ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ (ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ), Υπό Αρτέμιδος Μέγα

0

Κι αφού γράψαμε για τους Μαρκίδες Πούλιους, τους συνεργάτες του Ρήγα, ας πούμε ολίγα για τη ζωή του επιφανούς πατριώτη κι Εθνεγέρτη. Ο Ρήγας γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Μαγνησίας το 1757 και δολοφονήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1798 στο Βελιγράδι της Σερβίας. Ο Ρήγας ήταν συγγραφέας, στοχαστής, μέγιστος πατριώτης και θεωρείται πρόδρομος της Επαναστάσεως του 1821.
Τα κείμενά του και τα έργα του είναι:
Το 1790 τυπώνει το έργο του, «Φυσικής Απάνθισμα», και μετά το «Σχολείο Των Ντελικάτων Εραστών».
-Το 1794 ο Ρήγας επισκέπτεται την Τεργέστη κι έρχεται σε επαφή με τους ομογενείς για τους εμψυχώσει και συνεχίζει τη δράση του στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.
-Τον Αύγουστο του 1795 επισκέπτεται τη Βιέννη όπου μυεί στις επαναστατικές ιδέες σπουδαστές και λόγιους ομογενείς, εκδίδει το «Κυριακοδρόμιο» του Νικηφόρου Θεοτόκη. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους εκδίδει το «Επαναστατικό Μανιφέστο», τη «Χάρτα» και το έργο «Ηθικός Τρίπους».
Η «Χάρτα» του Ρήγα είναι ένα τεράστιο έργο που απευθύνεται στους λόγιους εκείνης της εποχής ενώ με το έργο του «ο Θούριος» απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες. Η «Χάρτα» τυπώθηκε το Δεκέμβριο του 1798 σε 3000 αντίτυπα. Είναι τεράστιο έργο, δεν έχουμε τη δυνατότητα να επεκταθούμε. Ήταν τετρασέλιδη ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ και περιελάμβανε τα Δίκαια του ανθρώπου, το Σύνταγμα του Νέου Πολιτεύματος και το Θούριο.
Παραθέτουμε ένα κείμενο της «Χάρτας»:
«Όλοι χωρίς εξαίρεσιν έχουν χρέος να μορφώνονται. Το κράτος έχει υποχρέωσιν να ιδρύει σχολεία εις όλα τα χωριά για τα αρσενικά και τα θηλυκά παιδιά. Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή δια της οποίας δημιουργούνται ελεύθερα έθνη. Να εξηγούνται οι δράσεις των προγόνων και στις μεγάλες πόλεις να διδάσκεται η Γαλλική και ιδιαιτέρως η Ελληνική γλώσσα».
Θα αρκεσθούμε να γράφουμε το έργο του:
Ο Θούριος
Ως πότε παλικάρια θα ζούμε στα στενά
μονάχοι σαν λιοντάρια στις ράχες στα βουνά
Σπηλιές να κατοικούμε να βλέπουμε κλαδιά
Να φεύγουμε από τον κόσμο για την πικρή σκλαβιά.
Κάλιο μιας ώρας ελεύθερη ζωή
παρά σαράντα χρόνους σκλαβιά και φυλακή.
Να χάνουμε αδέρφια, πατρίδα και γονείς
του τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς.
Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή
Παρά σαράντα χρόνους σκλαβιά και φυλακή.
(Σημ.: το ποίημα μελοποιήθηκε από το μουσικό και συνθέτη Χρήστο Λεοντή)

Χρέος μας να αναφερόμαστε στους προγόνους μας.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας