Προς ένα «smart», ευρωπαϊκό Μαρούσι; – της Άννας Ζαχαριάδου

0
  • ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΑΝΝΑ
    Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
    Αμαρουσίου με τον συνδυασμό
    “ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ “ του Θ.Αμπατζόγλου

Προς ένα «smart», ευρωπαϊκό Μαρούσι;

Σε μία τεχνολογική πραγματικότητα που εξελίσσεται διαρκώς, καθώς και σε ένα περιβάλλον το οποίο λαμβάνει τις επιρροές του από τον ευρωπαϊκό χώρο, η έννοια του «smart city» ή αλλιώς της «έξυπνης πόλης» αποκτά όλο και περισσότερη δημοτικότητα. Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε «έξυπνη πόλη»;

Πρόκειται για τη χρήση τεχνολογιών και την ένταξη νέων μεθόδων ανάπτυξης κατά την επίτευξη του στόχου βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, τόσο στη μετακίνηση και δραστηριοποίησή του μέσα στην πόλη, όσο και στη διάδραση με τη δημοτική αρχή και τη συνδιαμόρφωση πολιτικής. Πιο πρακτικά, η «έξυπνη πόλη» αναφερόμενη σε δύο βασικούς πυλώνες, στοχεύει αφενός να συνδέσει τον πολίτη με τα δρώμενα, τα συμβάντα και τα προβλήματά της δίνοντάς του τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα ή εφαρμογή, – στην οποία θα μπορεί να αξιολογεί, να εκφράζει τα παράπονα, την κριτική και την επιδοκιμασία του προς την πρόοδο των έργων της δημοτικής αρχής, αλλά και να ενημερώνει ο ίδιος του ιθύνοντες για τυχόν αστοχίες και παθογένειες της περιοχής του. Αφετέρου, η έννοια του «smart city» στοχεύει στη βελτίωση και διευκόλυνση της ίδιας της καθημερινότητάς του, ενσωματώνοντας πολιτικές φιλικές προς τη δημόσια υγεία, τη μετακίνηση, το περιβάλλον. Εδώ, μιλάμε για ελεγχόμενη στάθμευση, «eco-friendly» μεταφορικά μέσα, νέες τεχνικές ανακύκλωσης κλπ. Γίνεται, δηλαδή, μια μετάβαση προς μία εντελώς προοδευτική αναπτυξιακή προσέγγιση.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου – και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά εργαλεία – οφείλει το Μαρούσι να στραφεί προς την εξωστρέφεια, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητές του. Στο Μαρούσι του «αύριο» υπάρχει τεράστιο περιθώριο για περαιτέρω αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ανάπτυξη σχέσεων με πόλεις του εξωτερικού. Μέσα από την κατάρτιση, το πάθος, αλλά και την εμπειρία μου από τις διεθνείς σχέσεις, οραματίζομαι ένα Μαρούσι πηγή ιδεών και παραδειγματισμού για όμορες πόλεις του εξωτερικού, αλλά και ένα Μαρούσι άξιο συνομιλητή, πρόθυμο και έτοιμο να εμπνεύσει και να εμπνευστεί, να ανταλλάξει ιδέες, να εισάγει και να εξάγει προτάσεις. Με γνώμονα τις ήδη διαμορφωμένες αδελφοποιήσεις του δήμου μας, στόχος μου είναι να ακουστεί η πόλη μας ακόμα περισσότερο και να είναι αυτή που δε θα αφήσει ούτε ένα cent του ευρώ να πάει χαμένο: αναπλάσεις, φιλικές προς το περιβάλλον και την καθημερινότητα πολιτικές και τεχνολογικές λύσεις, οφείλουν να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, από κοινού με πολιτισμική συνεργασία και ανάπτυξη τομέων όπως η προστασία των αδεσπότων.

Είναι, όμως, όλα αυτά εφικτά; Η απάντηση και λύση, βρίσκεται για ακόμα μια φορά στην κατάρτιση και το πάθος της ομάδας που θα αφοσιωθεί στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Δεδομένης της ύψιστης σημασίας των ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων, η σύσταση ειδικευμένης ομάδας για τον αποκλειστικό χειρισμό των σχέσεων με το εξωτερικό, καθίσταται επιβεβλημένη. Και εν κατακλείδι, αν κάποιος λάβει το παράδειγμα του Άμστερνταμ ως μακρινό, τα δικά μας Τρίκαλα, μας δείχνουν ήδη το δρόμο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας