ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, άρθρο του Υποναυάρχου ε.α. Στέλιου Φενέκου

0

 

  1. Οι Δηλώσεις των αρχηγών και το «κοινό ανακοινωθέν»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάϊντεν δήλωσε στην σύσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου 2021, ότι το ΝΑΤΟ είναι «κρίσιμης σημασίας» για τα αμερικανικά συμφέροντα. «Το Άρθρο 5 αποτελεί μια ιερή υποχρέωση», είπε όσον αφορά την αρχή της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ. «Θέλω όλη η Ευρώπη να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ».  Επίσης ζήτησε από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν από κοινού «τις νέες προκλήσεις» που θέτουν Κίνα και Ρωσία και να αντισταθούν στον αυταρχισμό και την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας (ως νέο διευρυνόμενο πεδίο ενδιαφέροντος για το ΝΑΤΟ).

Η καγκελάριος κ. Μέρκελ χαρακτήρισε την άφιξη του Μπάϊντεν ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου και ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η Κίνα ως δυνητική απειλή, πλην όμως χρειάζεται μία ισορροπημένη σχέση μαζί της. «Αν δείτε τις κυβερνοαπειλές και τις υβριδικές απειλές, αν δείτε τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, απλώς δεν γίνεται να αγνοήσετε την Κίνα. Αλλά δεν πρέπει και να την υπερτιμήσουμε, χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε: «Η Κίνα έρχεται πιο κοντά μας. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική, αλλά βλέπουμε επίσης την Κίνα να επενδύει υπερβολικά σε δικές μας, κρίσιμες υποδομές», αναφερόμενος στα λιμάνια και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. «Πρέπει να απαντήσουμε μαζί ως συμμαχία».

Όσον αφορά τις εργασίες της σύσκεψης,  στο κοινό ανακοινωθέν που προέκυψε  σημαντική είναι η δεύτερη παράγραφος: «Δεσμευόμαστε για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας».

Είναι υπερβολική η πεποίθηση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ότι η παράγραφος αυτή αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο σκοπός της είναι και για να καλύψει τις ανησυχίες των χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ για την απειλή της Ρωσίας. Καλείται μάλιστα η Ρωσία να άρει τον χαρακτηρισμό «εχθρική χώρα» για την Τσεχία και τις ΗΠΑ, και καταγγέλλεται η εντεινόμενη απειλή από την στρατιωτική ενίσχυση της: «Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες της, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα».  Σημαντικό είναι η αναφορά ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να αναπτύξουμε χερσαίους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη», αλλά το ΝΑΤΟ θα απαντήσει» στο αυξανόμενο οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Δευτέρας να αυξήσουν τις συνεισφορές των χωρών τους στον κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ ξεπερνώντας τις αρχικές αντιρρήσεις της Γαλλίας και να ενισχύσουν τη συμμαχία «ως το οργανωτικό πλαίσιο για τη συλλογική άμυνα της Ευρωατλαντικής περιοχής, απέναντι σε όλες τις απειλές, απ’ όλες τις κατευθύνσεις».

Καλείται επίσης  το Ιράν να σταματήσει όλες τις πυραυλικές δραστηριότητές του.

  1. Συνάντηση Μπάϊντεν – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν συναντήθηκε για με τον Ταγίπ Ερντογάν και χωρίς να επεκταθεί επί της ουσίας χαρακτήρισε την συνάντηση θετική και εποικοδομητική.

Παραγωγική και ειλικρινή χαρακτήρισε επίσης και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τη συνάντησή και ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.  Δήλωσε επίσης ότι συζητήθηκε η συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα. Σε ότι αφορά τους S-400, και το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, οι σιβυλλικές δηλώσεις του δείχνουν ότι δεν υπήρξε κάποια συμφωνία μεταξύ τους, όμως εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνάντησή τους θα έχει θετικό αποτύπωμα στο μέλλον.

Σε μία στροφή 180 μοιρών ο αιματοβαμμένος Μπάϊντεν, όπως τον είχε χαρακτηρίσει πριν μερικές ημέρες ο Ερντογάν, έγινε αυτός με τον οποίο έχει μακροχρόνια φιλία μαζί του. Κατά τον κ. Ερντογάν επίσης, ο κ. Μπάϊντεν του είπε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία.

  1. Οι στόχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η Ψευδαίσθηση περί απομόνωσης της

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι αφενός ο Ερντογάν είχε μειλίχιο ύφος σε όλες τις συναντήσεις του (ελάχιστα όμως με τον Έλληνα πρωθυπουργό,  αφετέρου συναντήθηκε με τους ηγέτες των μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ (παρά την διεθνή απομόνωση που λένε ότι υφίσταται και προβάλλουν επικίνδυνα με ψευδαισθήσεις κάποιοι προπαγανδιστές στην Ελλάδα).

Ήταν σαφής ο στόχος του Ερντογάν να δείξει ότι είναι συναινετικός μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ότι μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην συμμαχία. Γι αυτό και δήλωσε ξεκάθαρα για το  Αφγανιστάν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν και ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη στήριξη των ΗΠΑ, αν ζητηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις να μην αποχωρήσουν από τη χώρα. Προσφέρθηκε μάλιστα να αναλάβει την διοίκηση του ζωτικού  για την συμμαχία αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σε αυτό συνεπικουρούν και οι δηλώσεις του ΓΓ/ΝΑΤΟ: «Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί ότι θα παράσχει προσωρινά οικονομική στήριξη στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάϊ και ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν βασικό ρόλο εκεί.» Αναφερόμενος μάλιστα ο Ερντογάν  στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, ο κ. Ερντογάν είπε ότι του μετέφερε πως η Τουρκία και η Γαλλία μπορούν να συνεργαστούν στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο Μακρόν δήλωσε μεν ότι πρέπει να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από την Λιβύη, είναι όμως προφανές ότι ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα Τουρκικά στρατεύματα δρουν στην Λιβύη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αφού έχουν προσκληθεί επίσημα από την κυβέρνηση της Λιβύης. Συνεπώς αντιλαμβάνεται ως ξένα όλα τα άλλα στρατεύματα και τους μισθοφόρους, αλλά όχι τα τακτικά δικά της στρατεύματα που βρίσκονται ήδη στην Λιβύη (μέσα, χειριστές μη επανδρωμένων, προσωπικό υποστήριξης, αξιωματικούς συμβούλους κλπ).

Είναι προφανές ότι επιζητά την νομιμοποίηση από το ΝΑΤΟ για την παρουσία των Τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη, με δεδομένο ότι φέτος έχει αναλάβει  και την διοίκηση των δυνάμεων Κοινής Ειδικής Ομάδας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) του ΝΑΤΟ

  1. Αποτελέσματα της συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν

Σε θετικό κλίμα (υποτίθεται) ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι “ο πάγος έσπασε” και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της, ούτε και τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών δια θαλάσσης. Δυστυχώς είναι προφανής η επιθυμία της να μας χρησιμοποιήσει για να παραπλανήσει τους συνομιλητές στο ΝΑΤΟ και παίξει τα παιχνίδια της.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυτούμε  ότι θα  μας αφήσει να περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι. Οι ενέργειές μας για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος (ετοιμότητα, πλήρης επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και κυρίως Ναυτικού και Αεροπορίας) και της εκτεταμένης αποτροπής (με την ενίσχυση και διεύρυνση των συμμαχιών μας) θα πρέπει να συνεχισθούν σταθερά, με συνέπεια και μεθοδικά. Θα πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια νομική κατοχύρωσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δημιουργίας νομικών ερεισμάτων για την απαξίωση των διεκδικήσεων της πέρα των αμυντικών, διπλωματικών  και πολιτικών ενεργειών.

Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να επιβεβαιώνει με συμβολικές κινήσεις (NAVTEX, υπερπτήσεις αεροσκαφών και UAVs, προκλήσεις ακτοφυλακής, διελεύσεις ερευνητικών πλοίων και ανάλογες δράσεις) τα τετελεσμένα που έχει επιτύχει στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και θα συνεχίσει να κάνει γεωτρήσεις σε περιοχές που θεωρεί δικές του ή των κατεχομένων γύρω από την Κύπρο.

Η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, όπως ισχυρίζονται οι αμφιβόλου πλέον ποιότητος εκτιμήσεις κάποιων προπαγανδιστών, αποδεικνύεται ως αποκύημα της φαντασίας τους. Ο Ερντογάν μίλησε και διαπραγματεύθηκε με τους πάντες και πλην του Μακρόν (που κράτησε επιφυλακτική στάση), όλοι οι άλλοι τον καλοδέχθηκαν και κάποιοι έκαναν και βήματα πίσω (που πήγαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το έλλειμμα δημοκρατίας και ο αυταρχισμός που πρόβαλλε ο Μπάϊντεν μέχρι τώρα στοχεύοντας στον ίδιο τον Ερντογάν) κάποιοι μάλιστα (π.χ. ο ΓΓ/ΝΑΤΟ με την αναγκαία έγκριση των ΗΠΑ φυσικά) αποδέχθηκαν τον αυξημένο ρόλο για την Τουρκία (όπως διακαώς η ίδια επιθυμεί) στις επερχόμενες δράσεις του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή και Λιβύη.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας