Σκέψεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, του Σταύρου Θεοδωράκη*

0

Λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο μοιράζομαι μαζί σας μερικές σκέψεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με αφορμή τις ευρωεκλογές του Μαΐου εμφανίστηκαν δυνάμεις που θέλουν να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω. Είναι οι δυνάμεις του εθνικολαϊκισμού που θέλουν στροφή προς το έθνος κράτος, δυνάμεις που ίσως αποδειχθούν επαρκείς να επιβραδύνουν την κοινή ευρωπαϊκή πορεία ή και να της αλλάξουν κατεύθυνση.
Οι επικείμενες ευρωεκλογές λοιπόν θα καθορίσουν την εξέλιξη της Ευρώπης, ίσως και την ύπαρξή της.
Είναι καιρός να συζητήσουμε για αυτές.

Αισθάνομαι υπερήφανος για τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει οικοδομηθεί μια μοναδική Ένωση με κοινά θεσμικά όργανα και ισχυρές αξίες, μια κοινότητα ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, μια σημαντική οικονομική δύναμη με ασύγκριτα επίπεδα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας.

Η ευρωπαϊκή ενότητα ξεκίνησε 60 χρόνια πριν σαν ένα όραμα λίγων και μετουσιώθηκε σε ελπίδα των πολλών. Σήμερα, μετά την τραγωδία των δύο παγκοσμίων πολέμων, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων είμαστε ενωμένοι και δυνατότεροι σε μια διευρυμένη Ένωση που έχει ξεπεράσει τις παλιές διαφορές.

Υποστηρίζω πως η απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης είναι η περισσότερη Ευρώπη.

Υποστηρίζω την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς μία λειτουργική Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση με ενιαίο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με κοινές κοινωνικές πολιτικές για την ανεργία και την καταπολέμηση της φτώχιας, με κοινές μεταρρυθμίσεις σε ενέργεια και περιβάλλον, με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της, είναι όμως αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις  αυτές σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, και να προσφέρει στους πολίτες της ασφάλεια, αλλά και νέες ευκαιρίες.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να βελτιωθούν ή να αλλάξουν στην Ευρώπη, αυτό όμως που προέχει είναι με τις επιλογές μας να την προστατέψουμε.
Να προστατέψουμε την Ευρώπη, το μεγάλο μας σπίτι.

Όσοι υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας πρέπει να αντιληφθούμε πως η συμμετοχή μας στο πλέον σπουδαίο εγχείρημα της σύγχρονης ιστορίας κινδυνεύει όχι μόνο από αυτούς που την αντιστρατεύονται αλλά και από αυτούς που την ναρκοθετούν.

Υποστηρίζω χωρίς αστερίσκους, χωρίς δισταγμούς χωρίς επιφυλάξεις την Ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας και δηλώνω χωρίς υπεκφυγές πως συμφωνώ να χρεωθούμε το κόστος για να πιστωθούμε το όφελος από τη συμμετοχή μας στη ζώνη του Ευρώ.

Ξέρω πως η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει δικαιώματα έχει όμως και υποχρεώσεις.
Οι δεσμεύσεις που ως Χώρα έχουμε αναλάβει είναι ανάλογες με αυτές που όλες οι Χώρες που συμμετέχουν έχουν αναλάβει και πρέπει να τις τηρούμε.
Πρέπει να πρωταγωνιστούμε, δεύτεροι ρόλοι σε αυτό το εγχείρημα δεν  ταιριάζουν στην Ελλάδα. Δεύτεροι ρόλοι δεν μας ταιριάζουν, οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε όσα οι καιροί επιβάλουν, άλλος δρόμος για να κληροδοτήσουμε Χώρα καλύτερη από αυτή που κληρονομήσαμε δεν υπάρχει.

 

 

*Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι Πολιτικός Μηχανικός, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος  με τον συνδυασμό «ΜΑΡΟΥΣΙ Νέα εποχή» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Θεόδωρο Αμπατζόγλου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας