“ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΤΥΧΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙ “ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ” άρθρο του Υποναυάρχου ε.α. Στέλιου Φενέκου

0

Καθημερινά πλέον ακούμε πολλούς καθηγητές, διεθνολόγους και μη, να αποφασίζουν μόνοι τους για την περιορισμένη επήρεια νήσων και νησίδων, υποκαθιστώντας τα Διεθνή Δικαστήρια για το Δίκαιο της Θάλασσας , μεμφόμενοι μάλιστα, χαρακτηρίζοντας ως μαξιμαλιστή, κάθε άλλον που επικαλείται την μέση γραμμή, ως αρχή για οιαδήποτε διαπραγμάτευση ή προσφυγή.

Όμως οι περισσότεροι, παρασυρόμενοι από την γνώση προηγούμενων αποφάσεων Διεθνών Δικαστηρίων (για άλλες περιπτώσεις), από συγγράμματα και μελέτες πανεπιστημίων και κορυφαίων διεθνολόγων κ.α., καταλήγουν να αγνοούν ότι όταν Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της θάλασσας καλείται να αποφασίσει για κάποια αντιδικία περί οριοθέτησης ΑΟΖ (και υφαλοκρηπίδας), ξεκινά με την βασική θέση ότι όλα τα νησιά που μπορούν να συντηρήσουν ζωή έχουν ΑΟΖ (και υφαλοκρηπίδα, όπως άλλωστε προβλέπεται στην UNCLOS, χωρίς να αναφέρεται σε αυτήν οτιδήποτε για επήρεια ή οιαδήποτε άλλη έκπτωση).

Στην συνέχεια, τα Διεθνή Δικαστήρια, αφού πρώτα χαράξουν την μέση γραμμή, αξιολογούν τα επιχειρήματα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, για να αποφασίσουν την επήρεια κάθε νήσου και νησίδας στην οριοθέτηση.

Αυτήν την θέση την ονομάζω “ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ” και είναι αδιαμφισβήτητη για να αποφασισθεί οιαδήποτε οριοθέτηση από τα Διεθνή Δικαστήρια για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το να υποστηρίζει συνεπώς μία χώρα τη θέση αυτή δεν είναι μαξιμαλισμός (όπως διατείνονται όσοι αυτοβούλως αποφασίζουν για την επήρεια νήσων και νησίδων μας στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, υποκαθιστώντας τα Διεθνή Δικαστήρια) αλλά βασική θέση της εξωτερικής πολιτικής, η οποία πρέπει να υποστηρίζεται πριν ξεκινήσει οιαδήποτε προσφυγή σε Διεθνές Δικαστήριο και διαπραγμάτευση.

Γιατί απλά, έτσι ξεκινάει να εξετάζει τα προβλήματα οριοθέτησης (χαράζοντας πρώτα την μέση γραμμή) ΚΑΘΕ Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας