτωμάτων κορωνοϊού» ήταν εντυπωσιακή. Μέχρι σήμερα ολοκληρώσαμε περίπου 20.000 ελέγχους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα ήταν ήπια, και αφορούσε άτομα που είχαν ανάγκη για μια ιατρική συμβουλή που θα τους καθησυχάσει. Ένας στους τρεις χρήστες ανήκε σε ευπαθή ομάδα, που δείχνει ότι άτομα με χρόνιες παθήσεις ή ηλικιωμένοι ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι αν και πολλοί συμπολίτες μας ενημερώθηκαν από εμάς αν ανήκαν ή όχι σε αυτή την ομάδα. Περίπου 1.600 περιπτώσεις ήταν ύποπτες να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και τους προτρέψαμε να μιλήσουν με τον θεράποντα ιατρό ή με ιατρό του κέντρου μας και μεγάλο μέρος αυτών οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες των χρηστών μας, το 42% ανήκε στην κατηγορία 18-39 ετών, ενώ το 51% στην κατηγορία 40-64 ετών. Έτσι φαίνεται ότι όλο και μεγαλύτερες ηλικίες δείχνουν ενδιαφέρον και κάνουν χρήση νέων τεχνολογιών.

Η συμβολή της πλατφόρμα μας στην διάρκεια της πανδημίας ήταν ότι συμπολίτες μας, και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, έλαβαν τις ιατρικές κατευθύνσεις που χρειάζονταν χωρίς να βγουν από το σπίτι τους. Επίσης αγχωμένοι συμπολίτες μας με ήπια συμπτώματα ενημερώθηκαν και μίλησαν με ιατρό χωρίς να πάνε στο νοσοκομείο, οπότε αποσυμφορήθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ όσοι υποτιμούσαν τα συμπτώματά τους καθοδηγήθηκαν υπεύθυνα ώστε να μην φτάσουν να ζητήσουν βοήθεια καθυστερημένα.

 

 

 

 

 

ΛΙΓΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Μαρουσιώτης Γεωργόπουλος Ιωάννης είναι παιδοχειρουργός που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής και υποψήφιος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με σημαντικό ερευνητικό έργο. Συμμετέχει ενεργά σε πολυάριθμες εθελοντικές δραστηριότητες ετησίως στο πλαίσιο της ιατρικής του ιδιότητας και στο πλαίσιο της ιδιότητας του ως αρχηγός στους Προσκόπους του Αμαρουσίου.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας