Προετοιμασία για γονεϊκότητα…μαζί με την ΜΑΙΑ

0

Γράφουν οι Μαίες, Στεργίου-Καψάλη Αικατερίνη Βασιλική και η Έλενα Ανίσα Μπράχο

Η εγκυμοσύνη αναμφίβολα αποτελεί μια μοναδική περίοδο στην ζωή του ζευγαριού. Ωστόσο, ιδιαίτερα οι νέοι γονείς μπροστά σε αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία αναζητούν περισσότερο από ποτέ κάποιον να γίνει «ο οδηγός» τους στο μονοπάτι της γονεϊκότητας, που τόσο πολύ λαχταρούν να περπατήσουν. Η μαία μέσω των μαθημάτων προετοιμασίας για γονεϊκότητα μπορεί να γίνει αυτή «ο οδηγός».

Μαζί με την μαία οι υποψήφιοι γονείς μπορούν να μοιραστούν τα άγχη και τις ανησυχίες τους και γενικότερα τα συναισθήματα τους και να εκφράσουν οποιαδήποτε απορία τους.

Τα μαθήματα αυτά είναι ιδανικό να ξεκινούν από την αρχή της κύησης καθώς έτσι, υπάρχει και ο κατάλληλος χρόνος για να αναλυθεί κάθε πτυχή των θεμάτων που αφορά τους νέους γονείς. Μέσα από τα μαθήματα η έγκυος προετοιμάζεται για να προλαμβάνει τις δυσκολίες από τις ψυχικές και τις φυσικές μεταβολές της κύησης. Επιπλέον, ενημερώνεται για τις εξετάσεις που θα πρέπει να γίνουν κατά την διάρκεια της κύησης και για την αξία τους. Ακόμη, δίνονται συμβουλές για τη σωστή διατροφή, για την άσκηση και την εργασία, καθώς επιλύονται όλες οι απορίες που μπορεί να προκύψουν από την εγκυμονούσα. Όσον αφορά τον τοκετό σκοπός των μαθημάτων είναι να γνωρίσουν οι γονείς τα είδη τοκετού, τις μεθόδους ανακούφισης από τον πόνο, τις ανάγκες που θα προκύψουν, τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που έχουν στο πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον τοκετό. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τόσο θεωρητικό, όσο και πρακτικό μέρος. Σε πρακτικό επίπεδο οι έγκυες ενδυναμώνουν και προετοιμάζουν το σώμα τους με ασκήσεις, χαλαρώνουν με ασκήσεις αναπνοών, εξασκούνται στην φροντίδα του μωρού και μαθαίνουν τις στάσεις θηλασμού και τα οφέλη του.

Επιπλέον, τα μαθήματα ψυχοσωματικής ετοιμασίας για τη μητρότητα συμβάλλουν στην ένταξη του πατέρα στην εγκυμοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό τόσο για την μητέρα, να έχει τον άντρα της κοντά, όσο και για τον πατέρα να παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά, καθώς θα τον καθοδηγήσουν κατάλληλα, ώστε και εκείνος να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο. Η συμμετοχή των ανδρών στα προγράμματα αυτά οδηγεί σε μια ευρύτερη κατανόηση της περιόδου της μετάβασης στην πατρότητα, αισθάνονται περισσότερο ήρεμοι και έτοιμοι για τον τοκετό και με αίσθημα αυτοπεποίθησης για το νέο τους ρόλο. Οι άντρες μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, τις αμφιβολίες τους, τους φόβους τους, τις ανάγκες του και τις προσδοκίες τους. Ενημερώνονται για την κύηση, τον τοκετό και προετοιμάζονται για να συμμετέχουν στην υποστήριξη των γυναικών τους στο τοκετό και στην περιποίηση των νεογνών.

Συμπερασματικά, οι γονείς προετοιμάζονται κατάλληλα ώστε να διαχειρίζονται οτιδήποτε προκύψει στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό και στην λοχεία. Μαζί με την μαία οι υποψήφιοι γονείς μπορούν να μοιραστούν τα άγχη και τις ανησυχίες τους και γενικότερα τα συναισθήματα τους και να εκφράσουν οποιαδήποτε απορία τους. Έτσι, προετοιμάζονται κατάλληλα για να αναλάβουν τον ρόλο τους ως γονείς.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας