Ο “ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ” ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΕ “ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ”, του Στ. Φενέκου

0

του Στέλιου Φενέκου Υποναύαρχου ε.α.

Ακούμε από τον πρωθυπουργό (το πρωτοείπε το 2016 και το επανέλαβε πρόσφατα), αλλά και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να χρησιμοποιούν τον όρο “Νέος πατριωτισμός”. Και χαιρόμαστε, διότι δίνουν νέο νόημα στην έννοια του πατριωτισμού, τόσο κρίσιμη έννοια στις καινοφανείς και επικίνδυνες καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012, από την  Ιωάννα Λαλιώτη, καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε ένα άρθρο της στο Βήμα (https://www.tovima.gr/…/apo-ton-ethnokentrismo-ston-kosmop…/)

Σήμερα όμως μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια, τις νέες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την Τουρκία και την παγκόσμια κρίση από την πανδημία, όλοι διερωτούνται πως θα είναι η αυριανή ημέρα για όλο τον κόσμο και για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Τι θα επικρατήσει;

  • Μία φοβική εσωστρέφεια που θα σκληρύνει τον βασικό πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας, με υστέρηση σε όλους τους τομείς συνεργασίας και σημαντικούς περιορισμούς στην διεθνή συμπεριφορά των χωρών;
  • Ή θα υπάρξει μία έκρηξη εξωστρέφειας, που θα υποκινηθεί αρχικά από την επανάκαμψη των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών (όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός της χώρας στο πρόσφατο διάγγελμά του) και θα διευρυνθεί και σε άλλους τομείς διεθνούς συνεργασίας, προκειμένου να καλύψουν οι χώρες την υστέρηση που υπήρξε από τους περιορισμούς που ετέθησαν λόγω της πανδημίας;

Θα συμφωνήσω με τον πρωθυπουργό της χώρας, θεωρώντας περισσότερο πιθανό να υπάρξει αυτή η έκρηξη εξωστρέφειας σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο λόγω των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών που θα επανακάμψουν, αλλά και επειδή οι άνθρωποι ιστορικά όταν ξεπερνούν μία κρίση γίνονται περισσότερο κινητικοί, αισιόδοξοι και εξωστρεφείς, αναλαμβάνοντας περισσότερες πρωτοβουλίες για να καλύψουν το χαμένο έδαφος αλλά και για να εξοβελίσουν τους φόβους τους.

Και στην περίπτωση αυτή σήμερα, ο «νέος πατριωτισμός» αποκτάει μερικά νέα χαρακτηριστικά, όπως είναι η εξωστρέφεια, η κινητικότητα και η τάση για διεύρυνση των οριζόντων της χώρας και των πολιτών της για εκμετάλλευση νέων ευκαιριών.

Και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του δίνουν ένα νέο χαρακτήρα, αυτόν που ονομάζουμε «Κοσμοπολιτικό Πατριωτισμό».

Σε αυτά τα νέα χαρακτηριστικά και τις τάσεις που προοιωνίζονται, συνυπολογίζουμε και τα δυναμικά στοιχεία του απανταχού Ελληνισμού.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, περισσότεροι από 5.000.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν εκτός των Ελλάδος, διασπαρμένοι σε 140 χώρες της υφηλίου. Αν αναλογισθούμε επίσης, ότι οι νέοι που έφυγαν κατά την περίοδο της κρίσης και εργάζονται στο εξωτερικό είναι περίπου 400.000 και ότι κάθε χρόνο 10.000 περίπου νέοι πηγαίνουν για σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εσωστρεφής και περιχαρακωμένη, χωρίς λειτουργική σύνδεση με όλο αυτό το δυναμικό στοιχείο του Ελληνισμού, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Ο “κοσμοπολιτικός πατριωτισμός” συνεπώς, βασίζεται στην αναγκαιότητα για διεύρυνση της εξωστρέφειας της χώρας, της ανταγωνιστικότητάς της και της ενεργητικής παρουσίας της στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με όρους ισοτιμίας, αλλά και ανταγωνιστικά στο παγκοσμιοποιημένο διεθνές περιβάλλον, διατηρώντας ταυτόχρονα την λειτουργική σύνδεση με όλο το Ελληνικό δυναμικό στοιχείο εκτός της χώρας.

Στην εξωστρέφεια αυτή συνηγορεί σήμερα και η εξαιρετική εικόνα της χώρας μας κατά την περίοδο της πανδημίας, γεγονός που κάνει πολλούς ξένους να θέλουν να την επισκεφθούν μετά το τέλος της (αναφέρθηκε σε αυτό και ο ίδιος ο Bill Gates).

Παράλληλα όμως θα πρέπει να διαφυλάξoυμε τον σκληρό πυρήνα εθνικής κυριαρχίας, που πρέπει να προστατεύει τη πατρίδα μας τους πολίτες της, την Δημοκρατία, τα Συνταγματικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις πολιτιστικές και πνευματικές αξίες που κληρονομήσαμε και τον πολιτισμό μας και οπωσδήποτε από τις εγκληματικές επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας.

Όλα αυτά που συνιστούν την έννοια της πατρίδας και του «νέου πατριωτισμού», είναι βασικά στοιχεία του “κοσμοπολιτικού πατριωτισμού”, όπως αυτός διαμορφώνεται από τα νέα χαρακτηριστικά που αποκτάει, για να υποστηρίξει τα εθνικά συμφέροντα και τις σημερινές και μελλοντικές αναγκαιότητες της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας