«ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΟΥ ΦΡΟΙΝΤ»!, άρθρο του Χρήστου Φωτιάδη

0

Χάνονται από κοντά μας οι αληθινά αξιόλογοι άνθρωποι, και δυστυχώς δεν αναπληρώνονται…

Ένας απ’ αυτούς ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, από τους πιο γνωστούς ψυχιάτρους-ψυχαναλυτές της χώρας μας. Ο πατέρας του δεν έκατσε να περιμένει τα βαγόνια του θανάτου μαζί με τους άλλους Εβραίους, αλλά επέλεξε να πολεμήσει με τον ΕΛΑΣ κατά των ναζί. Αριστούχος σε όλη την εκπαιδευτική του πορεία, σε Ελλάδα, Αυστρία και Βρετανία, γύρισε πίσω αποφασισμένος να βάλει την ψυχοθεραπεία σε όσο γίνεται πιο πολλά σπίτια που την είχαν ανάγκη. Πρωτοπόρος στην ατομική ψυχανάλυση και στη θεραπεία της οικογένειας, έλεγε με χιούμορ ότι είναι… συγγενής του Φρόιντ!

Διερευνούσε τις ψυχές των ανθρώπων, δίνοντας «έμφαση στις παιδικές ηλικίες, που διαμορφώνουν το σενάριο της ζωής μας, κυρίως ο πρώτος χρόνος κι έπειτα τα επόμενα τέσσερα ή πέντε έτη. Ο βασικός χαρακτήρας, ο τρόπος που αγαπάμε, οι ανάγκες, οι ερωτικές επιθυμίες, διαμορφώνονται μέχρι τα πέντε μας χρόνια»! Ο υπέρτιτλος στις απόψεις του ήταν η γνωστή απάντηση του Φρόιντ για το νόημα της ζωής: «Να αγαπάς και να εργάζεσαι»!

Ο Ματθαίος έλεγε πάνω σ’ αυτό: «Αν ξέραμε το νόημα της ζωής, δεν θα χρειαζόμασταν τη λογοτεχνία και την τέχνη γενικά. Διαβάζεις ένα καλό μυθιστόρημα και νιώθεις σα να βρίσκεσαι ξανά στην αγκαλιά της μάνας σου! Αυτό κάνει η τέχνη»!

Λίγο πριν πεθάνει, ξεκαθάρισε ότι: «Δεν έχω λύσει ένα βασικό πρόβλημα, δεν θέλω να πεθάνω! Φοβάμαι τον θάνατο όπως όλοι, αλλά σιγά σιγά συμβιβάζομαι με το φυσικό τέλος. Αυτό που μπορεί να γλυκάνει το πικρό χάπι είναι να έχει ζήσει κανείς μια γλυκιά ζωή, να έχει κάνει αυτά που θέλει και να δει τα παιδιά του καλούς ανθρώπους. Μόνον έτσι μπορούμε να φύγουμε πιο ήρεμα»!

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας