ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ: «ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ», άρθρο του Υποναυάρχου ε.α. Στέλιου Φενέκου

0

 

  1. ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗΣ NAVTEX

Ας δούμε τι ισχύει για την Τουρκική NAVTEX που εξέδωσε για να κάνει ωκεανογραφικές έρευνες στα διεθνή ύδατα στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου Αγίου Ευστρατίου και Σποράδων.

Η έρευνα είναι ωκεανογραφική και δεν γίνεται στην επιφάνεια του βυθού και στο υπέδαφος του. Συνεπώς δεν υπάρχει παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος, ακόμη και αν είχαμε ανακηρύξει ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα. Οι θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες στην στήλη της θάλασσας πάνω από τον βυθό επιτρέπονται εκτός χωρικών υδάτων, ακόμη και αν είχαμε ανακηρύξει ΑΟΖ.

Όμως στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να αιτηθεί αδείας η χώρα είτε το ερευνητικό ίδρυμα που θα τις κάνει από την χώρα που ενασκεί το κυριαρχικό δικαίωμα της ΑΟΖ στις περιοχές της έρευνας. Η Τουρκία δεν το έκανε, ισχυριζόμενη προφανώς ότι δεν έχουμε ανακηρύξει και οριοθετήσει ούτε ΑΟΖ ούτε υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς καμία άδεια δεν χρειάζεται να αιτηθεί από κανένα.

Το γεγονός ότι είναι πλοίο που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό της δεν επηρεάζει τον χειρισμό, αφού όπως είπαμε δεν έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ ώστε να έχουμε το δικαίωμα να μην εκχωρήσουμε την άδεια, λόγω κινδύνου συλλογής στρατιωτικών πληροφοριών σε περιοχή κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η μόνη παράβαση (και όχι παραβίαση-ούτε παρατυπία όπως εξηγώ παρακάτω) που κάνουν είναι ότι την NAVTEX την εξέδωσε Τουρκικός σταθμός που δεν έχει αρμοδιότητα στην συγκεκριμένη περιοχή (Σμύρνης) η οποία αρμοδιότητα ανήκει στον Ελληνικό σταθμό της Λήμνου.

Συνεπώς καλά κάνουμε και εκδίδουμε ρηματική διακοίνωση για την παράβαση αυτή, αλλά όλα τα άλλα περί συνοδείας πολεμικών πλοίων, απειλής βύθισης, δημιουργίας κλίματος ένοπλης αντιπαράθεσης και υψηλής ρητορικής παρέλκουν, και είναι εξόχως εσφαλμένα.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία επίτηδες κάνει αυτήν την ενέργεια, για να δείξει ότι δεν έχουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα για ΑΟΖ στο Αιγαίο, αφού δεν την έχουμε ανακηρύξει, ούτε και οριοθετήσει. Σκοπός της Τουρκίας είναι να επιβεβαιώσει τα τετελεσμένα και να μας εκθέσει διεθνώς για υπερβολικές αντιδράσεις και για δικά μας λάθη.

Και αναφέρομαι σε λάθη, γιατί τόσα χρόνια, όταν κάποιο πανεπιστήμιο είτε χώρα ήθελε να κάνει θαλάσσιες επιστημονικές και ωκεανογραφικές έρευνες στην περιοχή της δικής μας δυνητικής  ΑΟΖ, απαιτούσαμε να υποβάλλει αίτημα έστω και αν δεν την είχαμε ανακηρύξει και οριοθετήσει.

  1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η NAVTEX

Το σύστημα  NAVTEX (NAVigational TEleX)\ είναι μια διεθνής υπηρεσία άμεσης μετάδοσης στα πλοία ναυτιλιακών προειδοποιήσεων, μετεωρολογικών πληροφοριών κατεπείγουσας μορφής, καθώς και πληροφοριών για την ασφάλεια στη θάλασσα (MSI).

Η ίδρυση του NAVTEX έχει συμφωνηθεί από κοινού, από τους Διεθνείς Οργανισμούς ΙΗΟ (Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός με καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ) και ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) και αποτελεί ένα μέρος του Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS), το οποίο αναπτύσσεται μέσα στα πλαίσια του ΙΜΟ.

  1. ΠΑΡΑΒΑΣΗ Η΄ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ;

Και φευ, εφευρέθηκε νέος όρος για να περιγράψει τις Τουρκικές παραβάσεις των ρυθμίσεων Διεθνών Συμβάσεων, όπως ανήκουν στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, με ανώδυνο τρόπο, που να καλύπτει την προσπάθεια υποβάθμισης των αιχμηρών επιθετικών ενεργειών της αλλά και για να υποβαθμίσει εννοιολογικά την πράξη:

  • “ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ”!

Έτσι ονομάσθηκε η καταστρατήγηση από την Τουρκία με τις NAVTEX,  των ρυθμίσεων της επικυρωμένης και ισχύουσας Διεθνούς Συμβάσεως SOLAS, βάσει την οποίας δημιουργήθηκε το Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) και εξειδικεύτηκε με την επικυρωμένη πράξη της “IMO Sub-Committee on Radio Communications – 31st session – COM/31/5/4//13 Mar 1986 and IMO MSC 54 – COM/circ. 99//8 May 1987”.

Όμως δεν είναι παρατυπία, είναι εσφαλμένη η χρήση του όρου αυτού  και δεν υπάρχει λόγος για υποβάθμιση της Τουρκικής πράξης!

  • ΠΑΡΑΒΑΣΗ

Είναι παράβαση των επικυρωμένων και ισχυουσών Διεθνών Συμβάσεων,  όπως προβλέπονται από την “Σύμβαση της Βιέννης για τις Διεθνείς Συνθήκες”, οι οποίες εντάσσονται στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, και εξαιρετικά επικίνδυνη μάλιστα, αφού αφορά την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα.

  1. ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία συνεχίζει μεθοδικά τις ενέργειές της όπως τις έχει σχεδιάσει στην στρατηγική των τετελεσμένων, προκειμένου πριν συνεχιστούν οι διερευνητικές να έχει επιβάλλει de facto ανοιγμένη όλη την βεντάλια των θεμάτων κι ας λέμε εμείς μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (η κυβέρνηση λέει ότι οι διερευνητικές είναι άτυπες επί τη διαδικασίας και όχι επί της ουσίας- έτσι πρέπει να είναι, αλλά φοβάμαι ότι έχουμε διολισθήσει κι εκεί). Βέβαια κι εδώ έχουμε διγλωσσία αφού ο πρωθυπουργός έχει διευρύνει τα θέματα και μιλάει για θαλάσσιες ζώνες.

Ιδιαίτερα δε η έξοδος του Τσεσμέ είναι εξαιρετικά μελετημένη από την Τουρκία αφού ανοίγει  ζητήματα που είχαμε αρνηθεί ότι εξακολουθούν να ισχύουν (πρωτόκολλο Βέρνης) και αναδεικνύουν τις αντιφάσεις, τις ολιγωρίες και την ασυνέχεια της πολιτικής μας στα ζητήματα θαλασσίων ζωνών.

  1. ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Η Τουρκία εξυπηρετείται από τις διερευνητικές, αφού αφενός μας πιέζει για όλα τα θέματα, αφετέρου εμφανίζεται διαλλακτική διεθνώς.

Οι διερευνητικές είναι και το πρόσχημά της για να παγώσει τις εξελίξεις στην ΕΕ με την βοήθεια της Γερμανίας φυσικά.

Οι διερευνητικές είναι το πρόσχημα και των άσπονδων φίλων μας, αφού φοβούνται ότι η Τουρκία θα ξαναρχίσει να πιέζει τους μετανάστες να έλθουν στην Ευρώπη, και δεν θέλουν να προκαλέσουν τον κίνδυνο αυτό αυτήν την περίοδο, θέλουν να ξεφορτωθούν το ζήτημα και την ανάγκη λήψης μέτρων,  και προτιμούν να μην ασχοληθούν με ένα δυσεπίλυτο θέμα, το οποίο είναι καλύτερα γι αυτούς να αντιμετωπίζεται ως διμερές (και δεν θα ήθελαν να σταματήσουν οι διερευνητικές).

Επίσης οι Τούρκοι  βλέπουν ως συγκοινωνούντα δοχεία τις διερευνητικές με τις επικείμενες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ και τις συζητήσεις της με την ΕΕ (εφόσον είναι εν εξελίξει οι διερευνητικές, μπορεί ταυτόχρονα να συζητάει με τους Ευρωπαίους όλα τα άλλα θέματα της αλα καρτ-τελωνειακής ένωσης-χρηματοδοτήσεων-βίζας κλπ).

Δεν θα ήθελε συνεπώς η Τουρκία να σταματήσουν οι διερευνητικές, αλλά να συνεχιστούν έστω και αργά, έχοντας ανοιχτή την βεντάλια όλων των θεμάτων που θέλει να επιβάλλει και έχοντας κάνει κοινωνούς όλους τους διαμεσολαβητές  και δρώντες (άμεσα και έμμεσα) στις συζητήσεις.

Και εάν αντιδράσουμε και διακόψουμε τις διερευνητικές να μπορεί να κατηγορήσει εμάς για αδιαλλαξία.

Ταυτόχρονα όσα θα έχει προβάλλει δράσεις της ως τετελεσμένα και θα αποτελούν έκτοτε την βάση των διεκδικήσεων της.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας