13 Φεβρουαρίου- Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

0

Ένα από τα πιο αγαπημένα μέσα ενημέρωσης, γιορτάζει σαν σήμερα στις 13 Φεβρουαρίου. Το ραδιόφωνο που μας κρατάει συντροφιά πολλές στιγμές μέσα στην καθημερινότητά μας, που συχνά το επιλέγουμε για γρήγορη και άμεση πληροφόρηση, έχει σήμερα την τιμητική του, καθώς στις 13 Φεβρουαρίου εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. Η UNESCO διάλεξε τη 13η Φεβρουαρίου, ως ημ΄ςρα εορτασμού του ραδιοφώνου καθώς πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Ο Ιταλός Νομπελίστας εφευρέτης, Γουλιέλμο Μαρκόνι, θεωρείται ως «πατέρας του ραδιοφώνου» αλλά και  δημιουργός των εκπομπών ραδιοκυμάτων.  Στη χώρα μας, στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τιμολέων Αργυρόπουλος, για πρώτη φορά κάνει λόγω για τις δυνατότητες αυτού του μέσου ενώ ο επιμελητής του Πανεπιστημίου, Γεώργιος Πετρόπουλος, δραστηριοποιείται σε σειρά πειραματικών εκπομπών, μικρής βέβαια εμβέλειας. Έκτοτε πολλοί ασχολήθηκαν με το θέμα δημιουργώντας μάλιστα και σύλλογο με την ονομασία «Όμιλος Φίλων Ασυρμάτου».

Το 1928 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Τσιγγιρίδης λειτουργεί για πρώτη φορά Ραδιοφωνικό Σταθμό. Αυτή η χρονολογία καθιερώθηκε ως η αφετηρία της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα καθώς και στα Βαλκάνια. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από δημοσίευμα της εποχής στην  εφημερίδα «Νέα Αλήθεια» στο φύλλο της 10ης Οκτωβρίου 1928: «Εκείνα τα μεγάφωνα που ετοποθετήθησαν εις την Έκθεσιν υπό του κυρίου Τσιγγιρίδου, είναι πραγματικώς ωραία πράγματα. Και όταν μεταδίδουν τον ήχον της μουσικής ή της ρεκλάμας προς τα τέσσερα σημεία είναι, σαν να φωνάζουν εις την Δημοτικήν αρχήν ότι πρέπει να αγοράση μερικά από αυτά και να τα τοποθετήση εις τας πλατείας της πόλεως.»

Το 1945 ιδρύεται το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ-Ραδιοθάλαμοι Ζαππείου) προπομπός της ΕΡΤ και πλέον το 1987 το ραδιόφωνο αποδεσμέυεται από τον κρατικό χαρακτήρα του και ιδρύονται πλέον ανεξάρτητοι ραδιοσταθμοί σε όλη τη χώρα.

Μέσα από τόσες δεκαετίες ζωής, και παρά το γεγονός πως στη ζωή μας μπήκαν και άλλα μέσα πληροφόρησης και ενημέρωσης, τα κοινωνικά δίκτυα και τo διαδίκτυο, το ραδιόφωνο ακόμα δεν έχει χάσει την αξία του. Παραμένει το πιο άμεσο, ανθρώπινο και ζεστό μέσο ενημέρωσης, κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, ανταλλαγής απόψεων, διασκέδασης και πληροφόρησης.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας