Πίσω στα βασικά, άρθρο του Σταύρου Μ. Θεοδωράκη

0

Λίγα χρόνια πριν δεν ήταν παρά ανησυχία αυτών που μπορούν και βλέπουν όσα έρχονται …

Σήμερα τα βιώνουμε …

Αρκεί στην γειτονιά  μας να γυρίσουμε τη σκέψη μας … ο κόσμος μας πάει πίσω, δεν είναι μόνο οι πολεμικές συρράξεις, οι εμφύλιες συγκρούσεις.

Είναι η ρητορική του μίσους, οι δημόσιες επιθέσεις για το θρήσκευμα, την αναπηρία, το χρώμα του δέρματος, τις σεξουαλικές προτιμήσεις.

Είναι η βία που χαρακτηρίζει την καθημερινότητά μας.

Είναι η κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της παραπληροφόρησης στον πολιτικό και δημόσιο διάλογο.

Είναι που το κράτος δικαίου απειλείται.

Δύσκολα τα πράγματα … πίσω στα βασικά λοιπόν … στο μακρινό 1948 λίγο μετά  τη λήξη του πολέμου των 60 εκατομμυρίων χαμένων ζωών…

Τότε που οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών διακηρύξαμε την πίστη μας στα θεμελιώδη δικαιώματα του ατόμου, στην αξιοπρέπεια και την αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην ισότητα δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών και δηλώσαμε πως είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε την κοινωνική πρόοδο και καλύτερες συνθήκες ζωής στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ελευθερίας.

Που συμφωνήσαμε πως θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο, αποτελεί η αναγνώριση της σύμφυτης αξιοπρέπειας του ατόμου και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων όλων των μελών της ανθρώπινης οικογένειας.

Τότε που αναγνωρίσαμε πως η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου μας οδήγησε σε πράξεις βαρβαρότητας και διακηρύξαμε ως την πιο υψηλή επιδίωξή μας την προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν την ελευθερία του λόγου και της πίστης, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα.

Που θεωρήσαμε ως θεμελιώδους σημασίας να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από ένα καθεστώς δικαίου, ώστε το άτομο να μην αναγκάζεται να προσφεύγει, ως έσχατο καταφύγιο, στην εξέγερση κατά της τυραννίας και της καταπίεσης.

Τότε που στη Γενική Συνέλευση Κρατών του ΟΗΕ συμφωνήσαμε το θεμελιώδες κείμενο που οφείλουμε να διέπει τις ζωές μας, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τότε που η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ανακηρύχθηκε ως το κοινό ιδανικό στο οποίο πρέπει να κατατείνουν όλοι οι λαοί και όλα τα έθνη και πως για τον σκοπό αυτό κάθε άτομο και κάθε όργανο της κοινωνίας οφείλει, με τη διακήρυξη αυτή διαρκώς στη σκέψη, να προσπαθεί να αναπτύξει, με τη διδασκαλία και την παιδεία, τον σεβασμό αυτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και με προοδευτικά μέτρα, εθνικά και διεθνή, να εξασφαλίσει την παγκόσμια και αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Πίσω στο μακρινό 1948 λοιπόν … για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

(*) Ο Σταύρος Μ. Θεοδωράκης είναι Πολιτικός

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε όλα τα άρθρα της Διακήρυξης

Μηχανικόςhttps://sway.office.com/NCrYcRAO8OR6eAtt?ref=Link

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας