Συνέντευξη με την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου κα Ελ. Λέκκα-Καλατζάκη 

0

 

 1. Μέσα από την πολυετή θητεία σας στον τομέα της εκπαίδευσης τι πιστεύετε οτι πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα για την παιδεία, τις σχολικές μονάδες και τη νεολαία η νέα Δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου;

Έχω θητεύσει 36 χρόνια στην Μέση Εκπαίδευση εκ των οποίων τα 20 ως Γυμνασιάρχης.

Πράγματι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι πολύ σπουδαίο διότι εκτός από την μάθηση διαπλάθει τον χαρακτήρα των παιδιών, αλλά καλλιεργεί και διαμορφώνει την ψυχή τους. Έχουν περάσει πολλοί μαθητές από τα χέρια μου και εκείνο τελικά που αποκόμισαν είναι εκτός από τις γνώσεις, την αγάπη, την κατανόηση, τον αλληλοσεβασμό. Πρέπει να ομολογήσω ότι η λειτουργία των σχολείων, Δημοτικό και Γυμνάσιο με τη Διοίκηση του κ. Πατούλη είναι υποδειγματική όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά λειτουργούν οι Σχολικές Επιτροπές Α’ βαθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης.

Με τους πόρους των ΚΑΠ, της ηλεκτροδοτήσεως αλλά και επί πλέον με τη βοήθεια της Δημοτικής Αρχής τα χρήματα κατανεμήθηκαν δίκαια και με χρηστή διαχείριση, και επί πλέον αποφόρτισαν τους Διευθυντές των Σχολείων από το μεγάλο βάρος των υποχρεώσεων της Σχολικής Επιτροπής με αποτέλεσμα να επιδίδονται απρόσκοπτα στο έργο τους.

Η καινούργια λοιπόν Δημοτική Αρχή θα πρέπει να συνεχίσει την λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών ως έχουν για την συντήρηση των κτιρίων.

Έγιναν πολλές παρεμβάσεις άμεσα στα σχολεία (προσθήκη αιθουσών). Ωστόσο η κα Ελ. Λέκκα μας τόνισε πως υπαρχει ανάγκη και για καινούργια σχολεία, ήδη έχουν μπει και με ενέργειες της Δ/σης την επόμενη τριετία η κατασκευή 2 καινούργιων σχολείων, όμως αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας που πρέπει να μεριμνήσει και αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία. Συνεχίζοντας την τοποθέτησή της μας τόνισε πως:

Άλλη προτεραιότητα που θα πρέπει να είναι αρωγός ο Δήμος στα σχολεία είναι η ψυχική υγεία των παιδιών. Να μπορεί ο Δήμος άμεσα με το ειδικευμένο προσωπικό μέσω της ψυχικής υποστήριξης να βοηθά τους εκπαιδευτικούς που σε μερικές περιπτώσεις είναι ανήμποροι να ανταπεξέλθουν σε μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Ωστόσο οι Ψυχολόγοι του Δήμου μας και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες ήταν παρούσες όταν μας το ζητούσαν. Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει απαγορευτεί από το ΥΠΕΠΘ. Τέλος η καινούρια Δημοτική Αρχή θα πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό όχι μόνο των παιδιών αλλά και των γονέων και των εκπαιδευτικών.

 1. Γνωρίζουμε ότι είστε ευαισθητοποιημένη και στα ζητήματα της γυναικείας ισότητας. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση 20 χρόνια και είμαι Γ.Γ. του Πανελληνίου Δικτύου εκλεγμένων Γυναικών τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ βαθμού «Η ΑΘΗΝΑ».

Η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλες και όλους καθώς και στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατία. Όμως η ισότητα των φύλων ακόμη δεν αποτελεί πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή. Στην πράξη άνδρες και γυναίκες δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.

Η επίτευξη της ισότητας στην πόλη μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάδειξης των δομών των τοπικών κοινωνιών και ως αρωγός ανάπτυξης του έργου της Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να εφαρμοσθεί η ισότητα των φύλων στην πράξη και να μην μένει στα χαρτιά.

Η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή των τοπικών κοινωνιών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας διασφαλίζοντας βιώσιμες λύσεις σε ζητήματα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα πρέπει λοιπόν να αναδεικνύεται ο ρόλος των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση και να δυναμώσει η παρουσία και η δράση της. Οι γυναίκες έχει αποδειχθεί ότι όταν αναλάβουν θέσεις ευθύνης είναι υπεύθυνες και αποτελεσματικές.

Παράλληλα ανταποκρίνονται ταυτόχρονα στο ρόλο της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης συνδυάζοντάς τα με μεγάλη επιτυχία. Θα πρέπει λοιπόν σήμερα που η χώρα μας το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ να υπάρχει συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή.

Επίσης πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν όχι ισάξια τουλάχιστον στο ποσοστό που τους αναλογεί σε θέσεις ευθύνης. Αυτό δυστυχώς δεν γίνεται πάντα. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών.

Σε μια κοινωνία που γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ανταγωνιστική οι νέες γυναίκες με τον έμφυτο ανθρωπισμό και δυναμισμό που τις διακρίνει, ξεχωρίζουν και θέτουν στόχους για μια κοινωνία βιώσιμη, Ανθρώπινα και Αξιοπρεπή.

Είναι λοιπόν προτεραιότητά μας να αξιοποιήσουμε και να ευνοούμε την γυναικεία επιχειρηματικότητα και να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά, καθώς οι αιρετές κυρίες της πολιτικής δεν υστερούν σε τίποτα από τους συνυποψήφιούς τους για τη θέση που διεκδικούν στην πολιτική.

Πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν στα κοινά και να τους προσφέρουμε αυτό που τους αναλογεί. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ποσόστωση γυναικών στα ψηφοδέλτια αλλά ισόρροπη συμμετοχή των ανδρών και των γυναικών. Συνεπώς πρέπει να ενθαρρυνθεί η συμμετοχικότητα.

Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρω ότι σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε στην νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη του οποίου ήμουν και εγώ επίσημη προσκεκλημένη ως εκπρόσωπος Γ.Γ. του Πανελλήνιου Δικτύου με αξιόλογες προσωπικότητες όπως η Ευρωβουλευτής Ελισσάβετ Βόζενμπεργκ, η Γ.Γ. Ισότητας Φωτεινή Κούβελα, της Δημάρχου Καβάλας κ. Δημ. Τσανάκα και άλλες εκλεκτές προσκεκλημένες αλλά και εκπροσώπων των Δήμων, υπεγράφη η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ισότητας των φύλλων.

 1. Ως Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ η ανταπόκριση των μελών των τμημάτων με τα οποία ασχοληθήκατε ήταν μεγάλη στο πρόσωπό σας. Κάνοντας μια αυτοκριτική τι θετικό πιστεύετε ότι σας ξεχώρισε και τι είναι αυτό που θα κάνατε διαφορετικά;

Έχω περάσει από πολλές θέσεις ευθύνης. Η 3ετής θητεία μου στον ΟΚΟΙΠΑΔΑ με την εμπιστοσύνη του Δημάρχου Γ. Πατούλη στο πρόσωπό μου ήταν κάτι διαφορετικό για μένα. Με άγγιξε ως άνθρωπο, ως γυναίκα και ως μητέρα.

Το κοινωνικό έργο που χάραξε και υλοποίησε η Διοίκηση Πατούλη είναι υποδειγματικό και πρωτοπόρο όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και όλους του Δήμους της χώρας.

Το Μαρούσι αποτελεί πρότυπο στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όλα αυτά λοιπόν είχαν να κάνουν με τον άνθρωπο. Με τα βρέφη-παιδιά, ανθρώπους τρίτης ηλικίας, ανθρώπους ανήμπορους, καταπονημένους, άρρωστους, απροστάτευτους.

Με εργατικότητα, σεμνότητα, υπευθυνότητα και εμπειρία και με την μεγάλη ευαισθησία που με διέπει ως άνθρωπο, ως εκπαιδευτικό και μητέρα, έδωσα μέσα από την ψυχή μου αγάπη, συμπαράσταση, αδιάλειπτο ενδιαφέρον στους συμπολίτες μου και με μεγάλη διακριτικότητα στάθηκα κοντά τους.

Όλες αυτές τις δράσεις όμως τις έκανα και με τη στήριξη του Δ.Σ., της Αντιπροέδρου και γιατρού κας Ιωάννου Αικατερίνης, αλλά και του εκλεκτού γιατρού Πάνου Βραχνού ο οποίος με την Διοικητική του εμπειρία και ικανότητα και την ευαισθησία σε ιατρικά αλλά και Διοικητικά θέματα συνέβαλε με τον καλύτερο τρόπο.

Οι βρεφονηπιακοί μας σταθμοί λειτούργησαν τα βέλτιστα και με την εκπαιδευτική εμπειρία αλλά και της μητέρας τριών παιδιών, ακούραστα κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχίσω το άριστο έργο της Διοίκησης και το οποίο εμπλουτίστηκε με άλλες καινοτόμες δράσεις ώστε οι σταθμοί να λειτουργούν με τις καλλίτερες προϋποθέσεις παρέχοντας στα παιδιά όλα όσα έχουν ανάγκη για την ομαλή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

Επί θητείας μου δόθηκε μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και τον σεβασμό και εκτίμηση στο πρόσωπό τους αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους.

Καθιερώθηκε η φυσική Αγωγή στους Παιδικούς Σταθμούς η Μουσικοθεατρική παιδεία, οι βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις, οι Πολιτιστικές επισκέψεις, φεστιβάλ, επιδείξεις, εκδηλώσεις αλληλεγγύης και προσφοράς κ.α. Δεν έμεινε ποτέ κανένα παιδί Μαρουσιώτικης οικογένειας εκτός παιδικών Σταθμών αλλά ακόμη και παιδιά με ειδικά προβλήματα γίνονταν δεκτά δίνοντας την ειδική υποστήριξη σε συνεργασία με τους γονείς,

Με προσήλωση στις ανάγκες των ανθρώπων που μας μεγάλωσαν, μου δόθηκε η ευκαιρία να συνυπάρξω με πολύ αξιόλογους ανθρώπους του ΚΑΠΗ και να υλοποιήσουμε πολύ σπουδαίες δράσεις.

Επί θητείας μου έγιναν:

 • Το 5ο περιφερειακό ΚΑΠΗ Αγίας Φιλοθέης
 • Το 1ο περιφερειακό ΚΑΠΗ Αναβρύτων – Βορρέ – Νέας Λέσβου
 • Έγιναν πολλές παρεμβάσεις στο Κεντρικό και στα Περιφερειακά ΚΑΠΗ. Παραδόθηκαν στους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας αναβαθμισμένοι χώροι που παρείχαν ακόμη καλλίτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες και δράσεις, δημιουργώντας απασχόληση και ψυχαγωγία.
 • Λειτούργησε θεατρική ομάδα με θέμα «Μια τρελή-τρελή σαραντάρα»
 • Εγκαινιάσθηκε ο συμβουλευτικός σταθμός «Θεραπείας και Παρηγορητικής θεραπείας πόνου» με την ευθύνη της ιατρού αναισθησιολόγου Βραχνού-Αλεξοπούλου Ευνομίας (σύζ. Πάνου Βραχνού) Διευθύντριας Συντονίστριας Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείο Πόνου ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ και Γ.Γ. Θεραπείας Πόνου,
 • Εγκαινιάσθηκε το τμήμα ΜΑΝΑ-ΠΑΙΔΙ στο ΠΕΔΥ Αμαρουσίου
 • Εγκαινιάσθηκε το Φυσικοθεραπευτήριο στις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες προσφέροντας υπηρεσίες στους ανασφάλιστους και άπορους κ.α.
 • Εξυπηρετήθηκαν και βοηθήθηκαν πολλές οικογένειες από το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο-Φαρμακείο, επισιτιστικά προγράμματα- και με τις συνεχείς παρεμβάσεις του Δημάρχου Γ, Πατούλη δίνονταν συνεχώς βοήθεια επιπλέον στους δημότες μας. Εξυπηρετήθηκαν ανήμποροι άνθρωποι με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και την λειτουργία των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Σήμερα οι εκλεγμένοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτός του ότι πρέπει να είμαστε στρατιώτες στα προβλήματα της καθημερινότητας, πάνω απ’ όλα πρέπει να είμαστε άνθρωποι. Να αφουγκραζόμαστε τον ανθρώπινο πόνο, την ανημποριά, τη δυστυχία, και να απλώσουμε το χέρι μας να δώσουμε την ψυχή και να κάνουμε την προσπάθειά μας πράξη. Πρέπει να σκύψουμε σε όλες τις ηλικίες, στα μικρά παιδιά στους νέους μας και τους ηλικιωμένους. Να βγούμε στους δρόμους, να μιλήσουμε, να δώσουμε κουράγιο στους συνανθρώπους μας και να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με σεβασμό και αληθινή αγάπη.

Όλα λοιπόν αυτά πιστεύω ότι τα έδωσα μέσα απ’ την ψυχή μου και είχαν ανταπόκριση στο πρόσωπό μου. Εκτίμησαν την προσπάθειά μου και το ενδιαφέρον μου. Αυτό λοιπόν το οποίο εισέπραξα απλόχερα ήταν αυτό ακριβώς που έδωσα αγάπη και εκτίμηση. Δεν θα έκανα τίποτα το διαφορετικό και πάλι τα ίδια θα έκανα, αν και λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού δεν μου επέτρεψαν να κάνω περισσότερες δράσεις και προγράμματα που είχα στο μυαλό μου.

 1. Με δεδομένο τις πολλές υποψηφιότητες στο Δήμο του Αμαρουσίου και το νέο νόμο της απλής αναλογικής, πως κρίνετε το ενδεχόμενο των συνεργασιών της επόμενης ημέρας για την ανάδειξη μιας Δημοτικής Αρχής;

Εγώ μέσα στην ψυχή μου έχω το Μαρούσι, το Μαρούσι που γεννήθηκα, μεγάλωσα, δραστηριοποιήθηκα και δημιούργησα οικογένεια.

Η Δημοκρατία επιβάλλει καθένας μας να έχει τα πιστεύω του. Όμως από την πολυετή εμπειρία μου στα κοινά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει κανείς να υπακούει σε κόμματα στην Αυτοδιοίκηση. Σε όλους τους συνδυασμούς υπάρχουν έμπειροι. ιΙκανοί και αξιόλογοι άνθρωποι. Μακάρι οι συμπολίτες μας να επιλέξουν αυτό που πιστεύουν -το σωστό-. Ο καθένας πιστεύω ότι κρίνεται από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια του.

Οι δημότες μας θέλουν ήθος-πράξη-αποτελεσματικότητα και συμπαράσταση, όπου υπάρχει ανάγκη.

Πιστεύω ότι σήμερα ότι δίνεις παίρνεις. Οι συμπολίτες μας κρίνουν.

Στις Δημοτικές Εκλογές λοιπόν που έρχονται θα εκλεγούν άνθρωποι πιθανόν διαφορετικών αντιλήψεων και απόψεων και όλοι αυτοί θα πρέπει να συνυπάρξουν και να συναποφασίσουν για σοβαρά θέματα της πόλης μας.

Την επόμενη μέρα λοιπόν, για να διοικηθεί η πόλη μας σωστά, θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές μας ταυτότητες, να ομονοήσουμε και σαν μία γροθιά να ξεκινήσουμε δουλειά την επόμενη ώρα.

Στο Δήμο Αμαρουσίου λοιπόν χρειάζεται να κληθεί ως Δήμαρχος μία προσωπικότητα με εμπειρία Διοικητική και προπάντων να γνωρίζει από Αυτοδιοίκηση. Να γνωρίζει τα προβλήματα της πόλης και άμεσα να μπορεί να δώσει λύσεις, Να μπορεί να μας ενώσει με σεβασμό και μετριοπάθεια, αλλά και δυναμισμό.

Ύστερα λοιπόν από εμπειρία και ώριμη σκέψη, πιστεύω ότι ο μόνος που θα μπορούσε να κληθεί μιας τέτοιας προσπάθειας είναι ο Πάνος Βραχνός, γιατί:

 • Είναι γιατρός κοντά στον άνθρωπο
 • Έχει Διοικητική εμπειρία ως επί χρόνια Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο ΚΑΤ
 • Ανήκει στους «Γιατρούς αγάπης» και χειρουργεί ανιδιοτελώς ανήμπορους ανθρώπους σε ακριτικές περιοχές στα Δωδεκάνησα.
 • Έχει μεγάλη Αυτοδιοικητική εμπειρία
 • Είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με αποδοχή από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο
 • Είναι ανεξάρτητος άνθρωπος απλός, ταπεινός, μετριοπαθής, εξαιρετικός συνάδελφος με ήθος και εντιμότητα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας