Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος – Γράφει ο Ιάσων Μακρυγιάννης

0

Ο Β΄Βαλκανικός πόλεμος, ή άλλως επικαλούμενος και ως «Βουλγαρικός πόλεμος», ήταν στην πράξη ΑΚΗΡΥΚΤΟΣ, δεδομένου από της ενάρξεως του μέχρι πέρατος των  εχθροπραξίών, μεταξύ των κρατών δεν υπήρξε προαναγγελία ενάρξεως, όπως συνηθίζεται.

Κατά τις διαπραγματεύσεις και τις συνομολογήσεις των τριών συμμάχων (Ελλάδος, Σερβίας, Βουλγαρίας) κατά την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία (Λονδίνο, 30 Μαΐου 1913), για το πέρας του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, κυρίως για την έκταση των περιοχών της Θράκης που θα περιέρχοντο στην Ελλάδα, αλλά και για την κυριότητα της Θεσσαλονίκης, που θα ανατiθετο στην Ελληνική Επικράτεια, υπήρχαν έντονες ανιδράσεις της Σερβίας και Βουλγαρίας, οι oποίες κατέστησαν επικίνδυνη την συνέχιση και υπογραφή της άνω συνθήκης. Ωστόσο, χάρη στη διπλωματική ευελιξία του Έλληνα Πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου, η Ελλάδα όχι μόνο απέκτησε τη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλα τα εδάφη της γραμμής «ΑΙΝΟΥ» πλην αυτών που έγκειντο προς την πλευρά της Αλβανίας.

Εξ’αιτίας των όρων διανομής των αποκτηθέντων εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Βουλγαρία, αρχής γενομένης κατά της Σερβίας, επιτίθεται κατά της Ελλάδος στις 16 Ιουνίου 1913 για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.

Οι Κρήτες Εθελοντές, που έκτοτε είχαν στρατονιστεί στην πόλη, η Κρητική Χωροφυλακή που είχε εγκαθιδρυθεί από την επομένη της καταλήψεώς της με προσωπική παρέμβαση του Βενιζέλου, αλλά και οι κάτοικοι της πόλης αντέδρασαν μανιωδώς, και τρείς ημέρες μετά την απόκρουση μεταξύ του ποταμού Στρυμώνα και της Κιλικίας, απέτρεψαν την επιβολή των σχεδίων της Βουλγαρίας για κατάληψη της πόλης με αντεπίθεση που ξεκίνησε από τον κόλπο του ποταμού. Οι Βούλγαροι ταμπουρωμένοι σε αμυντικά ορύγματα αντέστησαν λυσωδώς, με αποτέλεσμα οι Ελληνικές Δυνάμεις να υποστούν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο υλικό. Παρα τα θύματα, ο Ελληνικός στρατός υποχρέωσε του Βούλγαρους στρατιώτες σε τέτοια υποχώρηση, ώστε να απωλέσουν ακόμη και εκτός του στόχου (Θεσσαλονίκη) και άλλες πόλεις, όπως οι Σέρρες, ο Λαχανάς, η Γευγελή και το Μητσόκοβο.

Την 1η Ιουλίου με την συμβολή τάγματος Τσολιάδων απελευθερώθηκαν η Δράμα, στις 4/7 το Νευροκόπι και μέχρι τις 11/7/1913 είχαν εκκαθαρίσει όλη την νότια πλευρά του Στρυμώνα και συναντήθηκαν με τον Σερβικό Στρατό της έναντι του ποταμού πλευράς. Παράλληλα, η Κρητική Χωροφυλακή ανέλαβε κι εκκαθάρισε μικρές στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν στρατοπεδεύσει στις γύρω της πόλης περιοχές.

Την ίδια περίοδο, ο Ελληνικός στόλος αποβιβάζει στρατιωτικές δυνάμεις που καταλαμβάνουν την πόλη της Καβάλας, δια της οποίας οι Βούλγαροι απόκτούσαν πρόσβαση στο Αιγαίο πέλαγος,  γι’αυτό και οσάκις περιήρχετο η πόλη στους Βούλγαρους, εσφαγίαζαν κατά εκατοντάδες τους Ελληνες προκειμένου να εξαφανίσουν το Ελληνικό στοιχείο.

Στις 12/7 έλαβε επίσης χώρα από θαλάσσης απόβαση και καταλήφθηκε η Αλεξανδρούπολη, οπότε απωλέσθηκε πλήρως το Αιγαίο για την Βουλγαρία.

Ο πλήρης εκμηδενισμός της τελευταίας προκάλεσε σύρραξη της Ρουμανίας ενώ μέχρι και η Τουρκία αναθάρρησε, εξαναγκάζοντας την Βουλγαρία να της επιστρέψει την Αδριανούπολη.

Μετά την κατάληψη της Τζουμαγιάς υπό του Ελληνικού Στρατού, η Βουλγαρία αναζήτησε την κήρυξη Ανακωχής.

Ο Β΄Βαλκανικός Πόλεμος έληξε στις 28/7 δια της υπογραφής της Συνθήκης του Βουκουρεστίου. 

Η αμετάκλητη «γραμμή» του Ελευθερίου Βενιζέλου περί πολεμικής  αναμέτρησης με την Βουλγαρία μέχρι τελικής ρανίδος αίματoς των  «κομιτατζήδων» σφαγέων του Ελληνικού στοιχείου, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Ήταν γνωστό  άλλωστε ότι η κυριαρχία  του Ελληνικού Στρατού επί των Βουλγαρικών εδαφών θα προσμετράτο κατά την διανομή των κατακτηθέντων εδαφών, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε και στη Συνθήκη.

Κερδη της Ελλάδος

Πληθυσμιακά, η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1912 κατοικείτο από 2.631.952 αυτόχθονες Ελληνες Κατοίκους. Την επομένη της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, ο αριθμός αυτός δια της εκχωρουμένης εκτάσεως εδαφών εκτάσεως 57.097 τετρ. χλμ, προσετέθηκαν 2.186.269 Έλληνες κάτοικοι. Οκτώ μήνες αργότερα, με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η Ελλάς είχε σχεδόν διπλασιάσει τα γεωγραφικά της όρια κι επομένως το σύνολο του πληθυσμού της.

Ιάσων Μακρυγιάννης
Τ. Γεν. Δ/ντης Πολυμέσων και ΜΜΕ

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας