ΤΟ ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ, άρθρο υπό Αρτέμιδος Μέγα

0

 

Ένα από τα αρχαιότερα και σπουδαιότερα ιδρύματα του Αμαρουσίου είναι το ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ που βρίσκεται στην οδό Πεντέλης και γειτνιάζει με το Δήμο Μελισσίων, που παλαιότερα ανήκε στο Δήμο Αμαρουσίου. Το Ίδρυμα αυτό αποτελούσε πρότυπο στην εκπαίδευση της Ειδικής Αγωγής, που παρείχε φροντίδα σε άτομα νεαρά νοητικής υστέρησης, αυτισμού και με σύνδρομο down. Είχε τη δυνατότητα να παρέχει στέγη, τροφή, στοργή, μόρφωση σε μεγάλο αριθμό παιδιών.

Με την πάροδο του χρόνου και τη γενική οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών και πιθανόν εκ λαθών της διοίκησης, επηρεάστηκε η λειτουργία του ιδρύματος κι έφτασε στο σημείο να κλείσει. Ο Δήμος έκανε τα πάντα για να εξακολουθήσει να υφίσταται με πολλαπλούς τρόπους.  Έτσι διατηρήθηκε, αλλά αντιμετωπίζει και πάλι πολλά οικονομικά προβλήματα.

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων και φίλων των παιδιών προσπαθεί να βοηθήσει παντοιοτρόπως. Είναι γνωστό ότι στο Μαρούσι εδρεύουν δεκάδες εταιρείες υψηλών οικονομικών προδιαγραφών που μπορούν να συνεισφέρουν στη λειτουργία του Ιδρύματος. Στο ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ διάβασα ότι τη διεύθυνση του Ιδρύματος ανέλαβε μια αξιόλογος Μαρουσιώτισσα, η κυρία Κορίνα Λιούτα, γνωστή για το κοινωνικό της έργο. Είναι πρόεδρος του ΘΕΛΩ της Ακαδημίας Εθελοντισμού, αντιπρόεδρος ενώσεως νοσηλευτών Ελλάδος, πρόεδρος της επιτροπής προσβάσιμου τουρισμού και μέλος της Εθνικής Επιτροπής προσβασιμότητας του Υπουργείου Επικρατείας.

Με τόσες περγαμηνές και με την πείρα και προ πάντων με τη διάθεση να εργασθεί γιατί αυτά αποτελούν στοιχεία επιτυχούς επιλογής. Όταν επελέγη ως άμισθη Πρόεδρος του Ιδρύματος δήλωσε: «Με αίσθημα ευθύνης και μεγάλης τιμής προς το πρόσωπό μου, αποδέχομαι τη δύσκολη αλλά τιμητική πρόταση να αναλάβω τη θέση της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος».

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα όπως προαναφέραμε βρίσκεται στην οδό Πεντέλης 58. Δωρητές ήταν η οικογένεια ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗ και άλλοι Μαρουσιώτες. Η πολιτεία διορίζει το Δ.Σ. και τους εργαζόμενους σε αυτό που είναι Εκπαιδευτικοί Ειδικής Εκπαίδευσης. Το προσωπικό έχει τη φροντίδα των παιδιών για την καθημερινότητά τους, την ειδική διδασκαλία, πνευματική και ψυχολογική στήριξη και παιδιάτρους ειδικοτήτων. Το οίκημα δύο ορόφων με βοηθητικούς χώρους με μεγάλο αύλειο χώρο για την άθληση των παιδιών περιβάλλεται από υψηλό μαντρότοιχο για την προστασία των τροφίμων και του προσωπικού. Το Ίδρυμα εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, από το οποίο και λαμβάνει επιχορηγήσεις, κι από την Περιφέρεια.

Εκτός του αύλειου χώρου εκτίσθη και ειδική δομή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ με σύμβαση επί δημαρχίας Γεωργίου Πατούλη και πραγματοποιήθηκε υπό τη Νέα Διοίκηση του Δήμου. Το ίδρυμα επισκέφθηκα την 12 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών και γνώρισα την Πρόεδρο κα. Κορίνα Λιούτα, κι έλαβα δια ζώσης κι άλλες πληροφορίες. Το όραμα της προέδρου είναι τα άτομα με αναπηρία να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει στην κοινωνία καθόσον ο πολιτισμός μιας χώρας αναδεικνύεται από τον τρόπο αντιμετώπισης των αδύναμων ατόμων. Ακόμη, η κα. Λιούτα πρεσβεύει ότι το ΑΜΕΛΗΤΕΟΝ δια την ιδίαν να θεωρείται διά άλλους ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΝ.

Εντός του ιδρύματος λειτουργούν δύο Ειδικά Σχολεία, ένα νηπιαγωγείο ειδικής εκπαίδευσης κι ένα της Πρωτοβάθμιας που ανήκουν στο Δήμο. Εντός του Ιδρύματος υπάρχει ο μικρός Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου, ανήκει όμως στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ας δούμε τώρα το βιογραφικό της αξιόλογης αυτής γυναίκας. Κατάγεται από την πανέμορφη πόλη της θεσσαλικής γης, τα ΤΡΙΚΑΛΑ, που έχει αναδείξει πληθώρα εκλεκτών ανδρών και γυναικών της Μουσικής, της Τέχνης και της Επιστήμης. Παππούς και πατέρας της υπήρξαν ΙΕΡΕΙΣ με κοινωνικήν προσφοράν στους συμπολίτες των. Η δε μητέρα της, Μαρία, του γένους Μήτσιου, θυγατέρα ιερέως κι αυτή, ανεδείχθη διά την προσφοράν της στην κοινωνία του τόπου της.  Η κα. Λιούτα είναι απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και ιδρύτρια και πρόεδρος δύο φορέων εθελοντισμού. Προσφάτως ανέλαβεν την οργάνωση και το συντονισμό των εμβολιασμών με την επιστημονική αρωγό και υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας και καρδιολόγο Ιατρό, την κα. Μαρία Γώγου. Αμφότεραι εργάζονται διά την ορθή λειτουργία του Εμβολιαστικού Κέντρου. Η κα. Λιούτα είναι μητέρα δύο παιδιών. Μιας κόρης 23 ετών, τελειόφοιτης Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου, και ενός γιου, μαθητού της Γ’ τάξεως Γυμνασίου.

Της ευχόμεθα ευόδωσιν όλων των οραμάτων της, υγείας και χαράν.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας