ΠΕΡΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ, του Χρήστου Φωτιάδη

0

Για όποιους λόγους και αν έγινε, η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία ήταν και υψηλού ρίσκου, αλλά και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι η αλήθεια, ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που την προκάλεσαν. Οι παγκόσμιες αντιδράσεις υπήρξαν πολύ διαφορετικές, ανάλογα με την γεωγραφική ενότητα στην οποία ανήκαν οι διάφορες χώρες του κόσμου. Στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, περιοχές που έχουν ζήσει αμέτρητες στρατιωτικές επεμβάσεις, η αντίδραση ήταν ψύχραιμη. Στη «συλλογική Δύση» ισοδυναμούν με μαζική υστερία, ενδεδυμένη τον μανδύα του «ανθρωπισμού»… Είναι, άραγε, η ρωσική επέμβαση η μοναδική παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη σύγχρονη ιστορία, και ειδικότερα στη μετασοβιετική;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τουλάχιστον 251 στρατιωτικές επεμβάσεις μεταξύ 1991 και 2022, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, ενός αμερικανικού κυβερνητικού θεσμού που συγκεντρώνει πολύτιμες πληροφορίες. Η έκθεση τεκμηριώνει άλλες 218 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μεταξύ 1798 και 1990. Αυτό σημαίνει συνολικά 469 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ από το 1798 που έχουν αναγνωριστεί από το Κογκρέσο!

Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύθηκαν στις 8 Μαρτίου 2022 από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου (CRS), σε ένα έγγραφο με τίτλο «Περιπτώσεις χρήσης των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό, 1798-2022». Ο κατάλογος των χωρών που στοχεύουν ο στρατός των ΗΠΑ περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειονότητα των εθνών στη Γη και σχεδόν κάθε χώρας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, και το μεγαλύτερο μέρος της αφρικανικής ηπείρου!

Η έκθεση δείχνει ότι, από το τέλος του πρώτου Ψυχρού Πολέμου το 1991, τη στιγμή της μονοπολικής ηγεμονίας των ΗΠΑ, ο αριθμός των στρατιωτικών επεμβάσεων της Ουάσιγκτον στο εξωτερικό, αυξήθηκε σημαντικά. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι συντηρητικές εκτιμήσεις, επειδή δεν περιλαμβάνουν ειδικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, μυστικές ενέργειες ή εγχώριες αναπτύξεις.

Η έκθεση CRS διευκρίνισε: «Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει μυστικές ενέργειες ή πολυάριθμα περιστατικά, στα οποία οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν σταθμεύσει στο εξωτερικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε δυνάμεις κατοχής ή για συμμετοχή σε οργανισμούς αμοιβαίας ασφάλειας, σε συμφωνίες για βάσεις ή συνήθεις στρατιωτικές επιχειρήσεις βοήθειας ή εκπαίδευσης».

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ εναντίον των αυτόχθονων πληθυσμών, όταν αυτοί εκκαθαρίστηκαν συστηματικά στη βίαιη διαδικασία της εποίκησης-αποικιακής επέκτασης προς τα δυτικά. Η CRS αναγνώρισε ότι παρέλειψε τη «συνεχή χρήση των στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ στην εξερεύνηση, την εγκατάσταση και την ειρήνευση του δυτικού τμήματος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Παρέμβασης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών του Πανεπιστημίου Tufts έχει τεκμηριώσει ακόμη περισσότερες επεμβάσεις στο εξωτερικό: «Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει περισσότερες από 500 διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις από το 1776, με σχεδόν το 60% να έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ 1950 και 2017», αναφέρεται στο πρόγραμμα. «Επιπλέον, πάνω από το ένα τρίτο αυτών των αποστολών έγιναν μετά το 1999».

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας