«Συναυλία Νέων Μουσικών της Κίνας και της Ελλάδας για τη Γιορτή της Άνοιξης» του Χρήστου Φωτιάδη

0

«Συναυλία Νέων Μουσικών της Κίνας και της Ελλάδας για τη Γιορτή της Άνοιξης»

Μια αξέχαστη βραδιά πολιτισμού!

 Λίγες μέρες πριν από την κινέζικη Πρωτοχρονιά για το Νέο Έτος του Λαγού, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία μια ελληνοκινεζική εκδήλωση. Το Αθμόνιον Βήμα ήταν φυσικά εκεί, μοναδικός εκπρόσωπος των βορείων προαστίων!

Στις 14 Ιανουαρίου, το Ωδείο Αθηνών, ένα μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με ιστορία άνω των εκατόν πενήντα ετών, υποδέχτηκε δεκαπέντε καταξιωμένους νέους μουσικούς από την Κίνα και την Ελλάδα. Μέσα από την ερμηνεία γνωστών παραδοσιακών και σύγχρονων έργων και την «μουσική γλώσσα δίχως σύνορα», οι καλλιτέχνες έστειλαν τις ευχές τους για τη σινοελληνική φιλία. Η συναυλία κέρδισε το θερμό χειροκρότημα από περισσότερους από εξακόσιους θεατές, συμβάλλοντας σημαντικά στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων παγκόσμιας εμβέλειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας με τίτλο «Χαρούμενη Κινέζικη Πρωτοχρονιά» και του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας με τίτλο «Θερμή Υποδοχή της Γιορτής της Άνοιξης», και συνδιοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα, το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου του Πεκίνου, το Κέντρο Εξωτερικών Πολιτιστικών Ανταλλαγών του Πεκίνου, το Ωδείο Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ένωση Επενδυτών Κίνας – Ελλάδας, υπό την αιγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και της China Sichuan Yibin Wuliangye Spirit Group Co.

Ο Πρέσβης της Κίνας Σιάο Τζουντσένγκ δήλωσε ότι καθώς ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε την κινέζικη Πρωτοχρονιά, νέοι μουσικοί από Κίνα και Ελλάδα έχτισαν με τις μελωδίες τους μια γέφυρα πολιτιστικών ανταλλαγών που ενώνει τις χώρες μας και αναδεικνύει την ομορφιά των αρχαίων πολιτισμών μας και τα σπουδαία επιτεύγματα της αμοιβαίας μάθησης. Εξέφρασε την ευχή η σημερινή συναυλία να αποτελέσει εφαλτήριο για να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για ανταλλαγές και κανάλια συνεργασίας μεταξύ των μουσικών συνόλων και των νέων φίλων της μουσικής των χωρών μας, ώστε οι τελευταίοι να ενισχύσουν τη μεταξύ τους φιλία και κατανόηση, προωθώντας περαιτέρω τη συνεργασία μας. Τέλος, εκ μέρους της Πρεσβείας, απηύθυνε ευχές σε όλους για το νέο έτος.

Όλοι οι Κινέζοι καλλιτέχνες της εκδήλωσης διαμένουν στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκαν με υψηλού επιπέδου επαγγελματικές καλλιτεχνικές ομάδες και ιδρύματα της Ελλάδας όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Ωδείο Αθηνών. Οι νέοι μουσικοί των χωρών μας παρουσίασαν στο κοινό έργα για παραδοσιακά κινέζικα και ελληνικά μουσικά όργανα όπως το κινέζικο σαντούρι (guzheng) και το μπουζούκι.

Ο κορυφαίος πιανίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Τίτος Γουβέλης δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά του να συνεργαστεί με μουσικούς του κινέζικου σαντουριού, και ότι η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς. Εύχεται η συναυλία αυτή να αποτελέσει αφετηρία για περαιτέρω αντίστοιχες συνεργασίες. H Τζίαο Τζιέ, μουσικός που παίζει συνθεσάιζερ και που ταξίδεψε στην Ελλάδα για τη συναυλία, εξέφρασε τη χαρά της που με τον τρόπο αυτό προσέθεσε μία «κινέζικη νότα» στις σινοελληνικές πολιτιστικές ανταλλαγές και στο «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας».

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με μια εκτεταμένη συνέντευξή μου στο μεγαλύτερο κανάλι του κόσμου (CCTV). Κρίμα που θα την παρακολουθήσουν εκατομμύρια Κινέζοι, αλλά ούτε ένας Έλληνας!

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας