ΠΑΜΕ ΑΠ΄ΤΗΝ ΑΡΧΗ, του Σταύρου Μ. Θεοδωράκη

0

Η κρίση που θα προκαλέσει η πανδημία θα είναι δυσβάσταχτη μας προειδοποίησε ο κος Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και τον χαρακτήρισε ως αισιόδοξο η Αντιπολίτευση.

Έτσι η Χώρα ακόμα αδύναμη από την δεκάχρονη κρίση, θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και τις αλήθειες της, αυτές που αρνήθηκε να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει, τις αλήθειες που χρόνια τώρα το πολιτικό προσωπικό και όλοι εμείς αντιπολιτευθήκαμε, τις αλήθειες που μας εκδικήθηκαν και θα το κάνουν ξανά.
Την κύρια ευθύνη γι’ αυτό, την έχει το πολιτικό σύστημα, να το δεχτώ.
Έχουμε όμως ευθύνη και όλοι εμείς, με τις επιλογές μας.

Αναλογεί και σε μας ευθύνη για όσα θα συμβούν στη Χώρα.

Πρέπει να την αναλάβουμε.

Όσοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να υπάρχει κοινωνικό κράτος, χρειάζεται να αποδεχτούμε πιά χωρίς περιστροφές πως αυτό απαιτεί δαπάνες του κράτους … οι δαπάνες προϋποθέτουν έσοδα … τα έσοδα προϋποθέτουν φόρους … οι φόροι προϋποθέτουν κέρδη … τα κέρδη προϋποθέτουν ανάπτυξη … η ανάπτυξη προϋποθέτει ανεμπόδιστη επιχειρηματικότητα … η ανεμπόδιστη επιχειρηματικότητα προϋποθέτει κράτος που λειτουργεί, που εφαρμόζονται οι νόμοι, που λειτουργούν οι θεσμοί.

Ευνομούμενη πολιτεία χρειάζεται η ανάπτυξη.

Όσοι επιλέγουμε την Ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας πρέπει να αναγνωρίσουμε επιτέλους χωρίς υπεκφυγές, πως η συμμετοχή μας στο ποιο σπουδαίο εγχείρημα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας κινδυνεύει όχι μόνο από αυτούς που την αντιστρατεύονται.
Οι «ναι μεν αλλά» συμπεριφορές την ναρκοθετούν, πρέπει να την προστατέψουμε.
Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει δικαιώματα και επισύρει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις όμως που έχουμε αναλάβει είναι ανάλογες με αυτές που όλοι οι συμμετέχοντες έχουν αναλάβει και πρέπει όλοι να τις τηρούμε.
Οι δεύτεροι ρόλοι σε αυτό το εγχείρημα δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα.
Η διαχρονική τακτική των κυβερνήσεων μας να πιστώνουν στις δικές τους ενέργειες ό,τι καλό γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συχνά να χρεώνουν σε αυτήν τις δικές τους αστοχίες, είναι ακατανόητη αν όχι επικίνδυνη. Η τακτική αυτή αυξάνει τον Ευρωσκεπτικισμό και αυτό κόβει το κλαδί που καθόμαστε.

Η απάντησή μας στα προβλήματα της Ευρώπης είναι περισσότερη Ευρώπη.

Όσοι υποστηρίζουμε τη διαγενεακή δικαιοσύνη πρέπει να στηρίξουμε τις πολιτικές που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Πολιτικές που θα αξιοποιούν κάθε παράθυρο ευκαιρίας, όπως οι ρυθμίσεις για το χρέος, προς όφελος αναπτυξιακών παρεμβάσεων μακράς πνοής, τα οφέλη των οποίων θα καρπωθούν οι επόμενες γενιές, αυτές δηλαδή που ορίσαμε να πληρώσουν τα χρέη μας.

Εμείς χτίζουμε τη χώρα που θα ζήσουν τα παιδιά μας.

Χρειάζεται όλοι εμείς, από όποια θέση ευθύνης αλλά και ως απλοί πολίτες, να αντιπαλέψουμε πολιτικές και πρακτικές που αναπαράγουν και υπηρετούν τις παθογένειες που χρόνια τώρα μαστίζουν τον δημόσιο βίο.
Την εμπορευματοποίηση των σχέσεων της εξουσίας με τον πολίτη, την εκδοχή του πολίτη ως πελάτη συναλλασσόμενου με την εξουσία. Αυτό που στο δημόσιο διάλογο αποκαλούμε πελατειακό κράτος.
Την αθέμιτη επιβολή των απόψεών του κόμματος στην δραστηριότητα του κράτους. Αυτό που στον δημόσιο διάλογο αποκαλούμε κομματικό κράτος.

Χρειάζεται να ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική αισθητική και να αλλάξει ο κώδικας επικοινωνίας των πολιτικών με τους πολίτες.

Η Χώρα διαθέτει τις προϋποθέσεις να αντιμετωπίσει τα δύσκολα που έρχονται και να οδηγηθεί σε καλύτερες μέρες. Έχει τις προϋποθέσεις να γίνει μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Για να συμβούν όμως αυτά πρέπει πολίτες και πολιτικό σύστημα να την αγαπήσουμε ξανά, να ιδρώσουμε, να εργαστούμε τίμια και σκληρά, με αξιοπρέπεια που πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν μας περίσσεψε τα τελευταία χρόνια.

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που απαιτούν κόπους και θυσίες μέχρι να έρθει το γενικό καλό, αλλά αν κάτι έχουν αποδείξει οι περιστάσεις που βιώνουμε είναι πως όταν η Κυβέρνηση θέλει τότε το κράτος μπορεί, οι πολίτες πειθαρχούν και η Χώρα πετυχαίνει στόχους.

γράφει ο Σταύρος Θεοδωράκης,Πολιτικός Μηχανικός

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας