ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ – Γράφει η Άρτεμις Μέγα

0

Μιας και μπαίνουμε στο νέο χρόνο 2022 ας ανατρέξουμε στο παρελθόν το απώτερο, κι ας μάθουμε τι πρέσβευε ο μέγιστος φιλόσοφος, αστρονόμος και φυσικός ΘΑΛΗΣ περί της κινήσεως του φωτοδότη Ήλιου.

Με τις πλούσιες για την εποχή του γεωγραφικές και αστρονομικές γνώσεις που διέθετε, επιχείρησε πρώτος να εξηγήσει τα ποικίλα, φοβερά και σε πολλά επικίνδυνα για την προεπιστημονική κοινωνία φυσικά φαινόμενα με την αναγωγή τους σε μια γενική αρχή που δε θα χρειαζόταν να στηρίζεται στη μυθική παράδοση.

Ο Ηράκλειτος, έτερος σπουδαίος σοφός έλεγε για το Θαλή: «ΘΑΛΗΣ πρώτος αστρολογείσαι» ενώ ο Ηρόδοτος  αναφέρει ότι ο Θαλής συνόδευσε το βασιλέα Κροίσο σε εκστρατεία του και με κατάλληλη διοχέτευση των νερών του ποταμού ΑΛΥ διευκόλυνε τα στρατεύματά του κατά τη διάβασή τους.

Ο Θαλής ανακάλυψε τη Μικρή Άρκτο, προσδιόρισε τις τροπές και τις ισημερίες, πρώτος έφη «υπό του ηλίου φωτίζεσθαι την σελήνην» και προέβλεψε την έκλειψη ηλίου του 585 π.Χ. και την εξήγησε «εξ’υποδρομής σελήνης» ενώ έγραψε επικούς στίχους για τα ουράνια σώματα.

Ο Διογένης ο Λαέρτης γράφει για το Θαλή στο πρώτο βιβλίο του: «κάποιοι λένε ότι πρώτος αυτός είπε πως οι ψυχές είναι αθάνατες». Ένας άλλος σύγχρονός του που τον υπερασπίζεται είναι ο ποιητής ΧΟΙΡΙΛΟΣ. Πρώτος βρήκε την πορεία του ήλιου από ηλιοστάσιο σε ηλιοστάσιο και διετύπωσε την άποψη ότι το μέγεθος του ηλίου και της σελήνης είναι ίσο με ένα επτακοσιοστό της τροχιάς του.

Πρώτος ο Θαλής ονόμασε την τελευταία μέρα του μήνα τριακοστή και πρώτος όπως λένε μερικοί ασχολήθηκε πολύ με τη φύση. Ως πολιτικός επίσης υπήρξεν διαπρεπής. Όταν ο Κροίσος έστειλε πρέσβεις στους Μιλήσιους για να ζητήσει συμμαχία, ο Θαλής τους εμπόδισε, πράγμα το οποίο κατά την επικράτηση του Κροίσου αποδείχθηκε σωτήριο για την πόλη.

Πρωταρχική αιτία όλων θεωρούσε το νερό και για τη φύση έλεγε πως είναι έμψυχη και γεμάτη θεότητες. Ακόμη λένε κάτι πολύ σπουδαίο που παραδέχονται και πολλοί σύγχρονοι αστροφυσικοί. Λένε πως αυτός βρήκε τις εποχές του χρόνου και τον διαίρεσε σε τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες.

Από την εποχή του Θαλή πέρασαν 3000 χρόνια κι ακόμη κι οι σύγχρονοι αστρονόμοι, αστροφυσικοί, μαθηματικοί και φυσικοί παραδέχονται τους ισχυρούς του μεγάλου αυτού ανδρός που τόσα πρόσφερε στην ανθρωπότητα με τις γνώσεις του. Και οι σημερινοί αστροφυσικοί παγκόσμιας εμβέλειας ασχολούνται και θ’ασχολούνται με τα υπάρχοντα και εξελισσόμενα διαρκώς θαύματα της φύσης. Απόδειξη ότι φτάσαμε στο σημείο να επισκεφθούμε το φεγγάρι και τους άλλους πλανήτες. Η φύση είναι… ατέρμονη αναζήτησης!!!

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας