ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ – Άρθρο του Υποναυάρχου ε.α. Σ. Φενέκου

0

Την 7η Φεβρουαρίου 2021 το UN-led Libyan Political Dialogue Forum (LPDF) αποφάσισε στην νέα συμφωνία για την Λιβύη να υπάρξουν δύο σώματα για να ηγηθούν, το ένα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το άλλο το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό.

Στην ρύθμιση αυτή το μόνο εκλεγμένο όργανο στη Λιβύη απευθείας από τον Λαό, το Λιβυκό κοινοβούλιο υπό τον Σάλεχ, που βρίσκεται στην Βεγγάζη και έχει στενές σχέσεις με τον Χαφτάρ αποδυναμώθηκε, αν και η συμφωνία της Skhirat αφενός ποτέ δεν ακυρώθηκε επίσημα, αφετέρου όλες οι υπογράφουσες πλευρές την συμφωνία (και το Λιβυκό Κοινοβούλιο) δεσμεύθηκαν ότι αποδέχονται την νέα ρύθμιση, για να πάνε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 σε εκλογές.

Η θέση μου από τότε ήταν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πάνε σε εκλογές μέσα στο 2021, αφού τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι προσωπικοί ανταγωνισμοί δεν θα ευνοούσαν μία τέτοια εξέλιξη, πόσο μάλλον όταν και οι προηγούμενες συμφωνίες, που είχαν υπογραφεί για προσφυγή σε εκλογές εντός συγκεκριμένου χρόνου, παραβιάσθηκαν κατά πολύ (για έτη) από τον πρώην πρόεδρο Σαράτζ.

Και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που πυροδότησε και την εμφύλια σύγκρουση.

Σήμερα οι ανταγωνισμοί συνεχίζονται, σε αυτούς έχουν εμπλακεί και τοπικά δικαστήρια ελεγχόμενα από διαφορετικά σώματα, τα οποία απορρίπτουν υποψήφιους για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους.

Μάλιστα το μόνιμο στρατοδικείο στη Μισράτα καταδίκασε ερήμην σε θάνατο την 27/11/21 τον Χαλίφα Χαφτάρ για τον βομβαρδισμό του Κολεγίου Αεράμυνας της Μισράτα το 2019 (κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών του εμφύλιου πολέμου)  και τον θάνατο ενός στρατιώτη του Λιβυκού Στρατού μετά από επιθέσεις στρατιωτικού αεροπλάνου υπό τη διοίκηση των δυνάμεων του Χαφτάρ.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο ελεγχόμενο είναι το διοικητικό σύστημα στην Λιβύη, το οποίο εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς και υποψήφιους, γεγονός που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την προσφυγή σε τίμιες εκλογές όπως έχει συμφωνηθεί.

Ήδη οι εκλογές ακυρώθηκαν δύο φορές και νέα ημερομηνία δόθηκε στο τέλος του Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ευχής έργο είναι να γίνουν, αν και πολλές αμφιβολίες υπάρχουν γι’ αυτό, όσο και για την τιμιότητα με την οποία θα γίνουν.

Και φυσικά η συζήτηση για το Τουρκολυβικό μνημόνιο παίρνει παράταση για ένα ακόμη χρόνο.

Η θέση νου ήταν ότι δεν ήταν δυνατό να ανατραπεί από τους Λίβυους, τουλάχιστον για δύο ακόμη χρόνια. Ακόμη και αν ήθελαν να το ακυρώσουν. Και αυτό εάν οι εκλογές γινόταν στην ώρα τους. Τώρα παίρνει μεγαλύτερη παράταση.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας